Με το βλέμμα καρφωμένο στην επόμενη μέρα ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος. Οι Μητροπολίτες Σουηδίας και Γαλλίας τα πρόσωπα-κλειδιά. Στα πλάνα του «πρώτου μετά τον Πρώτο» δεν είναι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος που θα προσφέρει από άλλη θέση τις υπηρεσίες του
Η Ιερά Μητρόπολη Χαλκηδόνος είναι υψηλά στην κατάταξη μεταξύ των ιερών μητροπόλεων και έτσι, όσοι εκκλησιαστικοί παράγοντες αξιολογούσαν ως καίρια αναβάθμιση την μετακίνηση του κ. Εμμανουήλ από μία Μητρόπολη της περιφέρειας σε σχέση με το Φανάρι (Γαλλίας) σε μια παρακείμενη (στον περίπυστο θρόνο της Ιστορικής και Γεροντικής Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκηδόνος) δεν έπεσαν έξω.
Δεδομένου μάλιστα ότι έχει αποκτήσει την τουρκική υπηκοότητα και έχει άριστες σχέσεις με τις Τουρκικές αρχές του δίνεται πλέον η δυνατότητα να θέσει υποψηφιότητα ακόμη και για Πατριάρχης.
Και γιατί να μην το κάνει; Τίποτα δεν τον εμποδίζει.
Ωστόσο από τη στιγμή της εγκατάστασής του σεβασμιωτάτου στην πατριαρχική αυλή και στα πέριξ του Βοσπόρου δύο κυρίως είναι οι ιεράρχες που εμπιστεύεται αλλά βρίσκονται εκτός του "σβησμένου" Φαναρίου:
1) Ο Μητροπολίτης Κλέοπας Στρογγύλης.
Γεννήθηκε στη Νέα Σμύρνη (Αθήνα) το 1966 όπου και ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές σπουδές του και κατόπιν έγινε δεκτός με υποτροφία στην Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή απ’ όπου απεφοίτησε το 1984.
Ακολούθως φοίτησε στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών απ΄όπου αποφοίτησε το 1988 και συνέχισε επί διετία στο ίδιο Πανεπιστήμιο μεταπτυχιακές σπουδές στο Κανονικό Δίκαίο.
Ο Θεοφιλέστατος συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Θεολογική Σχολή του Durham της Αγγλίας απ΄ όπου απέκτησε Master of Arts (1992).
Το 1994 απεφοίτησε με την ανώτατη διάκριση από την Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης με Masters στην Ιερά Θεολογία. Πραγματοποίησε διδακτορικές σπουδές στη Παλαιά και Καινή Διαθήκη στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης και στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.
Το 1996 ανηγορεύθει Διδάκτωρ Θεολογίας από τη Θεολογική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Χειροτονήθηκε διάκονος το 1989 και πρεσβύτερος το 1992, από τον Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος Κλέοπα, ο οποίος του απένειμε και το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη. Κατά την θητεία του στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης, υπηρέτησε ως προσωπικός γραμματεύς του Μητροπολίτη Βοστώνης κ. Μεθοδίου, ο οποίος διατελούσε Πρόεδρος της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού/ Ελληνικού Κολεγίου.
Αμέσως μετά διορίστηκε Διευθυντής του Τμήματος Μητρώου του Ελληνικού Κολεγίου – Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού και Επίκουρος Καθηγητής Πατερικών Σπουδών, διδάσκοντας επί τριετία στο μεταπτυχιακό τμήμα της Σχολής.
Τον Δεκέμβριο του 1996 διορίστηκε ιερατικώς προϊστάμενος στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Κορώνα της Νέας Υόρκης όπου υπηρέτησε μέχρι το 2004. Στη συνέχεια διορίστηκε ιερατικώς προϊστάμενος στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος στο Λόουελ της Μασαχουσέτης (2004-2009).
Από τον Μάρτιο του 2009 και έως την εκλογή του ο Θεοφιλέστατος υπηρέτησε ως ιερατικώς προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού του Ευαγγελισμού της Βοστώνης και Διευθυντής της Ελληνικής Παιδείας για την Ελληνορθόδοξη Μητρόπολη Βοστώνης.
Κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του στη Νέα Υόρκη και στη Βοστώνη δίδαξε στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Δημοσίευσε εννέα βιβλία και πολλά άρθρα σε έγκυρα θεολογικά και ιστορικά περιοδικά.
Μιλάει με ευχέρεια Ελληνικά, Αγγλικά και Εβραϊκά και γνωρίζει Λατινικά, Γαλλικά και Ιταλικά.
2) Ο Μητροπολίτης Γαλλίας Δημήτριος Πλουμής.
Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη, στις 6 Νοεμβρίου 1979. Είναι πτυχιούχος της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Θεσσαλονίκης και του τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.
Το 2001 χειροτονήθηκε Διάκονος από τον Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κυρό Προκόπιο και το έτος 2007 πρεσβύτερος από τον Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα.
Στις 20 Ιουλίου 2021 εξελέγη παμψηφεί Μητροπολίτης Γαλλίας από τη Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Χειροτονήθηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη στις 25 Ιουλίου στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.
Σχετικό άρθρο, μας πληροφορεί ότι:
«Από το 2015 έως το 2021, κατόπιν προσκλήσεως του τότε Μητροπολίτου Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, υπηρέτησε ως προϊστάμενος της ιστορικής Ορθοδόξου Εκκλησίας της Μασσαλίας και ως Αρχιερατικός Επίτροπος Νοτίου Γαλλίας. Συμμετείχε σε Επιτροπές Διαχριστιανικού Διαλόγου και Διαθρησκειακών Σχέσεων (Marseille Espėrance, Radio Dialoque), εκπροσωπώντας την Ιερά Μητρόπολη Γαλλίας και το Οικουμενικό Πατριαρχείο».