Ροή Ειδήσεων

Οι επικοινωνιακοί δίαυλοι του Χρυσόστομου ήταν κυριολεκτικά δίπλα του. Στην Πάτρα ο Σερρών και ο Ναυπάκτου για την μνήμη του πολιούχου Αγίου Ανδρέα. Στην τελική ευθεία εισέρχεται η ανάδειξη των τριών που θα διεκδικήσουν τις ψήφους των υπολοίπων συνιεραρχών τους για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο. Ώρα παραίτησης Ιερώνυμε


Μέ λαμπρότητα καί ἱερά κατάνυξη, ἡ Ἀποστολική καί περιάκουστος πόλη τῶν Πατρῶν ἑόρτασε τόν Ἃγιο Ἀνδρέα, ὁ ὁποῖος στήν Πάτρα ἒφθασε μετά ἀπό τήν μεγάλη Ἀποστολική περιοδεία, ἀνά τόν τότε γνωστό κόσμο, ἐδίδαξε καί ἐπεσφράγισε μέ τήν μαρτυρική ἐπί χιαστοῦ Σταυροῦ θυσία του, αὐτή τήν διδασκαλία, τήν μαρτυρία καί ὁμολογία.

Στόν Ὂρθρο τῆς Ἑορτῆς, στό περικαλλῆ Ναό τοῦ Ἀποστόλου Ἀνδρέου, ἐχοροστάτησε ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρῶν καί Νιγρίτης κ. Θεολόγος, 

ἐνῶ τῆς πολυαρχιερατικῆς Θείας Λειτουργίας προέστη καί ἐκήρυξε τόν θεῖο λόγον Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου κ. Ἱερόθεος, ὁ ὁποῖος τυγχάνει καί Ἀντιπρόεδρος τῆς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος.

Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου Ἱερόθεος στό κήρυγμά του ὡς ἐκπρόσωπος τοῦ Μακαριωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλάδος κ. Ἱερωνύμου, Προέδρου τῆς Ἱερᾶς Συνόδου καί τῶν Σεβασμιωτάτων Μελῶν αὐτῆς μετέφερε τίς εὐχές τους στόν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρῶν κ. Χρυσόστομο, σέ ὅλο τό πλήρωμα τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Πατρῶν καί τούς ἄρχοντες ὅλης τῆς Περιφέρειας.

Εἰδικά γιά τόν Μητροπολίτη Πατρῶν κ. Χρυσόστομο εἶπε ὅτι ὄλοι γνωρίζουν καί ἐκτιμοῦν τά χαρίσματα πού τόν περικοσμοῦν, φυσικά, διοικητικά καί ἐκκλησιαστικά, καθώς ἐπίσης ὅτι ποιμαίνει τήν Ἱερά Μητρόπολη μέ εὐπρέπεια, ἱεροπρέπεια, σύνεση, νηφαλιότητα, διάκριση, ἱεραποστολικό ζῆλο, ἀγάπη πρός τόν Θεό καί τούς ἀνθρώπους.

Ἔπειτα, ἀνέλυσε τόν λόγο τοῦ ἁγίου Ἀνδρέα τοῦ Πρωτοκλήτου, τοῦ πολιούχου καί προστάτου τῆς πόλεως Πατρῶν, ὅταν τοῦ ἀνακοινώθηκε τό μαρτύριο διά τοῦ Σταυροῦ: «Ὤ Σταυρέ, τόν ὁποῖον πάλαι ἐπόθουν, ἰδού τώρα ὅπου ἀπολαμβάνω τήν τελείωσιν τοῦ πόθου μου».

Ἀνέλυσε ὅτι ὁ Σταυρός τοῦ Χριστοῦ τόν ὁποῖο ποθοῦσε ὁ ἅγιος Ἀνδρέας, δέν εἶναι ξύλον καταισχύνης, ἀλλά ξύλον θριάμβου καί νίκης ἐναντίον τοῦ θανάτου, τοῦ διαβόλου καί τῆς ἁμαρτίας καί συνδέεται ἀναπόσπαστα μέ τήν Ἀνάσταση τοῦ Χριστοῦ καί τήν αἰώνια ζωή. Μιά θεολογία πού διασπᾶ τό μυστήριο τοῦ Σταυροῦ ἀπό τό μυστήριο τῆς δόξας εἶναι «ψευδομόρφωση» στήν ὀρθόδοξη θεολογία.

Κατά τόν ἅγιο Ἰωάννη τόν Δαμασκηνό ὁ Σταυρός τοῦ Χριστοῦ εἶναι «ἁμαρτίας ἀναίρεση, φυτόν ἀναστάσεως, ξύλο ζωῆς αἰωνίου».Τό μυστήριο τοῦ Σταυροῦ καί τῆς Ἀναστάσεως τοῦ Χριστοῦ εἶναι ἡ βάση ὅλων τῶν Μυστηρίων καί τῆς ἀσκητικῆς ζωῆς.

Κατέληξε ὅτι αὐτό τό μυστήριο τοῦ Σταυροῦ καί τῆς Ἀναστάσεως τοῦ Χριστοῦ, τό ὁποῖο βίωσαν ὅλοι οἱ ἅγιοι καί ὁ ἅγιος Ἀνδρέας νά ἐμπνέη ὅλους, τούς σταυρωμένους καί σταυρωτές, γιά τήν εἰρήνη τοῦ κόσμου καί τῶν καρδιῶν μας».

Μετά τήν Θεία Λειτουργία, ἐτελέσθη ἡ καθιερωμένη Δοξολογία, προεξάρχοντος τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρῶν κ.κ. Χρυσοστόμου.


Ιερή Πλεκτάνη, ιστολόγιο: ΣΕ ΡΟΛΟ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ Ο ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΤΟΥ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ. (Το έχει η Μητρόπολη φαίνεται...)

Ο Μητροπολίτης Σερρών για τον ποιμενάρχη των Πατρών: «Είναι πραγματικός θησαυρός»

«Με τον μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο γνωριστήκαμε στην Ιερά Σύνοδο. Εξετίμησα και το υψηλό του ήθος και την εργατικότητά του, και την αγάπη του για την Εκκλησία γενικότερα. Έκτοτε, συνεδέθημεν με δεσμούς φιλίας ισχυρότατους. Συμπορευτήκαμε μαζί και συνεργαστήκαμε άριστα στην Ιερά Σύνοδο. Εκείνος ήταν Γραμματεύς της Ιεράς Συνόδου, εγώ Γραμματεύς και μετά Αρχιγραμματεύς της. Ήταν εκείνος που με διεδέχθη στην Αρχιγραμματεία μετά την εκλογή μου ως Μητροπολίτου Σερρών. Άρα είναι και διάδοχος μου στην θέση του Αρχιγραμματέως. Από τότε ξεκινά η κοινή μας διαδρομή, που ήταν από τον Θεό ευλογημένη και υπάρχει ως σήμερα. Ελπίζουμε, πιστεύουμε και εργαζόμεθα αυτή η θητεία και αυτή η πνευματική συμπόρευση να συνεχιστεί επί μακρόν.

Η αντιμετώπιση των δυσκολιών

«Ο αδελφός Χρυσόστομος, πέραν από τα χαρίσματα, που τον επροίκισε η χάρις του Θεού, έχει και το χάρισμα της πραότητας. Αυτό δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την αγαστή συνεργασία. Η αλήθεια είναι ότι τον καιρό που υπηρετούσαμε και οι δύο στην Ιερά Σύνοδο, η Εκκλησία μας αντιμετώπιζε πολύ δύσκολα θέματα. Ήταν το θέμα των ταυτοτήτων με το δημοψήφισμα και όλη την αναστάτωση που υπήρξε τότε στην Εκκλησία. Λίγο αργότερα είχαμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα της ελεύσεως του Πάπα στην Ελλάδα. Μετά άρχισαν να πυκνώνουν τα σύννεφα των σχέσεων των δύο Εκκλησιών: Του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος με την γνωστή εξέλιξη. Αυτά τα δύσκολα χρόνια και οι δύο μας υπηρετούσαμε στην Ιερά Σύνοδο.

Βέβαια, ο αδελφός Χρυσόστομος κλήθηκε να αντιμετωπίσει, στο μέτρο που του αναλογούσε, την μεγάλη κρίση στις σχέσεις με το Φανάρι, καθώς εγώ είχα ήδη εκλεγεί Μητροπολίτης Σερρών, και εκείνος ήταν Αρχιγραμματεύς. Ένα μεγάλο μέρος της κρίσεως και της δυσκολίας αυτής ήταν επί της δικής του Αρχιγραμματείας. Κάτω από την καθοδήγηση και την κατεύθυνση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου τα πράγματα αντιμετωπιζόταν με το εκκλησιαστικό ήθος και τον τρόπο που χρειαζόταν . Παρ’ όλα αυτά υπήρξαν αυτές οι δύσκολες στιγμές και άλλα θέματα, που αφορούν κατά το ανθρώπινο την λειτουργία της Εκκλησίας μας. Η θέσις του Γραμματέως ή του Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου, είναι θέσις ιδιαιτέρως τιμητική αλλά και πολυεύθυνος και δύσκολη. Αλλά ο Θεός πάντοτε ευλογεί και δίνει διεξόδους στα αδιέξοδα και λύσεις στα προβλήματα.

Η εμπειρία

«Η Ιερά Σύνοδος είναι ένα μεγάλο σχολείο. Η εμπειρία που αποκτά κανείς υπηρετώντας στην Κεντρική Υπηρεσία της Εκκλησίας δεν αποτιμάται. Είναι εμπειρία πολύτιμη, είναι εφόδιο άριστο και μοναδικό για τη μετέπειτα πορεία και διακονία του καθενός μας μέσα στην Εκκλησία. Είναι ένα σχολείο που όμοιό του δεν υπάρχει, διότι εκεί έρχεσαι αντιμέτωπος με προβλήματα, με δυσκολίες. Μαθαίνεις πώς να εργάζεσαι για χάριν της Εκκλησίας, Και η Ιερά Σύνοδος, πέραν από τα καθαρώς γραφειοκρατικά ή τυπικά, δεν είναι μια απλή υπηρεσία, αλλά είναι προέκταση του ναού, του θυσιαστηρίου. Τα πάντα πρέπει να φωτίζονται από το πνεύμα το εκκλησιαστικό, από το ήθος το εκκλησιαστικό. Δεν είναι απλή διαχείριση κάποιων θεμάτων εκκλησιαστικών αλλά είναι κατάθεση της εν ημίν ελπίδος, με όποιες δυσκολίες και προβλήματα υπάρχουν. Γι’ αυτό και ονομάζεται Ιερά Σύνοδος, διότι πιστεύουμε και είναι η προέκταση του ήθους της Εκκλησίας μας.

Τα χαρίσματα

«Ο αδελφός Χρυσόστομος είναι ένας διάκονος της Εκκλησίας. Ένας άνθρωπος ο οποίος αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του για να υπηρετεί τον Θεόν και την Εκκλησίαν. Αυτό είναι το πρώτο χαρακτηριστικό του: Βαθιάς πίστεως και ειλικρινούς αφοσιώσεως εις τον Θεόν και την Εκκλησία. Είναι άνθρωπος, του οποίου οι λόγοι και οι πράξεις διαπνέονται από το ήθος του Χριστού. Είναι γλυκύς εις τη συναναστροφήν, πραής εις την συμπεριφοράν. Γεμάτος καλοσύνη, ανεκτικότητα και εργατικότητα, η οποία χαρακτηρίζει όλη την προσφορά του μέσα στην Εκκλησία.

Θεωρώ ιδιαίτερη ευλογία του Θεού εις την ζωήν μου τη γνωριμία μου με τον αδελφό Μητροπολίτη Πατρών, τον οποίον τιμώ με την αγάπη μου, την προσευχή μου. Και εκείνος ανταποδίδει αυτή την τιμή με τον ίδιο τρόπο. Εχουμε μια δεκαπενταετή τουλάχιστον αδιατάρακτη πνευματική φιλία, που για μένα είναι ένας πραγματικός θησαυρός. Όπως λέει ο ψαλμωδός της Εκκλησίας μας «Ο πιστός ο φίλος, ομοιάζει ως μια πόλη ισχυρή» και η φιλία είναι ακριβό συναίσθημα μέσα εις την ζωή μας και μέσα εις την ζωήν της Εκκλησίας, όπου καλλιεργείται αυτό το ιερό συναίσθημα, το οποίο μας δίνει δύναμη και στις χαρές αλλά και στις θλίψεις και στους πειρασμούς αντοχές και υπομονές.

Μια ευχή:

«Να συνεχίσει το σπουδαίο έργο του μέσα στην Εκκλησία των Πατρών με τον ίδιο τρόπο και με το ίδιο ήθος. Το ήθος του Χριστού: Με αγάπη με καλοσύνη, με εκκλησιαστικό φρόνημα με εργατικότητα και κυρίως όλα αυτά να τα ασφαλίζει και εκείνος και όλοι μας, με τη μεγάλη αρετή της ταπείνωσης και της απόλυτης εμπιστοσύνης στο έλεος και στην αγάπη του Θεού.

πηγή: διαδίκτυο