Ροή Ειδήσεων

Εδώ παπάς εκεί παπάς που είναι ο παπάς; Κλειστές οι εκκλησίες στην Παραλία Ασπροπύργου ανήμερα του Σταυρού

Mεγάλη γιορτή σήμερα για το Πανελλήνιο και τη χριστιανοσύνη, μεγάλη γιορτή όμως παράλληλα και μέρα θλίψης για τους εναπομείναντες πιστούς. 

Ένας λόχος πρασινοσκούφηδων στρατιωτών ήρθε και έφυγε απογοητευμένος καθώς συνάντησε αμπαρωμένες  με αλυσίδες και λουκέτα, τις σιδερένιες εξώπορτες του Ιστορικού Ναού της Αναλήψεως του Χριστού μας. 

Το που το πάνε το παιχνίδι οι ιθύνοντες   δεν γνωρίζω, αυτό που γνωρίζω καλά είναι ότι στην ενορία της Αναλήψεως ενώ υπάρχουν τρεις Ναοί για την μεγάλη αυτή γιορτή  λειτούργησε μόνο ο ναός των αγίων Αναργύρων. 

Ο συνοδός αξιωματικός των στρατιωτών αναγκάστηκε να οδηγήσει το λόχο του για να λειτουργηθεί σε άλλη εκκλησία και συγκεκριμένα στο Άγιο Δημήτριο Ασπροπύργου.

«Εδώ παπάς εκεί παπάς που είναι ο παπάς» θα αναρωτιόταν κανείς αφού ο υποτιθέμενος κλειδοκράτορας των ναών έκλεισε τα μαγαζιά του έβαλε λουκέτα και την έκανε. Δεν με απασχολεί το γεγονός ότι  λειτούργησε τη μεγάλη αυτή μέρα ο Ιερός Ναός των Αγίων Αναργύρων, διότι ο συγκεκριμένος κτίστηκε την εποχή που τραβολογούσανε τον Κοσκωτά στα δικαστήρια και τον φυλάκιζαν γιατί είχε καταχραστεί χρήματα του Ελληνικού Κράτους μέρους των οποίων είχε δοθεί και για την ανέγερση αυτού του Ναού. 

Ούτε με απασχολεί γιατί δεν λειτούργησε ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου, διότι έχω μάθει πως και αυτός κτίστηκε από δωρεές επιφανών και φραγκάτων συμπολιτών μας που δεν ήταν απαραίτητο να αδειάσει το πορτοφόλι τους μέχρι την αποπεράτωση του. 

Αυτό που με απασχολεί είναι το γεγονός ότι για να κτιστεί ο Ιερός Ναός της Αναλήψεως -ο οποίος φιλοξενεί και τον Άγιο Νικόλα τον προστάτη των ναυτικών μας <<τιμής ένεκεν>> διότι το οικόπεδο ήταν της Α.Ε.Ν.Α.- χρειάστηκε να εργαστούν σε αυτόν όλα τα μέλη της οικογένειας μου όπως και δεκάδες συντοπίτες μας με υπερηφάνεια ζήλο και εντελώς αφιλοκερδώς.                                         

Ε λοιπόν  αυτός ο Ναός που για κάποιους παπάδες και μη θεωρείτε μαγαζάκι ευκαιρίας, που μαζεύει κόσμο και πρέπει να λειτουργείτε  μόνο δυο φορές το χρόνο, τη μία  σαράντα μέρες μετά το Πάσχα στη γιορτή της Αναλήψεως του Κυρίου και άλλη των Θεοφανίων λόγο του ότι είναι κοντά η θάλασσα, για μένα αλλά και για κάποιους συντοπίτες μου δεν είναι απλά ο Ναός που διαχειρίζονται αυτοί που δεν γνωρίζουν ούτε ένα ψεγάδι από την  ιστορία του. 

Ο Ναός αυτός είναι μέρος της ιστορίας αυτού του τόπου σε αυτόν βαπτιστήκαμε Χριστιανοί, σε αυτόν παντρευτήκαμε και κάναμε οικογένειες και μέσα σε αυτόν αποχαιρετήσαμε πολλούς συγγενείς και  συντοπίτες μας όταν άφησαν αυτόν το μάταιο κόσμο για να μετοικήσουν στη αιωνιότητα. 

Το που το πάει το πράγμα η ιερά μητρόπολη με τους υφιστάμενους της <<παπάδες>> που κατά καιρούς διορίζει και για να τους δελεάσει τους παραχωρεί και δωρεάν κατοικία  -κτίσμα το οποίο βρίσκεται εντός του αύλιου  χώρου και συνορεύει με το ναό δεν το γνωρίζω. 

Αυτό που γνωρίζω καλά είναι ότι στη χώρα μας λειτουργούν ιδιωτικές κλινικές, ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και άλλα των οποίων οι υπάλληλοι δεν πληρώνονται για τις υπηρεσίες τις οποίες προσφέρουν από το δημόσιο.     

Αν λοιπόν θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν και οι παπάδες τις εκκλησίες να μας ενημερώσουν  αλλά παράλληλα να πάψουν να θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι και να αμείβονται από την φορολογία των Ελλήνων πολιτών. 

Καλό θα τους κάνει φυσικά γιατί τότε θα πληρώνουν λιγότερο ύφασμα στους ραφτάδες αφού δεν θα χρειάζεται να φτιάχνουν τόσο βαθιές τσέπες στα ράσα τους. 

Η άνωθεν παρατήρηση μου δεν πρέπει να θεωρηθεί λασπολογία ούτε και ύβρις διότι η αφορμή μου δόθηκε όταν μια ενορίτισσα πριν λίγο  καιρό ρώτησε τον παπά αν θα λειτουργήσει στη γιορτή του Αγίου Ραφαήλ εκείνος της απάντησε ότι αυτές οι λειτουργίες γίνονται μόνο ιδιωτικά.          

Θα κλείσω το θέμα δίνοντας του έναν τόνο χιούμορ αναγράφοντας πως  από σημερινή γιορτή που δεν λειτούργησαν το Ναό εκείνοι έχασαν, διότι αν προσθέσουμε στους τριάντα και πλέον στρατιώτες καμιά δεκαριά πιστούς που ήρθαν και έφυγαν απογοητευμένοι όταν συνάντησαν αμπάρες στην εξώπορτα του καθώς και άλλους τόσους σπουδαστές που θα ήθελαν να προσκυνήσουν  την εικόνα του σταυρού πριν πάνε να δώσουν χρωστούμενο  μάθημα στην Α,Ε.Ν.Α. και τα σουμάρουμε θα έχουμε το αποτέλεσμα των εκατό κεριών και ίσως παραπάνω. 

Τώρα αν εκατό ευρώ είσπραξη για έναν παπά και έναν ψάλτη δεν είναι καλό μεροκάματο ας με συχωρήσει ο Θεός που δεν μπόρεσα να συγκρατηθώ σήμερα και έβγαλα στη φόρα μερικές από τις ατασθαλίες που λαμβάνουν χώρα στην ενορία μας εδώ και αρκετά χρόνια.         

πηγή, ο κ. Βασίλης Στεφάνου