Ροή Ειδήσεων

Παμψηφεί Αθώος ο Δημήτρης Αλικάκος στη Δίκη για το Άγιο Φως. Ο αγιοταφίτης Ισίδωρος είχε προσφύγει κατά της “Google Ireland Ltd” με σκοπό να διαγραφούν τα όσα είπε στο επίμαχο βίντεο για το πώς ανάβει το Άγιο Φως (Έγγραφο)

Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Αλικάκος κρίθηκε παμψηφεί αθώος από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών και μαζί του και ο υπεύθυνος του εκδοτικού οίκου Εκκρεμές, μετά από τη μήνυση που είχαν  καταθέσει εις βάρος τους ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης Αρίσταρχος και ο Αγιοταφίτης Ισίδωρος  για συκοφαντική δυσφήμηση διά του Τύπου κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, παράβαση απορρήτου ιδιωτικής συνομιλίας και παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων.

Η μήνυση είχε κατατεθεί γιατί στο βιβλίο του «Λύτρωση – Περί του Αγίου Φωτός» γιατί στις μαρτυρίες σκευοφυλάκων του Πανάγιου Τάφου αλλά και πατριαρχών, προέκυπτε πως η τελετή αφής του Αγίου Φωτός είναι προϊόν ανθρώπινης παρέμβασης και δε γίνεται από κάποιο θαύμα.

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών κατέληξε ότι το επίμαχο βίντεο με τον Αγιοταφίτη  Ισίδωρο επίτροπο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων να καλύπτει τον τρόπο αφής του Αγίου Φωτός στην τελετή του Μ. Σαββάτου είναι αληθινό. Τα δύο καντήλια στον τάφο δεν ανάβουν με θαύμα αλλά από το χέρι του εκάστοτε σκευοφύλακα.

Ο Δημήτρης Αλικάκος με αφορμή την αθώωση του, έκανε μία ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα στο Facebook:

“Μάρτιος του 2019 (δημοσίευση της έρευνάς μου «Λύτρωση - Περί του Αγίου Φωτός»)

Πέντε χρόνια να προσπαθώ να αποδείξω το προφανές και το αυτονόητο.

Πέντε χρόνια να επαναλαμβάνω (συγγνώμη αν κούρασα) ότι δεν παραποίησα καμία δήλωση, δεν μόνταρα, δεν συκοφάντησα κανέναν, δεν έβλαψα, δεν είπα ψέματα, τήρησα στο ακέραιο τη δημοσιογραφική δεοντολογία.

Πέντε χρόνια να εισπράττω μίσος.

Πέντε χρόνια να εισπράττω στήριξη και συμπάθεια.

Πέντε χρόνια να πέφτω και να σηκώνομαι.

Πέντε χρόνια να περιμένω να ακούσω μια λέξη. Μόνο μία:

«ΑΘΩΟΣ» (ομόφωνα -από όλες τις κατηγορίες)

Αφιερώνω τη νίκη στη μνήμη του ιερέα πατέρα μου. Που έζησε να δει την προσπάθεια διασυρμού μου, και πικράθηκε. Αλλά δεν ζει για να δει τη χαρά του παιδιού του. Να χαρεί με τη χαρά του.”

Ο δικηγόρος του Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος προέβη στην εξής δήλωση στο avgi.gr:

«Η σημερινή αθωωτική απόφαση επιβεβαιώνει την αξία της ερευνητικής και τεκμηριωτικής δημοσιογραφίας, η οποία ασκείται εντός του νομίμου πλαισίου σαν αυτοτελής αξία στο πλαίσιο μιας λειτουργούσας δημοκρατίας. Το δικαστήριο εφήρμοσε το νόμο κατά τρόπο υποδειγματικό και θα έλεγα ότι εξέθεσε τους εγκαλούντες για μία προφανώς αβάσιμη έγκληση, η οποία ωστόσο, προξένησε τον διασυρμό και την ταλαιπωρία του κατηγορημένου επί πέντε ολόκληρα έτη δυστυχώς.

Παράλληλα, πριν δύο μέρες απερρίφθησαν και οι αγωγές που είχαν ασκήσει οι δύο βασικοί εγκαλούντες κατά του Δημήτρη Αλικάκου, στις οποίες απαιτούσαν χρηματική ικανοποίηση και αποζημίωση για διάφορες αστικές αδικοπραξίες».

Ιστορικό, από το 2022: 

Η αλήθεια για το πώς ανάβει το Άγιο Φως και η δικαίωση Δ. Αλικάκου


Μια «δικαστική απόφαση-βόμβα για το Άγιο Φως» κάνει λόγο σε ανάρτησή του ο δημοσιογράφος Δημήτρης Αλικάκος, καθώς το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε ότι το επίμαχο βίντεο της ιστορικής συνέντευξης του Σκευοφύλακα και Ηγούμενου του Παναγίου Τάφου, Ισίδωρου, που αποκάλυψε τον τρόπο αφής του Αγίου Φωτός, «όχι μόνο δεν προσβάλλει τον ίδιο, αλλά πραγματοποιήθηκε με τη συναίνεση του!».

«Κατέρρευσε ο ισχυρισμός ότι έβαλα κρυφή κάμερα και κατέγραψα την ιστορική συνέντευξη, γι' αυτό και έπρεπε να εξαφανιστεί το βίντεο», αναφέρει ο Δημήτρης Αλικάκος, στην οποία επισυνάπτει την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.

Όπως αναφέρει στην ανάρτησή του ο δημοσιογράφος «ο αγιοταφίτης προσέφυγε στη δικαιοσύνη κατά της “Google Ireland Ltd” με σκοπό η τελευταία να διαγράψει από την πλατφόρμα "Youtube", το επίμαχο βίντεο που παρουσιάζει τον ίδιο να αποκαλύπτει την αλήθεια για το πώς ανάβει το Άγιο Φως. Στην αίτησή του ο Σκευοφύλακας υποστήριξε ότι αφενός το επίμαχο βίντεο ''προσβάλει την τιμή και την υπόληψή του'' και αφετέρου δε, ''δημοσιοποιήθηκε χωρίς ουδέποτε να έχει δώσει τη συναίνεσή του''».

Με βάση τα παραπάνω, κατέθεσε ότι «οι αναρτήσεις στον ιστότοπο Youtube καθιστούν την προσβολή διαρκή και τα αποτελέσματά της παγκόσμια».

Ως εκ τούτου, ζητούσε να «παύσει η προβολή, αναπαραγωγή και διαμοιρασμός των επίμαχων βίντεο» και να «διαταχθεί η απαγόρευση εξακολούθησης της παράνομης προσβολής με την εκ νέου ανάρτηση, αναπαραγωγή και διαμοιρασμό των επίδικων δημοσιεύσεων και δημοσιεύσεων πανομοιότυπου χαρακτήρα στο μέλλον στον ιστότοπό της» (Youtube). Και τέλος, να καταδικαστεί η Google «σε χρηματική ποινή 50.000 ευρώ για κάθε παράβαση».

Το δικαστήριο αποφάσισε ότι «ουδόλως πιθανολογείται ότι η λήψη του εν λόγω βίντεο έχει λάβει χώρα κατά τέτοιο τρόπο ώστε να παρουσιάζει τον αιτούντα ως άνθρωπο που δεν λαμβάνει υπόψιν του με την πρέπουσα σοβαρότητα το λειτούργημά του».

«Και κατά μείζονα λόγο, όμως, ουδόλως πιθανολογείται ότι ο εν λόγω δημοσιογράφος μαγνητοσκοπούσε τον αιτούντα χωρίς την συγκατάθεσή του».

«Αντιθέτως, από την απεύθυνση του τελευταίου προς την κάμερα και την ερώτησή του προς το δημοσιογράφο «να το πούμε στην κάμερα;» προκύπτει ότι ο τελευταίος γνώριζε ότι τον μαγνητοσκοπούσε, αντίθετα με όσα διατείνεται στην αίτησή του».

Ως εκ τούτου «δεν πιθανολογείται ο παράνομος χαρακτήρας αυτής δια της άνευ συναινέσεώς του μαγνητοσκόπησης».