Ροή Ειδήσεων

Μηχανορραφίες για τη διαδοχή του: Ο Βαρθολομαίος διαψεύδει παρέμβασή του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών εναντίον του Γέροντος Πριγκηποννήσων Δημητρίου. Σάλος στο Φανάρι



Στις 24 Μαΐου 2024 το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέδωσε ένα περίεργο ανακοινωθέν για την απονομή τιμητικών διακρίσεων από Ακαδημαϊκά Ιδρύματα, Πανεπιστήμια, Σχολές και άλλα,  σε ιεράρχες του Φαναρίου, υπογραμμίζοντας πως ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν αναμειγνύεται σε τέτοια πράγματα.

Συγκεκριμένα, το ανακοινωθέν έγραφε τα εξής:

«Επειδή τελευταίως το όνομα του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου εμπλέκεται εις πανεπιστημιακάς διεργασίας απονομής τιμητικών διακρίσεων εις Ιεράρχας του πανσέπτου Οικουμενικού Θρόνου, δηλούται διά του παρόντος ότι:

α) Η Α.Θ. Παναγιότης ο Πατριάρχης δεν αναμειγνύεται εις παρομοίας διεργασίας, αι οποίαι εκφεύγουν των ορίων των αρμοδιοτήτων Αυτού. Ο Παναγιώτατος σέβεται την αυτοτέλειαν, την κρίσιν και την αρμοδιότητα των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, πλείστα εκ των οποίων, εν τε τη Ελλάδι και εν τη αλλοδαπή, ετίμησαν ποικιλοτρόπως και Αυτόν κατά καιρούς, πράγμα διά το οποίον εκφράζει προς αυτά, και επί τη παρούση ευκαιρία, τας ευγνώμονας ευχαριστίας Του.

β) Ο Πατριάρχης χαίρεται οσάκις τιμάται επαξίως ένας Ιεράρχης της Μητρός Εκκλησίας, διότι η προς αυτόν τιμή, όπως και εις τας περιπτώσεις των προς Αυτόν τιμητικών διακρίσεων, αντανακλά εις τον θεσμόν της πρωτοθρόνου Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, της οποίας άπαντες είμεθα διάκονοι.

Εν κατακλείδι, εκφράζεται παράκλησις όπως το όνομα της Α. Θ. Παναγιότητος μη χρησιμοποιήται (θετικώς ή αρνητικώς) εις αναλόγους πανεπιστημιακάς διαδικασίας.

Φανάριον, τη 24η Μαΐου 2024».

Ο «Εθνικός Κήρυκας» είναι σε θέση να γνωρίζει πως πολλοί που διάβασαν το παραπάνω ανακοινωθέν του Φαναρίου δεν μπορούσαν να το ερμηνεύσουν και να καταλάβουν τι κρύβεται πίσω από αυτό και τι το προκάλεσε.

Ο Μητροπολίτης Γέρων Πριγκηποννήσων Δημήτριος

Ο γρίφος του Πατριαρχικού ανακοινωθέντος λύνεται έπειτα από μία έρευνα του «Εθνικού Κήρυκα», η οποία αποκαλύπτει τα εξής: 

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο οποίος είναι εκ των πλέον λογίων ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος και της εν γένει Ορθόδοξης Εκκλησίας, όντας καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και συγκεκριμένα στο Τμήμα Θεολογίας που είναι μάλιστα και το πρώτο τμήμα της Σχολής, εισηγήθηκε στο Τμήμα του να τιμηθεί με απονομή επίτιμου διδακτορικού διπλώματος ο Μητροπολίτης Γέρων Πριγκηποννήσων Δημήτριος. Η πρόταση του Μητροπολίτη Χρυσοστόμου έγινε αποδεκτή και ψηφίστηκε ομόφωνα, ενώ οι καθηγητές του Τμήματος εκφράσθηκαν με εξόχως φιλόφρονα λόγια για το πρόσωπο του Μητροπολίτη Δημητρίου.

Επισημαίνεται ότι τυπικά το θέμα περνάει από την Κοσμητεία, στη συνέχεια από τη Σύγκλητο και κατόπιν ορίζεται η τελετή της απονομής. Τονίζεται πως η ουσία έγκειται στο να αποφασιστεί από ένα Τμήμα, τα υπόλοιπα είναι απλά τυπική διαδικασία.

Για τη συγκεκριμένη περίπτωση πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα»  αναφέρουν ότι ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Εμμανουήλ Καραγεωργούδης, ο οποίος μάλιστα δεν διάκειται ευμενώς προς τον Μητροπολίτη και καθηγητή Μεσσηνίας Χρυσόστομο, προσπάθησε ανεπιτυχώς να σταματήσει το θέμα από την αρχή. Δεν πέτυχε κάτι τέτοιο καθότι δεν έχει πλειοψηφία στα Τμήματα. Συνάμα έπεισε περί του αντιθέτου και τον πρύτανη Γεράσιμο Σιάσο, ο οποίος είναι του κλάδου της Ιατρικής και συγκεκριμένα της Καρδιολογίας μη γνωρίζων τα Θεολογικά και Εκκλησιαστικά θέματα κι έτσι ο κ. Καραγεωργούδης ανέβαλε την απονομή της τιμητικής διάκρισης στον Μητροπολίτη Δημήτριο.

Εν τω μεταξύ, διαδόθηκε τεχνηέντως προς πολλές κατευθύνσεις ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν επιθυμεί να τιμηθεί ο Πριγκηποννήσων Δημήτριος, μπαίνοντας  έτσι σε δύσκολη θέση διότι οι πάντες γνωρίζουν πως επί δέκα και πλέον έτη είχε  θέσει τον Μητροπολίτη Δημήτριο σε παροπλισμό για άνευ ιδιαίτερης σημασίας αιτίαση, ενώ ήταν εκ των πλέον στενών και αφοσιωμένων συνεργατών του και μάλιστα διευθυντής του ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου και εξ’ απορρήτων του.

Επί έτη πολλά ο Δημήτριος τελούσε υπό τη δυσμένεια του Βαρθολομαίου που πάντοτε είχε το θάρρος της γνώμης του και δεν δίσταζε να εκφράζει τις απόψεις του. Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που ενώ ο Βαρθολομαίος προήγαγε άλλους ιεράρχες, τον Δημήτριο τον είχε  στο περιθώριο και τελικά αναγκάσθηκε να τον κάνει Μητροπολίτη Πριγκηποννήσων και να του αποδώσει Γεροντικό τίτλο προσωποπαγώς καθότι εισέπραττε παράπονα και δυσφορίες από πολλές κατευθύνσεις και ιδιαίτερα από ομογενείς της Κωνσταντινούπολης, οι οποίοι γνωρίζουν καλώς πρόσωπα και πράγματα και εκτιμούν πολύ τον Δημήτριο.

Εν προκειμένω μάλιστα, από εντός του Πανεπιστημίου Αθηνών, άνθρωποι οι οποίοι διαβάζουν ανελλιπώς την αρθρογραφία του «Εθνικού Κήρυκα» μας πληροφόρησαν πως ένας από τους λόγους που τορπιλίστηκε, προσωρινά πιστεύουν, το θέμα της απονομής τιμητικής διάκρισης του Δημητρίου είναι ακριβώς για να μην δοθεί περισσότερη αίγλη και ώθηση στον Δημήτριο.

Ακόμα, πληροφορίες εκ των έσω του Φαναρίου υποστηρίζουν ότι δεν αποκλείεται  ο ίδιος ο Βαρθολομαίος με «υπόγειες διαδρομές» να πέρασε το μήνυμα στον κοσμήτορα Καραγεωργούδη να μην τιμηθεί ο Δημήτριος, πράγμα βέβαια που αρνείται μεθ’ όρκου ο Βαρθολομαίος, γι’ αυτό και αναγκάσθηκε να εκδώσει και το ανακοινωθέν το οποίο προτάξαμε στην αρχή, του οποίου μία ενδελεχής ανάγνωση και ανάλυση μαρτυρεί τα αντίθετα από τα όσα γράφονται σ’ αυτό. Δεν θα πρέπει επίσης να αποκλείονται παρεμβάσεις προς τον κοσμήτορα Καραγεωργούδη και άλλων εκ Φαναρίου.

Ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος

Σε επικοινωνία του «Εθνικού Κήρυκα» με τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο μας είπε πως δεν επιθυμεί να προβεί σε οιονδήποτε σχολιασμό.

Επίσης, σε επικοινωνία με τον Μητροπολίτη Γέροντα Πριγκηποννήσων Δημήτριο εξέφρασε κατ’ αρχήν τη συγκίνησή του για την ομόφωνη απόφαση του τμήματος Θεολογίας του ΕΚΠΑ και τα όσα τιμητικά ελέχθησαν από τους  Προέδρους και τους Καθηγητές αμφοτέρων των Τμημάτων για το πρόσωπό του και την εκκλησιαστική μακρά διακονία του, αλλά και την πολλή λύπη του για την επί σκοπώ κωλυσιεργία της Κοσμητείας να την εγκρίνει και τα όσα επί τούτω διαθρυλούνται.

Ο Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.), Καθηγητής κ. Εμμανουήλ Καραγεωργούδης

Ο «Ε.Κ.» επικοινώνησε και με τον κοσμήτορα Εμμανουήλ Καραγεωργούδη, ο οποίος στην αρχή προσπάθησε να μας υποδείξει να μην προβούμε στη δημοσίευση του θέματος και στη συνέχεια είπε ότι «δεν έχω να σχολιάσω τίποτε».

Του Θεοδώρου Καλμούκου/ ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ