Ιερό σκάνδαλο με υπογραφή Μητροπολίτου Δημητριάδος: Μονή στο Πήλιο μίσθωσε δασική έκταση σε εταιρεία ενέργειας για να βάλει ανεμογεννήτριες
H Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος Φλαμουρίου μίσθωσε το 2020 δασική έκταση ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και αμφιλεγόμενης ιδιοκτησίας σε ενεργειακή εταιρεία με σκοπό την εγκατάσταση ανεμογεννητριών τρία χρόνια προτού το υπουργείο Περιβάλλοντος εγκρίνει το 2023 το συγκεκριμένο έργο για την δημιουργία αιολικού πάρκου.
Η κυβέρνηση άναψε το πράσινο φως αποδεχόμενη τους περιβαλλοντικούς όρους παρότι η περιοχή (στο δάσος ανάμεσα σε Βένετο και Κανάλια, πάνω από την επανασχηματισθείσα Κάρλα) είναι προστατευόμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθότι Natura 2000, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι που αντιδρούν, και ως εκ τούτου απαγορεύεται οποιαδήποτε ανθρώπινη παρέμβαση.
Πιο συγκεκριμένα, με υπογραφή του μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιου, ο ηγούμενός της Μονής Φλαμουρίου Συμεών Αναστασίου υπέγραψε μισθωτήριο συμβόλαιο τον Ιούνιο του 2020 παρέχοντάς 2.904 στρέμματα για την εγκατάσταση 19 ανεμογεννητριών. Το μισθωτήριο αναφέρει χαρακτηριστικά πως για τη Μονή Φλαμουρίου προβλέπεται «ως ετήσιο μίσθωμα για τα πρώτα τρία έτη της μίσθωσης το ποσό των 3.333 ευρώ ανά έτος και ετήσιο μίσθωμα 5.100 ευρώ ετησίως για κάθε ανεμογεννήτρια για τα λοιπά έτη της μίσθωσης».
Αν και η δυνατότητα μίσθωσης περιοχών που η Εκκλησία δηλώνει ότι της ανήκουν απορρέει και από το άρθρο 21 του κανονισμού διαχείρισης και αξιοποίησης μοναστηριακής περιουσίας και εκτέλεσης έργων (απόφαση 1004/680/7.4.2021 της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου) έχει τεθεί ήδη υπό αμφισβήτηση αν η περιοχή που μίσθωσε η Μονή είναι ολόκληρη υπό δική της ιδιοκτησία.
Οι διαμάχες για τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα ξεκινούν από το 1900. Η διένεξη των χωριών του Δήμου Ρήγα Φεραίου με τη Μονή Φλαμουρίου σχετίζεται με τα όρια του δάσους του κάθε μέρους, ενώ στην περίπτωση των χωριών Βένετο και Κεραμίδι η Μονή Φλαμουρίου ισχυρίζεται ότι εκτός από το δάσος γύρω από τα χωριά κατέχει ακόμη και τα χωράφια τους!
Παρά τις αντιρρήσεις του Δήμου, η Μονή ακολούθησε το νόμο του Θεού και δεν δίστασε να προχωρήσει στη μίσθωση της αμφιλεγόμενης αυτής έκτασης.
Εν προκειμένω, λοιπόν, έχουμε να κάνουμε με επικερδείς και σκοτεινές επιχειρηματικές δραστηριότητες εκκλησιαστικών παραγόντων, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν που έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα όπως το πολύκροτο Βατοπέδι.
Παρά λοιπόν την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ότι η εν λόγω περιοχή προστατεύεται ως περιοχή Ζώνης Ειδικής Προστασίας για την ορνιθοπανίδα καθώς και Ειδική Ζώνη Διατήρησης – Τόπος Κοινοτικής Σημασίας και εντάσσεται στο δίκτυο Natura 2000, η κυβέρνηση Μητσοτάκη για ακόμη μια φορά «αποφάσισε και διέταξε», πριν από ένα χρόνο, τον Ιούλιο του 2023, μέσω του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, να εγκρίνει με την απόφαση ΔΙΠΑ/54148/3588 την εγκατάσταση και ανάπτυξη των ανεμογεννητριών στη θέση «Μαυροβούνι» της Λίμνης Κάρλας στον Δήμο Ρήγα Φεραίου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας.
Η εταιρεία που θα εκμεταλλευτεί το αιολικό πάρκο μίσθωσε την έκταση και επένδυσε σε αυτή σαν να ήταν σίγουρη εξαρχής πως δεν θα ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι είναι περιοχή ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000.
Μια εγκατάσταση με 19 θηρία ανεμογεννήτριες ύψους 127,5 μέτρων η κάθε μια…, και με άνοιγμα (διάμετρο) ρότορα 145 μέτρα.
Για την ιστορία τον αιολικό σταθμό δρομολογεί η εταιρεία «Ενεργειακή Μαυροβουνίου», που συστάθηκε τον Οκτώβριο του 2019 και είχε μοναδικό μέτοχο την ισπανική Siemens Gamesa Renewable Energy Wind Farms Sociedad Anonima. Τον Ιούλιο του 2022 τα εταιρικά μερίδια ανελήφθησαν από την «Ενεργειακή Βουρσάνα Μ.Α.Ε.».