Ροή Ειδήσεων

"Ανέστιος" Μητροπολίτης ο Μεσσηνίας, έλαβε ο καημένος 1.213.707,117 €. Πάρτα και εσύ φουκαρά μου αν μπορείς

Η ταινία «Στουρνάρα 288» κατέχει επαξίως τη δική της περίοπτη θέση στη λίστα με τις κοινωνικές ηθογραφίες που μας έχει προσφέρει ο Κινηματογράφος·

οι πελατειακές σχέσεις που διαχρονικώς διέπουν το ντουέτο «Πολιτικός-Πολίτης» περιγράφονται έξοχα μέσα από τον χαρακτήρα του βουλευτή Καλοχαιρέτα, ο οποίος σε κάθε ρουσφέτι που του ζητούν οι ενίοτε πιεστικοί ψηφοφόροι του ξεστομίζει την ίδια καθησυχαστική και συνάμα πομπώδη λέξη: «ΕΤΕΛΕΙΩΣΕ».

Από το 1959 που γυρίστηκε το φιλμ, ουδέν έχει αλλάξει επί τα βελτίω στο Νεοελληνικό Κράτος· καθώς φαίνεται, η Λαμογιά, η Διαπλοκή, η Αναξιοκρατία και η Αρχομανία αποτελούν βασικές αλυσίδες στο «Εθνικό “DN.A.”», με συνέπεια να μετατρέπεται η Ουσία σε συνώνυμη με το Φαίνεσθαι και με τη Φανφάρα (ο πρωτότυπος τίτλος της ταινίας ήταν «Φτώχεια και Αριστοκρατία», οπότε εύκολα προσαρμόζεται και στα σημερινά δεδομένα αν τον παραλλάξουμε σε «Φτώχεια και… Αριστεία»).

«Στουρνάρα 288». Η διηνεκής διεύθυνση της Νεοελληνικής Μπανανίας.

Κάποτε, στο 1959, η προσωποποίηση της εποχής ήταν ο «βουλευτής Καλοχαιρέτας». Τώρα, στο δήθεν αναβαθμισμένο αλλά επί της ουσίας ζοφερό 2023, η προσωποποίηση της εποχής μπορεί να είναι η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μαζί και ο Άγιος Μεσσηνίας Χρυσόστομος. 

Γιατί αυτό; Δείτε και διαβάστε μόνοι Σας. 


Το μοναστηριακό συγκρότημα της Ιεράς Μονής Δημιόβης βρίσκεται ανατολικά του οικισμού Ελαιοχωρίου του Δήμου Καλαμάτας με υψόμετρο περίπου 801μ . Το μοναστήρι έχει φρουριακό χαρακτήρα για την προστασία του από εξωτερικούς εχθρούς και διατηρεί τον χαρακτήρα της απομόνωσης που ταιριάζει με τη μοναστική ζωή.

Το κτιριακό συγκρότημα στη σημερινή του μορφή αποτελείται από τέσσερις πτέρυγες που περιβάλλουν το Καθολικό της Μονής και τον χώρο της εσωτερικής αυλής.

Το Καθολικό είναι μονόχωρο και βρίσκεται στο κέντρο της αυλής. Τα περιμετρικά κτίρια με την Τράπεζα, το μαγειρείο, το Ηγουμενείο, τα κελιά, τα εργαστήρια, τις αποθήκες κ.ά. διατάσσονται στο ανισόπεδο έδαφος της πλαγιάς και ακολουθούν το ανάγλυφο. 

Εξωτερικά το συγκρότημα εμφανίζει επίμηκες πολυγωνικό σχήμα. 

Η είσοδος στο μοναστηριακό συγκρότημα και την εσωτερική αυλή γίνεται από δύο πύλες που διαπερνούν τον κτιριακό όγκο. 

Στη βορειοανατολική πτέρυγα υπάρχει το διαβατικό της μονής (θολωτός διάδρομος) που οδηγεί στην αυλή και εμπρός στο ναό. Στη νότια πτέρυγα βρίσκουμε επίσης πύλη εισόδου που διαπερνά το κτίσμα. 

Το καθολικό της μονής βρίσκεται στη μέση της εσωτερικής αυλής. Ο ναός είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Ο αρχιτεκτονικός του τύπος είναι δίστυλος σταυροειδής εγγεγραμμένος ναός με τρούλο, χωρίς νάρθηκα και ημικυκλική αψίδα. 

Η κύρια είσοδος του ναού βρίσκεται στο μέσο της δυτικής πλευράς. Στο θρανίο της δυτικής όψης, δίπλα στην είσοδο, υπάρχει μικρή δεξαμενή νερού. Η αυλή επεκτείνεται σε δύο διαφορετικά επίπεδα. Ο ναός βρίσκεται στο υψηλότερο και έχει κυρίαρχο χαρακτήρα στο χώρο της αυλής. Τα κελιά της μονής βρίσκονται στη βορειανατολική και νοτιοανατολική πτέρυγα και εκτείνονται σε δύο ορόφους. Είναι μικροί χώροι ορθογωνικού σχήματος, ανεξάρτητοι και προσπελάσιμοι από μακρείς κλειστούς διαδρόμους. Η είσοδος στα κελιά της βορειοανατολικής πτέρυγας γίνεται με ένα μικρό σκαλοπάτι για να μην εισέρχονται τα νερά από τις αρχικά ανοικτές στοές. Τα κελιά που βρίσκονται στην ανατολική πλευρά και στις δύο πτέρυγες έχουν ανοίγματα μόνο προς τους διαδρόμους από όπου και φωτίζονται. Οι διάδρομοι έχουν μορφή στοάς και μεγάλα ανοίγματα προς το εσωτερικό της αυλής. 

Αρχικά οι διάδρομοι (έμβολοι ή ηλιακοί) ήταν ημιυπαίθριοι στεγασμένοι χώροι, αλλά μεταγενέστερα (1968-69) τα ανοίγματα κλείστηκαν με κουφώματα και τα δάπεδα αντικαταστάθηκαν με στοιχεία οπλισμένου σκυροδέματος.

Τα κτίσματα της μονής εμφανίζονται σε σχετικά καλή κατάσταση. Ωστόσο, οι φθορές που έχουν παρουσιαστεί αποτελούν αλλοιώσεις που οφείλονται στην παλαιότητα, σε εξωτερικές δράσεις αλλά και στις μεμονωμένες κατασκευαστικές επεμβάσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς στα κτίσματα της μονής.

Στο πλαίσιο αυτό κρίνεται απαραίτητο η υλοποίηση των έργων Αποκατάστασης της Ι. Δημιόβης για την εξασφάλιση της στατικής επάρκειας των κτισμάτων και την ταυτόχρονη αντιμετώπιση των λειτουργικών και μορφολογικών προβλημάτων του κτιριακού συγκροτήματος.

Το Υπ. Πολιτισμού με την αρ. …….. ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Β1/Φ31/44093/1014 απόφαση χαρακτήρισε ως ιστορικό διατηρητέo κτίριο τον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, καθολικού της μονής Δημιόβης , με ζώνη προστασίας 100 μ. γύρω του.

Προϋπολογισμός – Πόροι και Τρόπος Χρηματοδότησης του Προγράμματος

1. Ο συνολικός προϋπολογισμός της εκτέλεσης των προβλεπόμενων για την υλοποίηση της Προγραμματικής Σύμβασης ανέρχεται στο ποσό 1.213.707,117 €.

2. Οι πόροι για την υλοποίηση της προγραμματικής Σύμβασης θα προέρχονται από το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης.

3. Το ανωτέρω ποσό θα εκταμιεύεται τμηματικά και αναλογικά της προόδου του φυσικού αντικειμένου, μετά από την παραλαβή και πιστοποίηση αυτών από την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης, με εξαίρεση τις έκτακτες ανάγκες που μπορεί να προκύψουν, επαρκώς αιτιολογημένες από την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης της Σύμβασης.

Από το Άρθρο 5

Διάρκεια ισχύος της Προγραμματικής Σύμβασης

1. Το χρονοδιάγραμμα της παρούσας αφορά σε χρονικό διάστημα 24 μηνών από την υπογραφή της, ήτοι από …/08/2023 έως …/08/2025.

2. Το χρονοδιάγραμμα μπορεί να τροποποιείται με απόφαση της Κοινής Επιτροπής

Η Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας αναλαμβάνει:

• Να παρέχει κάθε διευκόλυνση για την εκτέλεση του έργου στο πλαίσιο της παρούσης.

• Να συνεργάζεται με τους αντισυμβαλλομένους για την ενημέρωση του κοινού και την προβολή του έργου.

• Να συμμετέχει στην Επιτροπή Παρακολούθησης της Προγραμματικής Σύμβασης με εξουσιοδοτημένους προς τούτο εκπροσώπους του και τους αναπληρωτές τους.

ΚΑΙ ΜΟΝΟΠΑΤΙ

Περατώθηκε τον Αύγουστο του 2023 σε σύντομο χρονικό διάστημα το έργο «Ολοκλήρωση ανάπλασης κοινοχρήστου χώρου στην περιοχή Ι.Μ. Δημιόβης», προϋπολογισμού 72.917,00 €, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κοινότητας Ελαιοχωρίου, Βαγγέλη Μάλαμα, οι εργασίες αφορούσαν σε ανάπλαση του λιθόστρωτου στο κύριο μονοπάτι πρόσβασης της Ιεράς Μονής Δήμιοβας.

Έπειτα από δέσμευση του δημάρχου για την υλοποίησή του, το έργο, που αποτελούσε ένα κοινό αίτημα της περιοχής, ολοκληρώθηκε με αποκατάσταση του μονοπατιού πέραν της πύλης του προαύλιου στη βορειοδυτική πλευρά της Μονής έως την απόληξή του στο κεντρικό μονοπάτι έναντι των πηγών του Ι.Ν Αγίου Παντελεήμονα. Πρόκειται, ουσιαστικά, για το σημείο που συνδέει τους προαναφερόμενους χώρους με την υφιστάμενη κοινοτική οδό Ελαιοχωρίου – Δήμιοβας – Αράχωβας.

Αναφέρεται ότι από την πύλη του προαύλιου, στη βορειοδυτική πλευρά της Μονής, έως τις πηγές του Αγίου Παντελεήμονα, πραγματοποιείται ετησίως η διαδρομή λιτάνευσης της ιερής εικόνας της Μονής και λαμβάνει χώρα μετέπειτα θρησκευτική πανήγυρη στον συγκεκριμένο χώρο.