Ροή Ειδήσεων

Διαδοχή Ιερώνυμου: Μία κηδεία έγινε αφορμή για να συναθροιστούν οι δελφίνοι και οι εκπρόσωποι τους

🔺Του Σωτήρη Μ. Τζούμα 

Πλήρης ημερών, στην ηλικία των 99 ετών, έφυγε από τη ζωή η μητέρα του Σεβ. Μητροπολίτου Σύρου Δωροθέου, Αικατερίνη ή όπως την αποκαλούσαν οι οικείοι της Καίτη!

Η εξόδιος ακολουθία εψάλη στην ιστορική  Μονή Τουρλιανής στα Άνω Μερά Μυκόνου.

Το γεγονός της εξοδίου ακολουθίας έγινε αφορμή για να συναθροιστούν 17 Μητροπολίτες της Εκκλησίας μας, όλοι σημαντικοί και ιδιαιτέρως προβεβλημένοι, έκαστος για κάποιο λόγο. Όλοι έσπευσαν να συλλυπηθούν από κοντά και να συμπαρασταθούν στον αδελφό τους Ιεράρχη Δωρόθεο,έναν αεικίνητο και ακούραστο Ιεράρχη που δεν φείδεται κόπων και εξόδων αλλά μετακινείται αενάως και φιλαδέλφως,επισκεπτόμενος αδελφούς του Αρχιερείς, όταν εορτάζουν ή όταν έχουν κάποια επέτειο.

 Και στους 17 Μητροπολίτες που έδωσαν το παρών κατά μία σημαντική αλλά και αποκαλυπτική συγκυρία συμμετείχαν όλοι οι φερόμενοι ως δελφίνοι της επόμενης  ημέρας, για την μετά Ιερώνυμο εποχή.

Και θα αναλύσουμε τον συλλογισμό μας με στοιχεία και σκέψεις που μας δημιουργήθηκαν την ώρα της εξοδίου ακολουθίας, βλέποντας όλους αυτούς τους Ιεράρχες να τους ενώνει η θλίψη του αδελφού τους.

Πλην  του βαρυπενθούντος για την απώλεια της μητέρας του Σεβ. Σύρου Δωροθέου, έδωσαν το παρών και έλαβαν μέρος στην εξόδιο ακολουθία  της μητέρας του, δεκαεπτά(17) ακόμη  Μητροπολίτες. Συγκεκριμένα οι :

•Καισαριανής Δανιήλ

•Πειραιώς Σεραφείμ

•Σερρών Θεολόγος

Χαλκίδος Χρυσόστομος 

•Κερκύρας Νεκτάριος 

Πατρών Χρυσόστομος 

•Κορίνθου Διονύσιος 

•Μεσσηνίας Χρυσόστομος

•Παροναξίας Καλλίνικος 

Κηφισίας Κύριλλος 

•Ν Ιωνίας Γαβριήλ

•Ιερισσού Θεόκλητος 

•Θεσσαλιώτιδος Τιμόθεος

•Καρπενησίου Γεώργιος

•Μαρωνείας Παντελεήμων 

•Τρίκκης Χρυσόστομος και

•Θήρας Αμφιλόχιος 

Εκ των δεκαεπτά Μητροπολιτών   οι οκτώ πρώτοι-από τον Σεβ. Καισαριανής Δανιήλ  έως τον Σεβ. Μεσσηνίας Χρυσόστομο –  προέρχονται από την εποχή της Αρχιεπισκοπείας Χριστοδούλου και οι εννέα- από τον Παροναξίας Καλλίνικο, έως τον Θήρας Αμφιλόχιο-  εξελέγησαν επί Ιερωνύμου του Β ´.

Από τους εννέα εκλεγέντες επί Ιερωνύμου, οι Παροναξίας Καλλίνικος,Κηφισίας Κύριλλος, Ν.Ιωνίας Γαβριήλ και Θεσσαλιώτιδος Τιμόθεος,έχουν  γαλουχηθεί κοντά στον Αρχιεπίσκοπο  Χριστόδουλο και έχουν δεχθεί με πολλούς τρόπους τις ευεργεσίες του. Μάλιστα ο Παροναξίας Καλλίνικος μπορεί να εξελέγη επί Ιερωνύμου, αλλά είναι περισσότερο ταυτισμένος με την πορεία και την Αρχιεπισκοπεία Χριστοδούλου, την οποία συχνά επικαλείται και κυρίως όταν αναμιμνήσκεται τα έτη που υπηρετούσε ως Γραμματεύς Α ´ της Συνόδου και προήδρευε ο Χριστόδουλος.

Όπως θα παρατηρήσετε στην ανάλυση που ακολουθεί οι υποψήφιοι της επόμενης ημέρας προέρχονται κατά βάση από την πτέρυγα των Ιεραρχών που εξελέγησαν την εποχή Χριστοδούλου. Κάθε Αρχιερεύς και ένα ξεχωριστό κεφάλαιο. 

Δυστυχώς η λεγόμενη Χριστοδουλική ομάδα  δεν κατάφερε ποτέ να γίνει μία συμπαγής ομάδα και να ασκεί επιρροή στην Ιεραρχία ή να λειτουργήσει ως φράξια στα θέλω του Αρχιεπισκόπου. 

Δυστυχώς μετά την Κοίμηση Χριστοδούλου,  υπέστειλαν τη σημαία και ακολούθησαν τον μοναχικό του δρόμο έκαστος, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να περάσουν ποτέ κάποια θέση τους. Ακόμη και την ώρα που γίνονται εκλογές έκαναν το λάθος να μην ομονοούν αλλά να διασπώνται και να αλληλοδιαιρούνται ώστε να μην μπορούν να περάσουν μια εκλογή δικού τους υποψηφίου. 

Οι καταφερτζήδες βρήκαν τρόπο να ρίξουν γέφυρες προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο  ώστε να περνούν με άνεση  τα θελήματά τους και να τους κάνει όλα τα χατήρια. Έτσι φτάσαμε στο φαινόμενο της επιβολής σιωπής. Και στην ανυπαρξία ενός διαφορετικού λόγου ή αντιλόγου. Δηλαδή ανυπαρξία αντιπολίτευσης ακόμη και σε θέματα που η Εκκλησία θα έπρεπε να υψώσει το ανάστημά της και να βγάλει φωνή. Αυτό οι μετριοπαθείς  το ονόμασαν ενότητα της Ιεραρχίας. Ενώ όσοι πονάμε με αυτή την κατάντια το ονομάζουμε φίμωση!

Αναλύοντας την λίστα με τα ονόματα των Ιεραρχών και επιχειρώντας να τα προσεγγίσουμε με δημοσιογραφική διάθεση παρατηρούμε ότι η κηδεία της αείμνηστης Επισκομήτορος Αικατερίνης  έφερε προ του τάφου της,όλους τους φερόμενους δελφίνους.

 Τόσον τους φανερούς και  δεδηλωμένους υποψηφίους, όσον και τους κρυφούς ή outsiders. Συμπεριλαμβανομένων και των εκπλήξεων ή των απρόοπτων  που ενδεχομένως μπορεί να υπάρξουν.

Πριν προβούμε  στην αναλυτική αναφορά των υποψηφίων να πούμε οτι όλοι οι Μητροπολίτες είναι εν δυνάμει υποψήφιοι, ακόμη και αυτοί που δεν είναι μέλη της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Όπως ορίζει ο Καταστατικός Χάρτης εκλόγιμοι είναι όλοι οι Έλληνες το γένος εν ενεργεία Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος καθώς και των άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών υπό την προϋπόθεση ότι είναι Έλληνες στο γένος. Επίσης, υποψήφιοι αυτομάτως θεωρούνται και όσοι είναι εγγεγραμμένοι στον κατάλογο των εκλογίμων για αρχιερατεία, δηλαδή οι υποψήφιοι Μητροπολίτες Αρχιμανδρίτες και Επίσκοποι. Όμως Αρχιεπίσκοπος εκλέγεται πάντα από τους εν ενεργεία Ιεράρχες. Η μονή φορά που η Ιεραρχία ξέφυγε από αυτόν τον κανόνα  ήταν όταν η Αριστίνδην (ολιγομελής)διορισμένη  Σύνοδος το 1967, εξέλεξε τον Αρχιμ. Ιερώνυμο Κοτσώνη ως Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος. 

Και εξηγούμαι βλέποντας  ένα- ένα τα ονόματα των δεκαοκτώ (18) Μητροπολιτών που ήταν παρόντες στην κηδεία και μένοντας σε αυτούς που θεωρούνται αυτή τη στιγμή υποψήφιοι αλλά και σε αυτούς που θα διαδραματίσουν σημαίνοντα ρόλο έως ότου φθάσουμε στην ημέρα της εκλογής. 

Να πούμε και να επισημάνουμε ότι οι όποιες προβλέψεις για την επόμενη ημέρα στην  Εκκλησία εξαρτώνται από την χρονική στιγμή που θα γίνει η εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου.

 Γιατί αλλιώς θα βλέπαμε και θα αναλύαμε  τα πράγματα αν οι εκλογές γίνουν το επόμενο διάστημα και αλλιώς σε πέντε και αλλιώς σε δέκα χρόνια- τόσα λένε ότι υπολογίζεται να ζήσει ακόμη ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Και εκ του οικογενειακού ιστορικού του υπάρχουν βάσιμες ελπίδες και όχι…υποψίες ότι έχει ακόμη μπροστά του πολλά χρόνια. Εκτός και αν ο Θεός αποφασίσει αλλιώς! Μένει να το διαπιστώσουμε. Επίσης να πούμε ότι αλλιώς θα εξελιχθούν τα πράγματα αν η εκλογή γίνει μετά από παραίτηση του νυν  Αρχιεπισκόπου και αλλιώς αν επέλθει το βιολογικό του τέλος. Τα σημειώνουμε όλα για να προλάβουμε τους βιαστικούς. 

🔹Ο πρώτος εκ των παρισταμένων που πρέπει να μνημονευθεί εν προκειμένω είναι ο Σεβ. Σύρου Δωρόθεος, υιός της αείμνηστης Αρχόντισσας Αικατερίνης, η οποία με τον θάνατό της έγινε η αιτία να συναθροιστούν τόσο σημαντικοί Ιεράρχες στην κοσμική Μύκονο.

Έχει γραφεί κατ´επανάληψη και  ουδέποτε έχει διαψευστεί ότι όταν έλθει η ώρα θα λάβει μέρος στην κούρσα διαδοχής του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.

Είναι ένας πολυτάλαντος Ιεράρχης, αρχοντικός, αξιοπρεπής, με χιούμορ  και ευγένεια. Εξελέγη επί Αρχιεπισκόπου  Χριστοδούλου και ο Μακαριστός Πρωθιεράρχης τον παραδεχόταν και καμάρωνε για τα επιτεύγματά του και την ανοδική του πορεία. 

 Ο Σεβ. Σύρου Δωρόθεος είναι  μονίμως σε κίνηση για να επισκέπτεται την πολυνησιακή Μητρόπολη που ποιμαίνει επιτυχώς επί 22 και πλέον έτη, αλλά παράλληλα φροντίζει  να δίνει το παρών στα ονομαστήρια και σε άλλες μεγάλες επετείους των συνεπισκόπων του.

Και οι Αρχιερείς του το ανταπέδωσαν έστω και σε μία άσχημη στιγμή της Αρχιερατικής του πορείας, στην εξόδιο της μητέρας του.

Ο Σεβ. Σύρου είναι ιδιαίτερα αγαπητός τόσο στην επαρχία του όσο και στους άλλους Αρχιερείς  και έχει επιλέξει η παρουσία του εντός της Ιεραρχίας να είναι ουσιαστική αλλά  και να μην έχει  γωνίες.

Κάποιοι του καταμαρτυρούν  ότι δεν παίρνει θέση στα διάφορα θέματα που προκύπτουν στην Εκκλησία αλλά ο ίδιος  λέει ότι προτιμά τα έργα παρά τα λόγια και τον θόρυβο. Ακολουθεί την γραμμή  των παλαιών  Αρχιερέων.

Θα πρέπει να πούμε και κάτι ακόμη το οποίο είναι σημαντικό ως προς την χρονική συγκυρία που διερχόμεθα.

Ο Σεβ. Σύρου Δωρόθεος είναι ιδιαίτερα αγαπητός στον Πρωθυπουργό και στην οικογένεια Μητσοτάκη. Αν η εκλογή του Αρχιεπισκόπου γινόταν από την Κυβέρνηση,  τότε ο Πρωθυπουργός θα επέλεγε τον Δωρόθεο. Στην περίπτωση αυτή  θα ήταν  ο αδιαμφισβήτητος διάδοχος του Ιερωνύμου.

 Η εκλογή ωστόσο θα γίνει από τα μέλη της  Ιεραρχίας. Η γνώμη των πλειόνων θα δώσει το αποτέλεσμα.

Τον Σεβ. Σύρου κ. Δωρόθεο στην επιθυμία του να ηγηθεί της Εκκλησίας τον ενθαρρύνουν πολλοί και σημαντικοί Αρχιερείς, τόσο εκ των παλαιών, όσο και νεώτεροι.

Κάποιοι εξ αυτών δείχνουν ανοικτά την προτίμησή τους σε αυτόν ενώ κάποιοι άλλοι περιμένουν να δουν πως θα εξελιχθεί η κατάσταση και προς τα που θα γύρει η Ιεραρχία, ώστε να επιλέξουν την στάση που θα κρατήσουν! 

Ένα είναι βέβαιο: ο Σεβ. Σύρου στο τιμόνι της Εκκλησίας θα δώσει την αρχοντική φινέτσα που της αξίζει ώστε να φαίνεται και να είναι φιλόστοργη μητέρα και όχι κακή και κομπλεξική μητριά.

🔹Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος είναι ο δεύτερος Ιεράρχης που φέρεται και γράφεται  από καιρό ως δελφίνος. Εξελέγη Μητροπολίτης Μεσσηνίας από καραμπόλα που δημιουργήθηκε τεχνιέντως επί Χριστοδούλου. Μαζί με τον Μητροπολίτη Τριφυλλίας και Ολυμπίας Χρυσόστομο είναι οι δύο τελευταίες εκλογές του μεγάλου Πρωθιεράρχη.

Ο Σεβ.Μεσσηνίας   είναι αλήθεια ότι  δεν έκρυψε ποτέ την φιλοδοξία του για την επόμενη ημέρα,αλλά το διαχειριζεται  πάντοτε με σύνεση και διάκριση.

 Είναι πανεπιστημιακός καθηγητής και γνώστης των εκκλησιαστικών θεμάτων και αυτό φαίνεται τόσο στις τηλεοπτικές εμφανίσεις του, όσο και στην αρθρογραφία του.

Παρά τα σκαμπανεβάσματα του χαρακτήρα του και την αστάθεια στις ψυχολογικές διαθέσεις και συμπεριφορές  που συχνά παρουσιάζει  είναι ένας ικανός και άξιος Ιεράρχης. Επίσης να πούμε ότι τον  αδικεί η αυστηρή  φυσιογνωμία του, η οποία, συχνά  τον δείχνει ως  θυμωμένο, ή να μοιάζει με …Πρόεδρο πενταμελούς Κακουργοδικείου,το οποίο μάλιστα ετοιμάζεται να επιβάλλει βαρύτατες ποινές. Αλλά αν τον ζήσεις είναι το εντελώς αντίθετο. 

Υπάρχουν αρκετοί Μητροπολίτες που τον πλαισιώνουν και θα τον ψήφιζαν για τον Πρώτο Θρόνο της Εκκλησίας μας.Κινείται διακριτικά και αθόρυβα και μάλιστα   στον αντίποδα του έτερου ισχυρού δελφίνου Μητροπολίτη Σύρου Δωροθέου,  αφού  όποτε διαφωνεί με τους χειρισμούς της κεντρικής διοίκησης της Εκκλησίας,  δεν παραλείπει να καταθέτει την διαφωνία του με τη δημοσίευση άρθρων  ή με εμφανίσεις σε τηλεοπτικές εκπομπές.

Δεν είναι από τους Ιεράρχες που σιωπούν. Αντιθέτως λέει  τη γνώμη του και μάλιστα ευθαρσώς, χωρίς όμως να προσωποποιεί  την διαφωνία του. Ούτε  επιτίθεται. Καταθέτει απλά τις απόψεις του τεκμηριωμένα και με επιχειρήματα. Και εξ αυτού του προσάπτουν όχι άδικά  ότι κάνει Αρχιεπισκοπικές  εμφανίσεις! Και κάνει συχνά αυτή την πρόβα! 

🔹Ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος,  είναι ένας  από τους πιο δραστήριους και δυναμικούς Ιεράρχες, εσχάτως δεν κρύβει την επιθυμία του να θέσει εαυτόν στην διάθεση της Ιεραρχίας και αν τον θεωρήσουν οι συνεπίσκοποί του άξιο και κατάλληλο θα τον εκλέξουν ως τον 21ο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος.

Ο Σεβ. Πατρών όταν έλθει η ώρα της εκλογής νέου Αρχιεπισκόπου θα έχει  σίγουρα  στο πλευρό του τους συντηρητικούς της Ιεραρχίας, οι οποίοι δεν θα θέλουν να κλονιστεί η Εκκλησία από νεωτερισμούς και νέες ιδέες που θα θελήσουν να επιβληθούν με εντολές άνωθεν.

Στο ενδεχόμενο μίας πόλωσης μεταξύ των υποψηφίων,  ο Σεβ. Πατρών μπορεί να ευνοηθεί και  να πάρει με το μέρος του  την δυναμική των Ιεραρχών εκείνων που δεν θα θελήσουν να διαβρωθεί η κατάσταση και να αποκτήσει η εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου χαρακτηριστικά ροντέου ή ρινγκ. Τον κατατάσσουν στους συντηρητικούς Ιεράρχες και είναι σίγουρο ότι από εκεί αντλεί την δυναμική του.

Ανεξαρτήτως του πως θα εξελιχθεί η διαδικασία το βέβαιο είναι ότι ο Σεβ. Πατρών δεν θα βγει χαμένος από την διαδικασία των εκλογών.

🔹Ο Σεβ. Μητροπολίτης  Χαλκίδος Χρυσόστομος είχε πάντα την φήμη ενός καλού και καταξιωμένου Ιεράρχη. Κατάφερε να δημιουργήσει  μία σημαντική πνευματική κυψέλη με εξαίρετους κληρικούς.

Και αυτό το ήξερε ο ίδιος και όσοι είχαν επικοινωνία μαζί του. Αλλά φάνηκε προς τα έξω από  τότε που άρχισε να κάνει μεταγραφές και να μεταγγίζει στελέχη  του στα ανώτατα κλιμάκια της Εκκλησίας.

Η αρχή έγινε με τον Αρχιμ. Φιλόθεο Θεοχάρη, όταν ανέλαβε Αρχιγραμματέας της Ι. Συνόδου. Τώρα είναι Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης. Ακολούθησε η εκλογή του Γεν. Αρχιερατικού Επιτρόπου Νικηφόρου Ευσταθίου,  σε Μητροπολίτη Γόρτυνος και στη συνέχεια του Πρωτοσυγκέλλου  Νικοδήμου Ευσταθίου( ενός ικανού και μεθοδικού κληρικού με ευγένεια και καλοσύνη)σε Επίσκοπο Σκοπέλου. Τέλος ο Αρχιμ. Ιωάννης Καραμούζης, ένας σεμνός και διακριτικός κληρικός  αλλά και αξιοπρεπής άνθρωπος, ανέλαβε Αρχιγραμματέας της Ι. Συνόδου.   

 Με όλες αυτές τις προαγωγές και αναβαθμίσεις ο Μητροπολίτης Χαλκίδος χωρίς να το θέλει ή να το επιδιώξει απέκτησε την δική του ομάδα εντός της Ιεραρχίας.

Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος έχει να ζήσει πολλά χρόνια αυτό το εκκλησιαστικό φαινόμενο:  ένας Ιεράρχης μέλος της να έχει μία μικρή ομάδα Ιεραρχών εντός των τειχών της.

 Κατά τα παρελθόντα έτη, στη δεκαετία του 1960, ο αείμνηστος Μητροπολίτης Κορίνθου Προκόπιος Τζαβάρας ηγείτο  ομάδας Ιεραρχών με τους οποίους συνεδέετο πνευματικά. Ήταν η εποχή που ανέβαζαν και κατέβαζαν Αρχιεπισκόπους εν μιά νυκτί. 

 Επίσης ο Μακαριστός και ιδιαιτέρως παρεμβατικός για την εποχή του, Μητροπολίτης Χίου Παντελεήμων Φωστίνης ηγείτο κάποτε μίας πολυπληθούς ομάδας Ιεραρχών και μάλιστα πολλοί εξ αυτών έφεραν το όνομά του. Έφτασε στο σημείο να κάνει  εξαγωγή Αρχιερέων  και  στο εξωτερικό. Στην Ευρώπη και στην Αμερική. 

 Τελευταίος αλλά όχι και έσχατος  ο Μακαριστός  γέροντας Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος  ηγείτο ομάδας Μητροπολιτών  στην οποία ανήκε και ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

 

 Σήμερα ο Μητροπολίτης Χαλκίδος Χρυσόστομος ηγείται μίας τέτοιας ομάδας Ιεραρχών.

Από τότε άρχισε να ακούγεται εις τα υψηλά δώματα και να λέγεται ότι αυτό θα μπορούσε να του ανοίξει την όρεξη για την επόμενο ημέρα. Ο ίδιος το αρνείται! Αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις ποτέ μη λες ποτέ.

🔹Ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ ήταν κοντά στον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ (του οποίου το όνομα φέρει).

 Δεν πρόλαβε να τον εκλέξει Μητροπολίτη όπως επιθυμούσε. Έμεινε κληρονομιά στον Χριστόδουλο, ο οποίος είχε πάντα καλή άποψη για τον Σεραφείμ και θα τον αποκαθιστούσε την κατάλληλη στιγμή, αλλά ο Σεραφείμ βιαζόταν. Ήθελε Μητρόπολη εδώ και τώρα. Και προτίμησε να φύγει και να εκλεγεί Βοηθός του Αυστραλίας Στυλιανού. Δεν άντεξε όμως στο εξωτερικό. Επέστρεψε Ελλάδα.

 Φροντίσαμε και πήραμε ( είχα βάλει και γώ το χέρι μου και μας βοήθησε αποτελεσματικά  ο τότε Αρχιγραμματέας Φιλαδελφείας Μελίτων) το απολυτήριό του από το Φανάρι και ενεγράφη και πάλι στην Εκκλησία της Ελλάδος. 

Τότε άνοιξε ο δρόμος της ανόδου στην Εκκλησία της Ελλάδος. 

Έγινε Εφημεριακός Ιεροκήρυξ στην Μητρόπολη Πειραιώς και συνεδέθη με τον γέροντα Καλλίνικο ο οποίος τον εκτίμησε. Μετά την παραίτηση του  Καλλινίκου οι συνθήκες όπως είχαν διαμορφωθεί στην Μητρόπολη Πειραιώς έφεραν τον Σεραφείμ ως τον πλέον κατάλληλο και ιδανικό  για να τον διαδεχθεί. Έτσι γράφεται η ιστορία. 

Έκτοτε διαποιμαίνει την Μητρόπολη Πειραιώς με τα πάνω του και τα κάτω του αλλά με σταθερότητα. Μέχρι  στιγμής δεν έχει  εκφράσει ποτέ  την επιθυμία ότι μπορεί  να είναι υποψήφιος για Αρχιεπίσκοπος. Και δεν ξέρουμε, όταν έλθει η ώρα, αν θα το προσπαθήσει! Το βέβαιο είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι από το Χριστεπώνυμο πλήρωμα που θέλουν τον Σεραφείμ να βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή. Τους αρέσει ο τρόπος που τα λέει και εκφράζεται. Μπορεί να υπάρχουν και κάποιοι που θεωρούν παρωχημένο το λόγο του και εκτός εποχής  αλλά οι άνθρωποι της Εκκλησίας τον θεωρούν ως τον καταλληλότερο να ηγείται των εκκλησιαστικών μας πραγμάτων  και να ακούγεται ο λόγος του. Δεν ξέρουμε τις διαθέσεις των Ιεραρχών αλλά το σίγουρο είναι ότι σε περίπτωση που εκτεθεί ως υποψήφιος θα μαζέψει κοντά του  τους συντηρητικούς Ιεράρχες.

🔹Ο Σεβ. Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας Γαβριήλ, είναι ένας εκ των νεωτέρων Ιεραρχών της Εκκλησίας. Εξελέγη στην ηλικία των 35 ετών( όπως ο Χριστόδουλος)σε Επίσκοπο Διαυλείας και σήμερα στα 48 του χρόνια είναι ήδη έμπειρος Ιεράρχης και διαποιμαίνει την προσφυγική Μητρόπολη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας.

Το Ιωνικό Χωριό- έργο ζωής- που χτίζει εκ θεμελίων όταν έλθει η ώρα να αποκαλυφθεί και να εγκαινιαστεί θα μας αφήσει άφωνους . Θα είναι η μεγάλη σφραγίδα του στην Εκκλησία και στην κοινωνία. 

Αν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, όπως  λέγεται και γράφεται  εξέλεξε 60 Μητροπολίτες και ανανέωσε εκ θεμελίων την Ιεραρχία, θα μπορούσαμε να πούμε ότι κοντά στον Αρχιεπίσκοπο  ο Γαβριήλ, ως ο πλέον έμπιστος και στενός συνεργάτης του από την πρώτη στιγμή της εκλογής του στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο, συνέβαλε τ μέγιστα στην προαγωγή αυτών των ανθρώπων. Και ασφαλώς κάποιοι εξ αυτών είναι ευγνώμονες. Αν και οι Μητροπολίτες μόλις εκλεγούν παθαίνουν αμνησία. Ή μάλλον κατευθύνονται από τη λογική της επιλεκτικής μνήμης.

 Ο Γαβριήλ  εκ της θέσεως που κατείχε και της επιρροής που είχε στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ευνόησε τις εκλογές των περισσοτέρων που εξελέγησαν επί των ημερών του Ιερωνύμου.

 Ο Σεβ. Νέας Ιωνίας δεν θεωρείται αυτή τη στιγμή υποψήφιος για την επόμενη ημέρα. Αλλά όπως είπαμε αυτό θα εξαρτηθεί από τον χρόνο που θα προκύψει η ώρα της εκλογής του επόμενου Προκαθημένου της Εκκλησίας μας. 

Το βέβαιο είναι ότι ο Σεβ. Νέας Ιωνίας θα διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο και με το κύρος του και τις επιρροές που διαθέτει στο Σώμα της Ιεραρχίας θα επηρεάσει στην επιλογή της επόμενης ημέρας.

Αυτό είναι το τοπίο των υποψηφιοτήτων αυτή τη στιγμή.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ακούγονται και άλλα ονόματα. Ή δεν μπορούν να εμφανιστούν και άλλες υποψηφιότητες πάντα σε συνάρτηση με τον χρόνο.

Ήδη μέσα τους Αρχιερείς που προαναφέραμε υπάρχουν σημαντικοί Μητροπολίτες της Εκκλησίας μας όπως ο Σεβ. Καισαριανής Δανιήλ, ο οποίος αν ήθελε μπορούσε να ηγηθεί των Χριστοδουλικών αλλά προφανώς δεν ήθελε. Και ακόμη ο Σερρών Θεολόγος ( Πρόεδρος της  ΕΚΥΟ) πολυτάλαντος αλλά διακριτικός Ιεράρχης, ο Κερκύρας Νεκτάριος με πολλές παρεμβάσεις που τον έχουν κάνει γνωστό στο πανελλήνιο, ο Κορίνθου Διονύσιος, άριστος γνώστης της Εκκλησιαστικής μας ιστορίας και μεθοδικότατος, ο Παροναξίας Καλλίνικος με ειλικρινή λόγο και με υποδειγματική παρρησία, Κηφισίας Κύριλλος, με νομικές γνώσεις και  εμπειρία στα μαγειρέματα, ο Καρπενησίου Γεώργιος με αυθεντικό και αντρίκιο λόγο και χρυσή καρδιά. Και όλοι οι άλλοι που ήταν παρόντες. Αλλά κανείς εξ  αυτών δεν είπε ποτέ μέχρι τώρα ότι θα ήθελε να είναι υποψήφιος. Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτό δεν μπορεί να αλλάξει. Μακάρι! Είμαστε εδώ για να το καταγράψουμε. 

Εμείς αναλύσαμε σήμερα την συγκυρία της κοινής παρουσίας των πιο σημαντικών και προβεβλημένων αυτή τη στιγμή φερομένων ως δελφίνων, οι οποίοι συνέπεσαν στο θλιβερό γεγονός του ύστατου  αποχαιρετισμού της μητέρας του αδελφού τους Μητροπολίτη Σύρου Δωροθέου του Β´.

 Με τον θάνατό της η αείμνηστη Επισκομήτωρ Αικατερίνη ένωσε την Ιεραρχία.