Ροή Ειδήσεων

Η επίσκεψη του Μητροπολίτη Γέροντος Δέρκων στο Άγιον Όρος

Έπειτα από πρόσκληση του Ιερού Κελλίου Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Καρυών Αγίου Όρους, το οποίο ανήκει στην Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας, ο Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος μετέβη στο Αγιώνυμο Όρος, για να προστεί της I. Πανηγύρεως του Ευαγγελισμού.

Την Παρασκευή, 5η Απριλίου 2024, ο Μητροπολίτης μετά της συνοδείας αυτού, του Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου π. Γεωργίου Λαδουκάκη, του Διακόνου π. Δανιήλ Ζαφείρη και του κ. Γεωργίου Κουκουτσίδου, Άρχοντος Πρωτεκδίκου της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, εισήλθαν στο Άγιο Όρος, όπου τους υπεδέχθηκαν ο Γέροντας του Κελλίου του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Καρυών Αγίου Όρους Αρχιμ. π. Πρόδρομος και η συνοδεία αυτού. Στη συνέχεια, ο Μητροπολίτης επισκέφθηκε, κατα την τάξιν, την Ιεράν Επιστασίαν του Αγίου Όρους, όπου έτυχε θερμής υποδοχής υπό του Πρωτεπιστάτου π. Στεφάνου Χιλανδαρινού και του Επιστάτου π. Νικοδήμου Αγιοπαυλίτου. Έπειτα, προσεκύνησε την Ιερά και Θαυματουργική Εικόνα της Παναγίας «Άξιον Εστί», στον Καθεδρικό Ναό του Πρωτάτου.

Το απόγευμα της Παρασκευής, μετέβη στην Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας, όπου και χοροστάτησε στην Ακολουθία της Γ’ Στάσεως των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο. Εκεί συνομίλησε με τα μέλη της Αδελφότητος της Ιεράς Μονής για θέματα αφορώντα το Αγιώνυμον Όρος.

Την επομένη, μετέβη στις Ιερές Μονές Σταυρονικήτα και Κουτλουμουσίου, όπου τέλεσε Τρισάγιο εις μνήμην του αειμνήστου Καθηγουμένου αυτής Χριστοδούλου, και στο Ιερόν Κελλίον του Αγίου Νικολάου Μπουραζέρι.

Το απόγευμα του Σαββάτου της 6ης Απριλίου άρχισε περί ώραν 20ην η Ιερά Πανήγυρις του Ευαγγελισμού στο ομώνυμο Ιερό Κελλίον στις Καρυές.

Ετελέσθη ο Μικρός και ο Μέγας Εσπερινός, ο Όρθρος, η Προσκύνηση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Μητροπολίτη Γέροντος Δέρκων κ. Αποστόλου και με τη συμμετοχή πολλών Πρεσβυτέρων και Διακόνων. Οι ακολουθίες περατώθηκαν χωρίς διακοπή περί ώραν 7ην πρωϊνή. Μετά το πέρας των Ακολουθιών πραγματοποιήθηκε η μοναστηριακή τράπεζα, όπου ο Μητροπολίτης εκφώνησε πατρικώς τον πανηγυρικό λόγο της Εορτής, μεταφέροντας τις ευχές και τις ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου. Το απόγευμα της ίδιας μέρας τελέσθηκε ο Εσπερινός της Αποδόσεως της Εορτής του Ευαγγελισμού και τα «Κτητορικά Μνημόσυνα» του Ιερού Κελλίου.

Το πρωί της Δευτέρας 8ης Απριλίου, ο Μητροπολίτης μετά των συνοδών του, επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Διονυσίου Αγίου Όρους, όπου έτυχε θερμής υποδοχής υπό του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής π. Πέτρου και της συνοδείας αυτού. Εκεί, συμπροσευχήθηκε στον Μέγα Απόδειπνο και την επομένη, Τρίτη 9 Απριλίου, στην Ακολουθία των Ωρών και της Προηγιασμένης Θείας Λειτουργίας. Μετά το πέρας αυτής, ο Μητροπολίτης και η συνοδεία του ανεχώρησαν για την Κωνσταντινούπολη.