Ξεκίνησε πριν λίγες εβδομάδες το έργο: «Αποκατάσταση και ανάδειξη του Ι. Ναού Αγίου Νικολάου Βλάστης».
Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 763.463 ευρώ, με ανάδοχο την εταιρία «Διανέλης Αλκιβιάδης» και δικαιούχο την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Στο έργο απασχολούνται 10 άτομα και το επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνουν και άλλες προσλήψεις.
Το πρώτο υποέργο αφορά στις Στερεωτικές και Αναστηλωτικές εργασίες και θα υλοποιηθεί από τη Διεύθυνση τεχνικών έργων της Π.Ε. Κοζάνης.
Το δεύτερο υποέργο, περιλαμβάνει τη συντήρηση τοιχογραφιών, τέμπλου, φορητών εικόνων, άμβωνα και του επισκοπικού θρόνου και θα υλοποιηθεί από την Δ/νση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού.
Ο Άγιος Νικόλαος της Βλάστης αποτελεί το σημαντικότερο θρησκευτικό αξιοθέατο του διευρυμένου Δήμου της Εορδαίας.
Η σημαντικότητα του έγκειται όχι μόνο στην παλαιότητα ή στην αρχιτεκτονική του αλλά κυρίως στο υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο που φέρει εντός του.
Ο Άγιος Νικόλαος κτίσθηκε το έτος 1761. Είναι εξ’ ολοκλήρου πέτρινος με τη σκεπή να καλύπτεται από κόκκινα κεραμίδια. Πρόκειται για μια τρίκλιτη βασιλική άνευ τρούλου η οποία περιστοιχίζεται από ψηλό, πέτρινο περίβολο.
Η είσοδος του περιβόλου καλύπτεται με μια μεγάλη, ξύλινη θύρα ενώ δεξιά και αριστερά αυτής υπάρχουν αντιστοίχως οι προτομές του Κοσμά του Αιτωλού και του Γεώργιου Σίνα.
Από την μέσα πλευρά, πλάι στην πόρτα υπάρχει εντοιχισμένη πλάκα από γρανίτη στην οποία αναγράφονται τα λόγια:
ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΟΔΩΝ 1992
ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ
ΣΤΟΥΣ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΥΣ:
ΝΙΚΟ ΑΘ. ΚΑΤΣΑΝΙΚΑ – 1987
ΓΙΩΡΓΟ ΝΙΚ. ΤΖΙΑΦΕΤΤΑ 1993 (δείτε τη φώτο)
Η κεντρική είσοδος του ναού βρίσκεται στην πλαϊνή βόρεια πλευρά του. Πλάι από αυτήν υπάρχει εντοιχισμένη μεταλλική πλάκα στην οποία αναγράφονται τα παρακάτω:
ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΛΑΣΤΗΣ
ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Ο ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΟΣ
ΤΕΜΠΛΟΣ ΕΚ ΜΟΣΧΟΠΟΛΕΩΣ ΌΠΟΥ ΜΕΤΕΦΕ-
ΡΑΝ ΤΟ 1769 ΣΤΟ ΜΠΛΑΤΣΙ Ο ΙΕΡΕΑΣ ΜΟΣΧΟ-
ΠΟΛΕΩΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΙΝΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
ΤΟΥ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΑΣ.
ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥ ΒΑΡΩΝΟΥ ΣΙΜΩΝΟΣ Γ. ΣΙΝΑ ΒΙΕΝΝΗ
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΜΟΣΧΟΠΟΛΕΩΣ 1769 (δείτε τη φώτο)
Καθώς μπαίνουμε στο ναό του Αγίου Νικολάου αυτό που βεβαίως κυριαρχεί στο οπτικό μας πεδίο είναι το ξυλόγλυπτο τέμπλο από τη Μοσχόπολη.
Σύμφωνα με τον Ζήκο Τσίρο, οι Βλατσιώτες αγόρασαν το τέμπλο από τους Μοσχοπολίτες το 1769 ενώ το πωλητήριο – σύμφωνα πάντα με τον Τσίρο – βρίσκεται στα αρχεία της μητρόπολης Σισανίου και Σιατίστης.
Η άλλη εκδοχή, είναι αυτή που θέλει το τέμπλο να ήρθε από τον παπα-Σίνα κατά την καταστροφή της Μοσχόπολης, χωρίς να επιβεβαιώνεται από κάποια πηγή.
Γι’ αυτό και μόνο το υπέροχο έργο λαϊκής τέχνης – πραγματικό καύχημα της οικονομικής ευμάρειας των κατοίκων της Μοσχόπολης – αξίζει κανείς να επισκεφτεί το ναό.
Ακριβώς απέναντι από το τέμπλο, στο ύψος του γυναικωνίτη βρίσκεται τοποθετημένη η αρχαιότερη μαρμάρινη πλάκα του ναού η οποία αναγράφει τα παρακάτω:
ΑΜΜΟΚΟΝΙΑΣΙΣ
ΔΑΠΑΝΗ Μ.Γ. ΛΑΓΓΑ
ΚΙΟΝΕΣ ΔΑΠΑΝΗ
Ι.Ν. ΤΖΙΑΦΗ
ΙΟΥΝΙΩ 1. 1902 (δείτε τη φώτο)