Ροή Ειδήσεων

Μνήμη Μακαριστού Πατριάρχου Ιεροσολύμων κυρού Ειρηναίου Α΄ (ΒΙΝΤΕΟ)

Σήμερα 23 Αυγούστου/5 Σεπτεμβρίου σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο, που τηρείται και στο Άγιον Όρος και τούς Αγίους Τόπους εορτάζεται η Απόδοση  της Κοιμήσεως της Θεοτόκου καθώς επίσης και τιμάται η μνήμη του Αγίου Ειρηναίου Επισκόπου Λουγδούνου (Λυών ).

Αυτή την ημέρα, μέχρι και  πέρυσι, εορτάζαμε τα Ονομαστήρια του Προκαθημένου της Σιωνίτιδος Εκκλησίας, Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίου.

Φέτος ο Πατριάρχης  βρίσκεται στην άνω Ιερουσαλήμ. Το φθαρτό του σώμα αναπαύεται στη μονή του Τιμίου Σταυρού στη γενέτειρά του, τη Σάμο. 

Ο διάδοχός του, ο οποίος  υπήρξε και η μοναδική του χειροτονία και μάλιστα κατέλαβε πραξικοπηματικά τον Θρόνο του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου (έστω και αν στη συνέχεια προσπάθησαν να καταστήσουν τη διαδοχή νομιμοφανή), δεν επέτρεψε τον ενταφιασμό του  στη θέση που του άξιζε  κοντά στους Πατριάρχες Ιεροσολύμων. 

Καλύτερα!

Γιατί από τη Σάμο θα αρχίσει στο μέλλον ευκολότερα η διαδικασία αγιοκατάταξης του απηνῶς διωχθέντα Μακαριωτάτου. Και αυτό είναι βέβαιο. Μετά τον Άγιο Φιλούμενο, έχουν να επιδείξουν οι Αγιοταφίτες κάτι αξιόλογο; 

Ο Πατριάρχης Ειρηναίος  έμεινε πιστός άχρι θανάτου. Και ο μεν Άγιος Φιλούμενος έπεσε θύμα Εβραίου εποίκου. Ο Πατριάρχης Ειρηναίος, ως άλλος Ιωσήφ, υπήρξε θύμα του φθόνου -ενδο όσο και έξω- εκκλησιαστικών  κέντρων, με όργανα τους αδελφούς του και τα πνευματικά του τέκνα.

Οι επόμενες γενιές θα το βιώσουν. Θα δουν κάποιον μελλοντικό Πατριάρχη Ιεροσολύμων να σπεύδει  στον τάφο του Πατριάρχη Ειρηναίου και να φέρει Πατριαρχική/Συνοδική Διαγνώμη, όπου θα του ζητούν συγγνώμη όπως έκανε ο Μακαριστός Πατριάρχης  Αλεξανδρείας Πέτρος στον Άγιο Νεκτάριο  (την ανακομιδή των λειψάνων του οποίου εορτάσαμε προχθές 3 Σεπτεμβρίου)

Ας είναι αιωνία η μνήμη του Μακαριστού Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίου και ας έχουν την ευχή του όσοι πίστεψαν στην αθωότητά του.