ΑΠΕ: Οι «πράσινες» εκκλησίες και τα «ιερά» φωτοβολταϊκά
Η κλιματική κρίση και η ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και η σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων έχει οδηγήσει στον δρόμο της πράσινης ενέργειας και την Εκκλησία.
Ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός του Αγίου Βασιλείου στην Τρίπολη
Απτό παράδειγμα αυτής της ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης απέναντι σε ένα από μείζονα προβλήματα της εποχής, αποτελεί ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός του Αγίου Βασιλείου στην Τρίπολη, που με τις πρωτοβουλίες της Μητρόπολης της περιοχής και των υπευθύνων του Ναού, έχει πετύχει την ενεργειακή αυτονομία του. Κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς μιλάμε για έναν Ναό μεγάλων διαστάσεων, καθώς επίσης και για όλα τα συνοδευτικά κτίρια και υποδομές του.
Η μετάβαση του Μητροπολιτικού Ναού της Τρίπολης στην πράσινη ενέργεια έγινε μέσω ενός μικρού φωτοβολταϊκού αυτοπαραγωγής και ενεργειακού συμψηφισμού, που είναι εγκατεστημένο σε ιδιόκτητο χώρο μόλις 700 τ.μ. Με αυτόν τον τρόπο, ο συγκεκριμένος Ναός έγινε ο πρώτος στην Ελλάδα που καλύπτει όλες τις ενεργειακές του ανάγκες με καθαρή ενέργεια και δεν πληρώνει ούτε… ευρώ στοn λογαριασμό της ΔΕΗ.
Όπως εξήγησε ο πρωτοπρεσβύτερος, Ιωάννης Σουρλίγκας, σε σχετικό ρεπορτάζ της ΕΡΤ, «ο ναός, το παρεκκλήσι και ό,τι άλλο φέρει το ΑΦΜ του ναού έχει μηδενική κατανάλωση και έξοδα, τόσο τον χειμώνα με τη θέρμανση, όσο και το καλοκαίρι με την ψύξη». Επισήμανε μάλιστα, ότι «έχουμε το διπλάσιο ρεύμα, καθώς χρειαζόμαστε γύρω στις 15.000 κιλοβατώρες τον χρόνο, παράγουμε 20.000 κιλοβατώρες και περισσεύουν και 5.000 στη ΔΕΗ για πράσινη ενέργεια».
Εκτός από την αυτοπαραγωγή ενέργειας, οι υπεύθυνοι του Μητροπολιτικού Ναού έχουν προχωρήσει στην εγκατάσταση σύγχρονων ηλεκτρικών μηχανημάτων θέρμανσης – ψύξης, χαμηλής κατανάλωσης, καθώς και στην αντικατάσταση όλων των φωτιστικών σωμάτων με led τελευταίας τεχνολογίας.
Η Μητρόπολη Ιωαννίνων
Στην ίδια κατεύθυνση και με ακόμη πιο φιλόδοξα «πράσινα» πλάνα κινείται και η Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων. Με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμου, εξασφάλισε πέρυσι από τη ΡΑΑΕΥ τρεις βεβαιώσεις παραγωγού συνολικής ισχύος 40,4 MW για ισάριθμα φωτοβολταϊκά πάρκα σε Βελλά, Ζαγόρι και Άκτιο.
Συγκεκριμένα, η Ιερά Μητρόπολη είχε υποβάλει τις σχετικές αιτήσεις προς τη ΡΑΕ στις 8 Οκτωβρίου 2021 και τον Ιανουάριο του 2022 τής χορηγήθηκαν οι βεβαιώσεις παραγωγού για:
-Φωτοβολταϊκό σταθμό, εγκατεστημένης ισχύος 23,54688 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 23,54688 MW στη θέση Βελλά, της Δημοτικής Ενότητας Καλπακίου, του Δήμου Πωγωνίου Ιωαννίνων. Σημειώνεται ότι εκεί λειτουργεί η Μονή και η Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς Ιωαννίνων που αποτελεί συνέχεια της Σχολής Βελλάς, η οποία ιδρύθηκε το 1911. Στους ίδιους χώρους στεγάζονται το Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο Βελλάς και η Περιφερειακή Εκκλησιαστική Εστία.
– Φωτοβολταϊκό σταθμό, εγκατεστημένης ισχύος 6,90816 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 6,90816 MW στη θέση Άνω Πεδινά, της Δημοτικής Ενότητας Κεντρικού Ζαγορίου, του Δήμου Ζαγορίου.
– Φωτοβολταϊκό σταθμό, εγκατεστημένης ισχύος 9,99992 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 9,99992 MW στη θέση Άκτιο, της Δημοτικής Ενότητας Ανακτορίου, του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας στην Αιτωλοακαρνανία.
Το «πράσινο» Άγιο Όρος
Παράλληλα, από τον Σεπτέμβριο του 2022 δρομολογήθηκε το εγχείρημα της «υβριδοποίησης» Ιερών Μονών του Αγίου Όρους, μέσω σχετικής σύμβασης με τη Mytilineos και με κύριο στόχο την αξιοποίηση των ΑΠΕ για την κάλυψη σημαντικού μέρους της ετήσιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της Ιεράς Κοινότητας. Έτσι, οι Ιερές Μονές θα αναβαθμιστούν και θα γίνουν «υβριδικές», καθώς μέσα από νέες τεχνολογίες φωτοβολταϊκών και συστημάτων αποθήκευσης υψηλής απόδοσης, θα διασφαλιστεί τόσο η ενεργειακή επάρκεια και συνεπακόλουθα η μείωση του κόστους, όσο και η προστασία του περιβάλλοντος.
Το έργο αφορά στην προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία 21 αυτόνομων Φωτοβολταϊκών Σταθμών συνολικής ισχύος 2,64MW και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας (Li-on BESS) συνολικής χωρητικότητας περίπου 5 MWh, τα οποία ήδη τοποθετούνται πλησίον των κτιριακών εγκαταστάσεων 17 Ιερών Μονών.
Η ολοκληρωμένη παρέμβαση στα υφιστάμενα ενεργειακά συστήματα του Αγίου Όρους έχει ως στόχο:
Τη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος με τη μείωση των εκπομπών CO2 από την καύση πετρελαίου και τη μείωση της ηχορύπανσης από τη λειτουργία των ηλεκτροπαραγωγών ζευγών
Τη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας με την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας και την απεξάρτηση από τη χρήση υγρών καυσίμων
Τον εκσυγχρονισμό των λειτουργιών της Ιεράς Μονής με τη χρήση νέων τεχνολογιών και
Την επίτευξη εξοικονόμησης ενέργειας με την εφαρμογή Συστήματος Διαχείρισης Ενέργειας (Energy Management System – EMS) και εξοπλισμού υψηλής απόδοσης
Σημειώνεται ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα υβριδοποίησης με χρήση ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας στον ελλαδικό χώρο για μείωση της κατανάλωσης diesel, δεδομένου ότι το Άγιο Όρος δεν είναι συνδεδεμένο με το ηπειρωτικό δίκτυο διανομής.
Πέραν αυτού, πριν λίγους μήνες υπήρξε ένταξη της ενεργειακής αναβάθμισης της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΥΠΕΝ, με δημόσια δαπάνη ύψους 5 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι η ενεργειακή μετάβαση της Μονής σε τεχνολογίες χαμηλού άνθρακα, μέσω της αξιοποίησης των ΑΠΕ, αλλά και της βιομάζας.
Στο πλαίσιο αυτό η Μονή σκοπεύει να αναπτύξει φωτοβολταϊκά συστήματα που θα ενισχύσουν την ενεργειακή αυτονομία της, ενώ παράλληλα προχωρεί στη δημιουργία ενός ενιαίου δικτύου παραγωγής και μεταφοράς της ενέργειας.
Πηγή, newmoney.gr