Ροή Ειδήσεων

Ο Αλκιβιάδης Στεφανής και... τα μυστήρια με τον διοικητή του Αγίου Όρους

Επί έξι μήνες παραμένει ακέφαλο το Άγιον Όρος μετά και την παραίτηση τον Ιούλιο του εφοπλιστή Θανάση Μαρτίνου. Και παρά το γεγονός ότι οι φήμες δίνουν και παίρνουν και το παρασκήνιο είναι έντονο για το πρόσωπο που θα αναλάβει τη θέση του διοικητή του Αγίου Όρους, εντούτοις η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει να λάβει τις αποφάσεις της. 

Το ενδιαφέρον για το ποιός θα αναλάβει τη διοίκηση στο «Περιβόλι της Παναγιάς» δεν είναι μόνο εκκλησιαστικό. Πολιτικοί και επιχειρηματίες ενδιαφέρονται και πιέζουν για την ανάληψη της θέσης σε μια μάχη επιρροής, ενώ δεν πρέπει να ξεχνά κανείς και τον ρωσικό παράγοντα που είναι ισχυρός στο Άγιον Όρος και θα ήθελε κάποιον διοικητή με καλές σχέσεις με τη Μόσχα.

Το «Φανάρι»

Βασικό ρόλο βεβαίως, πέραν του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θα λάβει τις τελικές αποφάσεις, παίζει και η επιθυμία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Το Φανάρι δεν θα ήθελε έναν διοικητή πιο κοντά στη Ρωσία, ενώ στη διαδικασία αυτή εμμέσως εμπλέκεται και ο αμερικανικός παράγοντας, καθώς η πρεσβεία στην Αθήνα παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις.

Πριν από τις διπλές εθνικές εκλογές είχε ακουστεί το όνομα του πρώην υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου, μια υποψηφιότητα που προφανώς έμεινε σε προκαταρκτικές συζητήσεις. Πολλά ονόματα ακούστηκαν και τους τελευταίους δύο μήνες και πολλοί περίμεναν ότι η ανάληψη της θέσης θα γινόταν μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ωστόσο, το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να επαναξιολογεί τους υποψήφιους μνηστήρες προκειμένου να πάρει τις καλύτερες αποφάσεις.

Ως ένα πρόσωπο που φερόταν να έχει πάρει τις «ευλογίες» του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου εμφανιζόταν ο Γιώργος Τανισκίδης, πρόεδρος της Optima Bank. Ο γνωστός manager προωθούνταν ως ένας άνθρωπος της αγοράς που θα μπορούσε να κάνει καλή διαχείριση στα πολλά οικονομικά θέματα του Αγίου Όρους. Τις τελευταίες εβδομάδες ωστόσο η υποψηφιότητά του ατόνησε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι μεταξύ των υποψηφίων.

Ένα πρόσωπο με περισσότερο πολιτική χροιά είναι ο Αλκιβιάδης Στεφανής, πρώην υφυπουργός Άμυνας, ο οποίος διεκδίκησε με αξιώσεις την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, αλλά ηττήθηκε τελικά από τον νυν περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο απόστρατος αξιωματικός μπορεί να κρατήσει «στρατιωτικές» ισορροπίες στο Άγιον Όρος. Τέλος, ένα τρίτο όνομα που ακούστηκε είναι αυτό του πρέσβη εν αποστρατεία Αναστασίου Μητσιάλη. Κάποιοι, δε, λένε ότι ίσως είναι και ο επικρατέστερος, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμά τις διπλωματικές του ικανότητες, που πάντα χρειάζονται σε όποιον αναλαμβάνει τη διοίκηση στη μοναστική πολιτεία.

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι οι προηγούμενοι τρεις διοικητές του Αγίου Ορους, οι κ.κ. Δαλακούρας, Λούλης και Μαρτίνος, ήταν επιχειρηματίες και άριστοι γνώστες των οικονομικών, θρησκευτικών και διπλωματικών ζητημάτων. Ισως, λένε καλά γνωρίζοντες τα εκκλησιαστικά, ο επόμενος διοικητής να έχει περισσότερο πολιτικά χαρακτηριστικά.

Πηγή: tanea.gr