Ροή Ειδήσεων

Καθιστική ζωή: Πώς βλάπτει τον εγκέφαλο


Νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA αποκαλύπτει ότι οι μεγαλύτεροι ενήλικες που τείνουν να περνούν τις περισσότερες ώρες της μέρας καθισμένοι είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν άνοια.

Σύμφωνα με τον ορισμό της Ένωσης για το Αλτσχάιμερ, η «άνοια» είναι ένας γενικός όρος που αναφέρεται σε μια σειρά συμπτωμάτων που προκαλούνται από μη φυσιολογικές αλλαγές στον εγκέφαλο.

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν μείωση της ικανότητας ενός ατόμου να σκέφτεται και να θυμάται πράγματα που είναι αρκετά σοβαρά ή σημαντικά σε τέτοιο βαθμό που να παρεμβαίνει στην καθημερινότητά του.

Τα συναισθήματα, οι συμπεριφορές και οι διαπροσωπικές τους σχέσεις μπορούν επίσης να επηρεαστούν από την πάθηση.

Οι ειδικοί σημειώνουν επίσης ότι η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας, αντιπροσωπεύοντας το 60% έως 80% όλων των περιπτώσεων. Η αγγειακή άνοια είναι ο δεύτερος πιο κοινός τύπος.

Πώς επηρεάζει τον εγκέφαλο η καθιστική ζωή;

Ο μέσος άνθρωπος περνά καθισμένος από επτά έως και δώδεκα ώρες την ημέρα. Επιπλέον, προηγούμενες έρευνες αναφέρουν ότι η καθιστική συμπεριφορά έχει συνδεθεί με την γνωστική και την δομική γήρανση του εγκεφάλου.

Στην παρούσα μελέτη οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν πώς η καθιστική ζωή μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο άνοιας. Παραδείγματα καθιστικής συμπεριφοράς ήταν η παρακολούθηση τηλεόρασης, η χρήση υπολογιστή και η οδήγηση.

Προκειμένου να μελετήσουν πώς η καθιστική συμπεριφορά επηρέαζε τον κίνδυνο άνοιας, οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα από τη UK Biobank, μια μεγάλη βάση δεδομένων γενετικών και υγειονομικών πληροφοριών που περιλαμβάνει περίπου μισό εκατομμύριο ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Συμπεριλήφθηκαν στην μελέτη 50.000 άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω που δεν είχαν διαγνωστεί με άνοια κατά την έναρξή της.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη κλήθηκαν να φορέσουν ένα επιταχυνσιόμετρο στους καρπούς τους για μία εβδομάδα.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ανάλυση στα δεδομένα που συλλέχθηκαν προκειμένου να εκτιμηθεί πόσες ώρες περνούσαν καθισμένοι. Στη συνέχεια, τα άτομα παρακολουθήθηκαν για 6,72 χρόνια κατά μέσο όρο για να διαπιστωθεί εάν διαγνώστηκαν μεταγενέστερα με άνοια.

Όταν αναλύθηκαν τα δεδομένα, διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που κάθονται για περίπου δέκα ώρες την ημέρα διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο άνοιας. Ωστόσο, προειδοποιούν ότι δεν είναι δυνατό να γνωρίζουμε, με βάση αυτή τη μελέτη, εάν η καθιστική ζωή προκαλεί πράγματι άνοια. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί η ακριβής φύση της συσχέτισης.

Πόση φυσική δραστηριότητα μειώνει τον κίνδυνο άνοιας;

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η φυσική δραστηριότητα που απαιτείται για την μείωση του κινδύνου άνοιας μπορεί να ποικίλλει, ανάλογα με το άτομο. Ωστόσο, οι ειδικοί συνιστούν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση κάθε εβδομάδα.

Αυτό μπορεί να ισοδυναμεί με σύντομες συνεδρίες τριάντα λεπτών πέντε μέρες την εβδομάδα ή μπορείτε να στοχεύετε σε 75 λεπτά αερόβιας άσκησης έντονης έντασης την εβδομάδα, κατανεμημένα σε τουλάχιστον τρεις ημέρες.

Επιπλέον είναι σημαντικό να συμπεριλαμβάνετε ασκήσεις ενδυνάμωσης που στοχεύουν στις κύριες μυϊκές ομάδες δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα.

«Μια ολοκληρωμένη ρουτίνα γυμναστικής που συνδυάζει καρδιαγγειακή άσκηση, προπόνηση ενδυνάμωσης και ευελιξία μπορεί να έχει τον πιο σημαντικό αντίκτυπο στη συνολική υγεία και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου άνοιας» καταλήγουν οι ερευνητές.