Ροή Ειδήσεων

220 χρόνια μετά το «δεύτερο Ζάλογγο» στη Μονή Σέλτσου Άρτης


Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024, το πρωΐ, στο Μοναστήρι της Κοιμήσεως Θεοτόκου Σέλτσου, της Ιεράς Μητροπόλεως Άρτης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος, ετέλεσε επιμνημόσυνη δέηση στην μνήμη των πεσόντων, στις 23 Απριλίου 1804, Σουλιωτών.

Ακολούθησε, στο όπισθεν της Μονής φοβερό βάραθρο της Γκούρας, τον «Πέτακα», όπου έπεσαν τα 250 και πλέον γυναικόπαιδα των Σουλιωτών, ρίψη στεφάνων από τους εκπροσώπους των Αρχών, οι οποίοι στην συνέχεια απηύθηναν χαιρετισμούς.

Το ανακηρυγμένο από το υπουργείο Πολιτισμού θρησκευτικό μνημείο μεγάλης σπουδαιότητας, η ιστορική Ιερά Μονή Σέλτσου, που συνδέεται με τους αγώνες των Σουλιωτών αναστηλώνεται πλήρως.

Η Περιφέρεια Ηπείρου αποκαθιστά το μνημείο, κάνοντας, μεταξύ άλλων, σωστικές παρεμβάσεις στο ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που έχει εξαιρετικές αγιογραφίες και τοιχογραφίες, ανακατασκευάζοντας τα κελιά και βελτιώνοντας το δρόμο προς αυτή.

Σύμφωνα με ερευνητές το κτηριακό συγκρότημα της Μονής αρχικά κτίστηκε τον 10ο αιώνα και καταστράφηκε από μεγάλο σεισμό στις αρχές του 15ου, για να ανεγερθεί εκ νέου το 1697.

Το εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο έχει χρυσό επίχρισμα, εικόνες αξίας και φυτικό και ζωικό διάκοσμο σε φόντο κυανέρυθρο. Υπάρχει ακόμη και τμήμα των κελιών, που ανακαινίστηκαν.

Εκεί τον Απρίλιο του 1804 έγινε η μεγάλη μάχη των Σουλιωτών, μετά από μήνες πολιορκίας, με τους Τουρκαλβανούς του Αλή Πασά, η οποία κατέληξε στο ολοκαύτωμα 1300 πολεμιστών, ελάχιστοι γλίτωσαν, ενώ 250 γυναικόπαιδα ρίχτηκαν στο φαράγγι για να γλιτώσουν την ατίμωση

Η Ιερά Μονή Σέλτσου, όπου οι Σουλιώτες έδωσαν ηρωικές μάχες, είναι μια ζωντανή απόδειξη μέσα στο χρόνο ότι η ωμή και κυνική και ανενδοίαστη βία σε βάρος της ελευθερίας, συντρίβεται, έστω και αν χάνεται ο πόλεμος, στης ψυχής το γρανίτινο βράχο.

Και τότε γίνεται το θαύμα. Μια χούφτα πολιορκημένοι, σέρνονται στο θάνατο για τη γλυκιά πατρίδα, που τη σκέπασε νυχτιά δουλείας. Οι Σουλιώτες έδωσαν αδιάκοπα το παράδειγμα του ηρωισμού και της φιλοπατρίας και αποδείχθηκαν πιστοί φύλακες των αρετών της φυλής.

Γι’ αυτό ακούγεται ιδιαίτερα ορθή και δίκαιη η προτροπή-πρόταση να ενθαρρυνθεί η διοργάνωση, επισκέψεων – εκδρομών στη Μονἠ Σέλτσου τόσο σχολείων, όσο και τουριστών.