Ροή Ειδήσεων

Εντάχθηκε προς χρηματοδότηση το έργο για την ψηφιοποίηση ιστορικού και πολιτιστικού υλικού του Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

 

Η Ιερά Μητρόπολη Ρόδου ανακοινώνει ότι εντάχθηκε για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2022, και προχωράει η υλοποίηση του έργου «Διαχείριση και προβολή του ψηφιακού περιεχομένου που αφορά το άυλο και υλικό πολιτιστικό και ιστορικό απόθεμα του μνημειακού συνόλου του Καθεδρικού Ιερού Ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ρόδου».

Κεντρικό πυρήνα στο σχεδιασμό και ανάπτυξη του παρόντος έργου αποτελεί η διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου ψηφιακού αποθετηρίου γνώσης, ιστορίας και πολιτισμού, περιλαμβάνοντας το σύνολο των εκφάνσεων του ιστορικού και πολιτιστικού αποθέματος που αφορά στο μνημείο του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου που παραμένει τμήμα της ζώσας ιστορίας (Oral History) του νησιού και της Δωδεκανήσου.

Θα είναι ψηφιακά διαθέσιμο και ηλεκτρονικά προσβάσιμο μέσω του διαδικτύου, με σεβασμό στο Μνημείο, την ιστορική μνήμη και την πολυπολιτισμική κληρονομιά του νησιού.

Το παρόν έργο περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

· Δημιουργία Υποδομών απαραίτητων για τη λειτουργία του Έργου.

· Υπηρεσίες ψηφιοποίησης και τεκμηρίωσης του ιστορικού αρχείου και των έργων τέχνης των συλλογών.

· Υπηρεσίες ψηφιοποίησης και τεκμηρίωσης του Μνημείου (εσωτερικός διάκοσμος, αρχιτεκτονικά στοιχεία, καμπαναριό και καμπάνες, κρήνη Viterbo, φιάλη αγιασμού κλπ.).

· Εντοπισμός και συλλογή υλικών και άυλων τεκμηρίων από τους κατοίκους και φορείς της πόλης, ιδιαίτερα προφορικές μαρτυρίες και αρχειακό ή οπτικοακουστικό υλικό μέσω διαδικασιών τύπου crowdsourcing.

· Ανάπτυξη Ψηφιακών Υπηρεσιών μέσω της ψηφιακής πύλης-portal για την ανάδειξη και προβολή του πολιτιστικού αποθέματος που σχετίζεται με το μνημείο και την ευρύτερη νεότερη Ιστορία της Ρόδου και των Δωδεκανήσων.

· Ανάπτυξη πολυγλωσσικών ψηφιακών παραγώγων.

· Ανάπτυξη ψηφιακών καταλόγων για την αναζήτηση του υλικού και την προαγωγή της έρευνας και της εκπαίδευσης.

· Δημιουργία εικονικού μουσείου με μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις.

· Διαδρομές ψηφιακής ή φυσικής επίσκεψης με χρήση εφαρμογών εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας.

· Δράσεις δημοσιοποίησης.

· Μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα και παιχνίδια.

Στα πλαίσια του Προγράμματος ιδιαίτερη θέση κατέχει η δημιουργία δύο παράλληλων ψηφιακών εκθέσεων σχετικά με την ιστορία του Ναού.

Η πρώτη θα έχει ως θέμα: 

Η κατασκευή και την λειτουργία του Ναού ως ο Καθολικός Ναός του Αγίου Ιωάννου έως και την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου. 

Η δεύτερη θα έχει ως θέμα: ο Ορθόδοξος Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου από την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου.

Για το σκοπό αυτό καλούνται οι πολίτες και οι φορείς της Ρόδου που κατέχουν αρχειακό υλικό και πληροφορίες, είτε ως αυτόπτες και αυτήκοοι μάρτυρες ή έχουν ακούσει σχετικές μαρτυρίες από προγενέστερους για τα παρακάτω στοιχεία:

· για την κατασκευή του Ναού

· τους τεχνίτες

· τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν και τους τόπους εξόρυξης τους.

· τις γιορτές και επισκέψεις σημαντικών προσώπων

· τον βομβαρδισμό των Άγγλων (1942)

· την επίσκεψη του αντιβασιλἐως Δαμασκηνού (1945)

· την μετατροπή του από καθολικό σε ορθόδοξο Ναό

· την τελετή της Ενσωμάτωσης

· δημοσιεύματα και φωτογραφίες της εποχής

· ο,τιδήποτε άλλο σχετικό.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση και κατάθεση πληροφοριών: Σησαμάκης Νικόλαος 6944331339, info@sisaenaon.com

Ευχαριστίες απευθύνονται στα στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης και Εφαρμογής ΤΠΕ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, την Αναπτυξιακή Δωδεκανήσου ΑΕ, την Καθολική Κοινότητα της Ρόδου, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου με την οποία έχει υπογραφεί ειδικό μνημόνιο συνεργασίας, τον Δήμο Ρόδου, τους συλλέκτες για την ευγενική προσφορά τους καθώς και σε όλους όσοι συνέβαλαν για την επιτυχημένη κατάθεση και υλοποίηση της πρότασης της Ιεράς Μητροπόλεως.