Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας στο Παλιό Χαλκιόπουλο
Το Παλιό Χαλκιόπουλο (Σημ. 1η) και την γνωριμία με τους κατοίκους του, ενέταξε στο πρόγραμμά του το Σάββατο 26 Αυγούστου, γιορτή των Αγίων Μαρτύρων Αδριανού και Ναταλίας, (Σημ. 2η) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κκ. Δαμασκηνός.
Έφθασε πρωί-πρωί συνοδευόμενους από τους Διακόνους Πατέρα Δημήτριο και Πατέρα Αμβρόσιο στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στο Παλιό Χαλκιόπουλο, Ορεινού Βάλτου, Δήμου Αμφιλοχία (Σημ. 3η).
Στο προαύλιο του Ναού τον υποδέχθηκε ο εφημέριος του Παλιού Χαλκιόπουλου αιδεσιμότατος Νικόλαος Ριζογιάννης, (ο οποίος είναι εφημέριος και στα χωριά του Ορεινού Βάλτου Τρικλίνου, Αλευράδας, Θυάμου και Αγριδίου). Μαζί του στην υποδοχή του Μητροπολίτη ήταν και ο συνταξιούχος υπερήλικας Ιερέας-Θεολόγος πατέρας Παναγιώτης Γρέντζελος, καθώς και οι επίτροποι του Ιερού Ναού.
Ο Μητροπολίτης συν λειτούργησε με τον εφημέριο και τους διακόνους, ενώ το δεξιό αναλόγιο διακόνησαν ο ιεροψάλτης Παντελής Καντάνης βοηθούμενος από τον Χαλκιοπουλίτη Δημοτικό Σύμβουλο κ. Κωνσταντίνο Ριζογιάννη. (πρώην Αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Δήμου Αμφιλοχίας).
Στο κήρυγμα του ο Μητροπολίτης ανέλυσε το εδάφιο του σημερινού κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο, Κεφάλαιο Κ' (20) 29-34, που αναφέρεται στο Θαύμα του Ιησού Χριστού όταν θεράπευσε τους δύο τυφλούς έξω από την Ιεριχώ.
Το σχετικό εδάφιο του Ευαγγελίου σε απλή γλώσσα μας λέει: «Και ενώ αυτοί έβγαιναν από την Ιεριχώ, (ο Ιησούς και οι μαθητές του) τον ακολούθησε πλήθος πολύ. Και ιδού, δύο τυφλοί που κάθονταν δίπλα στην οδό, όταν άκουσαν ότι ο Ιησούς περνάει από εκεί, έκραξαν λέγοντας: «Ελέησέ μας, Κύριε, γιε του Δαβίδ». Το πλήθος τότε τους επιτίμησε για να σωπάσουν. Εκείνοι περισσότερο έκραξαν λέγοντας: «Ελέησέ μας, Κύριε, γιε του Δαβίδ». Και στάθηκε ο Ιησούς, τους φώναξε και είπε: «Τι θέλετε να σας κάνω;» Του λένε: «Κύριε, να ανοιχτούν οι οφθαλμοί μας». Τους σπλαχνίστηκε τότε ο Ιησούς και άγγιξε τα μάτια τους, και αμέσως ξαναείδαν και τον ακολούθησαν».
Με αφορμή τα λόγια του Ευαγγελίου, που ανέγνωσε ο πατέρας Δημήτριος, ο Σεβασμιώτατος μίλησε στους πιστούς για τρία βασικά διδάγματα που απορρέουν μέσα από το Ιερό Κείμενο.
Την Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν εκ μέρους του Δήμου Αμφιλοχίας ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χριστόφορος Κουσιορής, ο κ. Ανδρέας Ρεγκούτας Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας (Χαλκιοπούλων) κ. Βασίλειος Ταλιούρας, ο Κοινοτικός Σύμβουλος κ. Δημήτριος Ριζογιάννης, ο παλαίμαχος Πρόεδρος της κοινότητας κ. Επαμεινώντας Νέστορας, κάτοικοι του Παλιού και Νέου Χαλκιόπουλου καθώς και διπλανών κοινοτήτων.
Με το πέρας της Ιεράς Λειτουργίας τελέστηκε από τον Σεβασμιώτατο και τους συν λειτουργούς του μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της Μαρίας Μακρή.
Οι Χαλκιοπουλίτες εύχονται ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κκ. Δαμασκηνός να ξανά τιμήσει το Χαλκιόπουλο, επισκεπτόμενος στο μέλλον το σπήλαιο όπου μόνασε ο Άγιος Ανδρέας ο Ερημίτης και που γιορτάζει κάθε χρόνο στις 15 Μάη. (6 χιλιόμετρα από το Π. Χαλκιόπουλο).
Καθώς και το ερημοκλήσι των Αγίων Ταξιαρχών που βρίσκεται στα μισά της διαδρομής προς Άγιο Ανδρέα. Γιορτάζει στις 8 Νοέμβρη.
Και φυσικά την Μονή του Αγίου Νικολάου, μόνο 5 χιλιόμετρα από το Νέο Χαλκιόπουλο, που εορτάζει πέντε μέρες μετά τον Άγιο Ανδρέα, στις 20 του Μάη.
Κείμενο και φωτογραφία Απόστολος Κων. Καρακώστας
Σημ. 1η Μέχρι πριν 50 χρόνια το Χαλκιόπουλο ήταν ένα χωριό. Την δεκαετία του 1970, λόγω κατολισθήσεων, μεταφέρθηκε στους πρόποδες της Καλάνας, στην κοιλάδα του Ινάχου.
Έκτοτε για να ξεχωρίζουν, ονομάζουμε το καινούργιο χωριό «Νέο Χαλκιόπουλο» και το Ιστορικό χωριό που χάνεται πίσω στα μεσαιωνικά χρόνια πήρε το προσωνύμιο «Παλιό».
Σημ. 2η Στις 26 Αυγούστου η Εκκλησία μας τιμά τον Άγιο Ανδριανό και την σύζυγό του Ναταλία, από την Νικομήδεια, που μαρτύρησαν για την Χριστιανική τους πίστη, όταν στην Δυτική Ρώμη ήταν Αυτοκράτορας ο Μάρκος Αυρήλιος Βαλέριος Μαξιμιανός Ηρακλής,(250-310 μ.Χ).
Σημ. 3η Ο Ναός κτίστηκε από τα παιδιά των Αγωνιστών του 1821 πριν 150 χρόνια. (το 1872). Είναι πετρόχτιστος και δεσπόζει στο κέντρο του χωριού, στην δασωμένη πλαγιά που κατεβαίνει από την Καλάνα.