Ροή Ειδήσεων

Μητροπολίτης Νέας Ζηλανδίας: «Την Κρήτη την έχουμε μέσα μας»

Ο Μητροπολίτης Νέας Ζηλανδίας αναφέρθηκε στο ιεραποστολικό έργο, στις δράσεις της Μητρόπολης στα νησιά του Ειρηνικού Φίτζι, Τόγκα και Σαμόα και στο μήνυμα της Ορθοδοξίας ως τρόπος ζωής σε διαφορετικούς πολιτισμούς και κουλτούρες

Μπορεί να βρίσκεται στην άλλη άκρη του κόσμου, στη Νέα Ζηλανδία, όμως η Κρήτη ρέει στο αίμα του.

Ο λόγος για τον Μητροπολίτη Νέας Ζηλανδίας Μύρωνα Κτιστάκη, τον οποίο συναντήσαμε στη Μονή Αγκαράθου, στη διάρκεια πρόσφατου ταξιδιού του στην Κρήτη.

«Την Κρήτη την έχουμε μέσα μας. Ρέει στο αίμα μας. Όποτε έρχομαι στην Κρήτη γίνονται αυτόματα συγκρίσεις. Εντοπίζω πολλά θετικά σημεία στη συμπεριφορά και στην κοινωνική ζωή των ανθρώπων στη Νέα Ζηλανδία. 

Στην Κρήτη οι άνθρωποι είναι πιο εξωστρεφείς και έξω καρδιά» δήλωσε μεταξύ άλλων στην ΚΡΗΤΗ TV, στο neakriti.gr και στη «Ν.Κ.».

Ο Μητροπολίτης Νέας Ζηλανδίας αναφέρθηκε στο ιεραποστολικό έργο, στις δράσεις της Μητρόπολης στα νησιά του Ειρηνικού Φίτζι, Τόγκα και Σαμόα και στο μήνυμα της Ορθοδοξίας ως τρόπος ζωής σε διαφορετικούς πολιτισμούς και κουλτούρες. 

«Το έργο της Μητρόπολης αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα:

Το πρώτο επίπεδο είναι να μπορέσουμε να μεταδώσουμε την Ελληνικότητα και την Ορθοδοξία στα νέα παιδιά που νομοτελειακά χάνουν τη συνείδηση και ταυτότητα, μετά την τρίτη και τέταρτη γενιά. Σε αυτό το ζήτημα έχουμε αρκετά πράγματα να κάνουμε. Οι Έλληνες στη Νέα Ζηλανδία είναι λίγοι, καθώς αγγίζουν τους 5.000. Αυτή τη στιγμή εξελίσσεται η τέταρτη και η πέμπτη γενιά.  Συνεπώς θα πρέπει να “δουλέψουμε” με διαφορετικούς τρόπους απ’ ό,τι ξέρουμε μέχρι σήμερα.

Το δεύτερο επίπεδο είναι να μπορέσουμε να μεταδώσουμε ένα ορθόδοξο τρόπο ζωής στους ντόπιους της Νέας Ζηλανδίας, στους Μαορί και στους υπόλοιπους που αποτελούν ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον με περισσότερες από 120 εθνικότητες από όλο τον κόσμο.

Το τρίτο επίπεδο και το πιο σημαντικό είναι αυτό της Ιεραποστολής στα τρία νησιωτικά συμπλέγματα στον Ειρηνικό Ωκεανό, δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα στα νησιά Φίτζι όπου συντηρούμε ορφανοτροφεία, δύο ενορίες, Μοναστήρι κ.α..  με στόχο τη περαιτέρω ανάπτυξη της παρουσίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα νησιά Φίτζι, όπου επικρατούν δύο κόσμοι. Της χλιδής και της φτώχειας.  Δύο όψεις του ίδιου νομίσματος που απεικονίζουν από τη μια την τουριστική ανάπτυξη και, από την άλλη, τις συνθήκες φτώχειας για τους ντόπιους στις παράγκες όπου την ίδια ώρα η φύση τους χαρίζει απλόχερα αυτό που χρειάζονται.

«Ο πλούτος που εισέρχεται μέσω του τουρισμού στα νησιά δεν διαχέεται στον ντόπιο πληθυσμό αλλά παραμένει σε επίπεδο Εταιρειών.

Ο ντόπιος πληθυσμός ζει σε συνθήκες φτώχειας και σε «παράγκες». Η χλωρίδα και πανίδα στην περιοχή τους προσφέρει εύκολη πρόσβαση σε τροφή.   Μπανάνες, μάνγκο, ψάρια ακόμη και αγριογούρουνα.  Η φύση τους δίνει απλόχερα αυτό που χρειάζονται», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο Σεβασμιώτατος μας ταξίδεψε στα ήσυχα, καταπράσινα και εκπληκτικά τοπία της Νέας Ζηλανδίας, μας περιέγραψε τους καλοσυνάτους και χαμογελαστούς ανθρώπους στη Νέα Ζηλανδία, οι οποίοι νιώθουν καλά με τα απλά πράγματα, μέσα στη φτώχεια τους.  Ακόμη και τα μικρά παιδιά χαμογελούν και παίζουν υπό βροχή.  Όπως μας ανέφερε ο Μητροπολίτης, οι άνθρωποι εκεί είναι χαμογελαστοί , παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και έχουν μια θετική στάση και διάθεση απέναντι στη ζωή!

Το προσεχές χρονικό διάστημα ο Μητροπολίτης Νέας Ζηλανδίας σχεδιάζει να έρθει ξανά στην Κρήτη, μαζί με παιδιά από τη Νέα Ζηλανδία, παιδιά Ελλήνων και Μαορί με στόχο να γνωρίσουν πτυχές της ιστορίας και του Πολιτισμού αλλά και τους ιστορικούς δεσμούς που ενώνουν το νησί μας με τη Νέα Ζηλανδία.