Ροή Ειδήσεων

Τι κρύβει η πρεμούρα του Ιερώνυμου για τον επίσκοπο Ωρεών; Τι φοβάται και ανέλαβε ο ίδιος Τοποτηρητής της Ι.Μ. Θεσσαλονίκης; Ποιόν και με τι χαρτιά βαστάει στα χέρια του ο Αρχιγραμματέας που λόγω θέσεως έχει άμεση πρόσβαση στις καταγγελίες που φτάνουν στην Ιερά Σύνοδο;

Το εκκλησιαστικό γεγονός πως ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ανέλαβε προσωπικά καθήκοντα Τοποτηρητή στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης συνιστά σκάνδαλο πρώτου μεγέθους για την Εκκλησία της Ελλάδος, αφού ο Καταστατικός της Χάρτης προβλέπει σαφώς στο άρθρο 23 § 1 τοῦ Νόμου 590/1977 «Περὶ τοῦ Καταστατικοῦ Χάρτου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος» τα εξής:

 Ἄρθρον 23.

1. Ἅμα τῇ χηρείᾳ μητροπολιτικοῦ τινος θρόνου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος ὁ Πρόεδρος τῆς Δ.Ι.Σ., ἀναθέτει τὴν τοποτηρητείαν αὐτοῦ μέχρι τῆς πληρώσεως τοῦ εἰς τὸν ἐκ τῶν ὁμόρων Μητροπολιτῶν ἔχοντα τὰ πρεσβεῖα τῆς Ἀρχιερωσύνης.

2. Οἱ εἰς τὰς χηρευούσας Μητροπόλεις διοριζόμενοι Τοποτηρηταὶ διεξάγουν μόνον τὴν τρέχουσαν ὑπηρεσίαν αὐτῶν, μὴ δικαιουμένοι νὰ προβαίνουν εἰς οἱανδήποτε μεταβολὰς ἐν τοῖς γραφείοις, ταῖς ἐνορίαις, ταῖς Μοναῖς, ἢ τοῖς ἱδρύμασιν αὐτῆς. Ἐπὶ ἐπειγούσης φύσεως θεμάτων δύνονται ὁ Τοποτηρητὴς νὰ προβαίνῃ καὶ εἰς τοιαύτας ἐνεργείας μετὰ προηγουμένην ἔγκρισιν τῆς Δ.Ι.Σ. εἰδικῶς ἐπὶ ἑκάστης περιπτώσεως παρεχομένην.

Αν από μόνη της η είδηση έχει έντονη την οσμή σκανδάλου, η συνέχεια του ρεπορτάζ από εκκλησιαστικές πηγές περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα, καθώς ο Μακαριωτατος δεν επέλεξε τελικά να ενεργήσει όπως ορίζει ο καταστατικός χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδας να ορίσει τοποτηρητή τον αρχαιότερο γείτονα μητροπολίτη (στη συγκεκριμένη περίπτωση – τον Κασσανδρείας Νικόδημο ο οποίος είναι Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Κασσανδρείας, από τον Ιανουάριο του 2001) αλλά ως Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου που του δίνει το δικαίωμα όρισε τον εαυτό του!


”Αξίζει να σημειωθεί ότι με Συνοδική εντολή ανατέθηκε στον Σεβ. Μητροπολίτη Νεαπόλεως κ. Βαρνάβα (εξελέγη 6 Οκτωβρίου 2004) η επίβλεψη της λειτουργίας της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, όπου θα ενημερώνει τον Τοποτηρητή Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο”.

Επιλέχθηκε λοιπόν και όμορος Μητροπολίτης, με καθήκοντα… μαριονέτας; 

Κάποιοι θέλουν τον Αρχιεπίσκοπο να φημίζεται για την αρβανίτικη πονηριά του. Στην περίπτωση της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης θέλει και την πίτα αφάγωτη και τον σκύλο χορτάτο. 

Με την κίνηση αυτή διατηρεί τον απόλυτο έλεγχο μέχρι την εκλογή του νέου Μητροπολίτη της συμβασιλεύουσας. 

Μένει να αποδειχθεί εκ του αποτελέσματος αν τα πράγματα έτσι έχουν.

Άλλωστε μέχρι τώρα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος φαίνεται ότι ελέγχει την Ιεραρχία (υπενθυμίζουμε πως από τους 81 Ιεράρχες – οι 67 είναι εκλεγμένοι από τον Μακαριώτατο).

Σημείωση: Στο κείμενο μας χρησιμοποιούνται και μικρά αποσπάσματα από άρθρο του κ. Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη που θα βρείτε στο site katanixi.gr τίτλο: 
Τι κρύβει η αυθαιρεσία Ιερωνύμου με την τοποτηρητεία της Ι.Μ. Θεσσαλονίκης;