Ροή Ειδήσεων

Τρόμος στους Αγίους Τόπους ενόψει Πάσχα - Η εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ Ισραήλ-Ιράν αναστάτωσε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και τα θρησκεύματα, τα δόγματα, τις ομολογίες ή άλλες θρησκευτικές ομάδες που πρεσβεύουν πίστη στον Ιησού Χριστό.

 

Έντονη ανησυχία στους Αγιοταφίτες μοναχούς και στο ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων όταν άρχισαν να χτυπούν εκ νέου οι σειρήνες πολέμου, υπογράμμισε ιεράρχης της Σιωνίτιδας Εκκλησίας.

«Ζούμε προσευχόμενοι υπό τον φόβο νέας πυραυλικής επιδρομής …» τόνισε χαρακτηριστικά καθώς το Ιράν εξαπέλυσε επίθεση τη νύχτα του Σαββάτου προς ξημερώματα Κυριακής στην επικράτεια του Ισραήλ, ως απάντηση στο πλήγμα που κατέστρεψε το προξενείο του στη Δαμασκό. Η είδηση της επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ θορύβησε ιδιαίτερα και τους Προκαθημένους των Ορθοδόξων Εκκλησιών μιας και η περαιτέρω κλιμάκωση ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν θα δρομολογούσε μια άνευ προηγουμένου κατάσταση στον αραβικό κόσμο συμπαρασύροντας σε αυτό τον πόλεμο και άλλες παγκόσμιες δυνάμεις, ενώ ο εορτασμός του Αγίου Πάσχα προκαλεί ανησυχία στην ήδη τεταμένη κατάσταση που επικρατεί στα Ιεροσόλυμα.

Αυτές τις μέρες που κοντεύουν να έρθουν και θα βιώσουμε την Ανάσταση του Θεανθρώπου, οι σκέψεις όλων των Χριστιανών, ανεξαρτήτως δόγματος, περιφέρεται νοερά στη Γη που γεννήθηκε, μεγάλωσε, δίδαξε και σταυρώθηκε για την σωτηρία μας ο Ιησούς Χριστός. Σε μία πόλη ιερή για τις τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες του κόσμου (χριστιανισμό, ισλαμισμό και εβραϊσμό), όπου ο Πανάγιος Τάφος αποτελεί ιερό σημείο για όλα τα χριστιανικά δόγματα. Η ιερότητα αυτή αποτυπώνεται και στο καθεστώς του Ναού το οποίο μοιράζεται μεταξύ της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας, της Ρωμαιοκαθολικής, της Κοπτικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας, της Συριακής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Ορθόδοξης Εκκλησίας Tewahedo της Ερυθραίας.

Μπροστά στο Ιερό Κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου έχουν την ευθύνη να διαφυλάσσουν τον χώρο, τρεις θρησκευτικές Κοινότητες, το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο, το Τάγμα των Φραγκισκανών Μοναχών της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και το Αρμένικο Πατριαρχείο που οι πιστοί όλων συνυπήρχαν, συμβιώνοντας άλλοτε ειρηνικά, άλλοτε με πολλά προβλήματα όπως στην παρούσα κατάσταση οπότε κρίνεται σκόπιμο όλοι να προσευχηθούμε υπέρ της ειρήνης. Άλλωστε οι Εβραίοι και οι Μουσουλμάνοι, λατρεύουν τους θεούς τους στην ίδια τοποθεσία. Η πνευματικότητα που απορρέει από την ιερότητα του χώρου και η δύναμή του ως σύμβολο απόδειξης της θεϊκής ύπαρξης, έχει καταστήσει, αυτό το τόσο μικρό και παλαιό κομμάτι γης, ιερό κειμήλιο όλης της ανθρωπότητας και μήτρα όλων των παθών της.

Ρεπορτάζ: Εφημερίδα Μακελειό