Ροή Ειδήσεων

Σε ρόλο Ιφιγένειας ο Αρχιγραμματέας της Ι. Συνόδου. Παραιτήθηκε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος και ο Χαλκίδος Χρυσόστομος θυσιάζει το πνευματικό του τέκνο για να μετρήσει τα δικά του κουκιά σαν Αρχιεπίσκοπος (ΡΕΠΟΡΤΑΖ)

Με ένα λιτό κείμενο αντιστρόφως ανάλογο των ανακοινώσεων που εκδίδονται στις εκλογές και στις ενθρονίσεις νέων Μητροπολιτών  έγινε επισήμως γνωστό ότι  ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος υπέβαλε την αναμενόμενη (και κομβική για την πορεία της Ελλαδικής Εκκλησίας) παραίτησή του, προς την Ιερά Σύνοδο. Η παραίτηση θα ισχύσει από 3 Σεπτεμβρίου, ημέρα των ονομαστηρίων του Παναγιωτάτου.

Ο κ. Άνθιμος υπήρξε εμβληματικός Ιεράρχης με πορεία αξιοζήλευτη και έργο θαυμαστό.

Σφράγισε με το πέρασμά του την ακριτική Αλεξανδρούπολη ως εθνεγέρτης δεσπότης της επί 31 έτη και ακόμη και μέχρι σήμερα το όνομά του παραμένει εκεί ως ζωντανός θρύλος. Ο Άνθιμος  πρόσφερε πολλά στην ευρύτερη περιοχή της  Θράκης και αναγέννησε την τοπική Ιερά Μητρόπολη.

Το 2005 επί Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου μετατέθηκε  στη Θεσσαλονίκη και για 18 ολόκληρα χρόνια έδωσε μαρτυρία πίστεως και εθνικού λόγου στην καρδιά της συμπρωτεύουσας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός οι αναμεταδόσεις των θείων λειτουργιών από την ΕΤ3 να παρουσιάζουν μοναδική τηλεθέαση και να ξεπερνούν εκείνες των Αθηνών. Όλοι περίμεναν κάθε Κυριακή να ακούσουν τον Άνθιμο. Και αυτό κατέστη διπλά αναγκαίο όταν έφυγε από τη ζωή ο Χριστόδουλος, ο φάρος της ελεύθερης Ρωμιοσύνης!

Το παρασκήνιο

Τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο επισκέφθηκαν χθες το απόγευμα στην κατοικία του  ο εκ των πνευματικών του τέκνων Συνοδικός Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος ο Β ´ και ο επίσης Συνοδικός Μητροπολίτης Χίου Μάρκος  ως Πρόεδρος της Επιτροπής που όρισε η Ιερά Σύνοδος για να εισηγηθεί αρμοδίως  για τους γέροντες και εμπερίστατους Ιεράρχες. Το κείμενο της πολυθρύλητης παραίτησης υπεγράφη ενώπιον των δυο Αρχιερέων και θα δοθεί  στην Ιερά Σύνοδο με ισχύ από την 3η Σεπτεμβρίου 2023. 

Οι εξελίξεις και οι ομαδάρχες τρέχουν

Πλέον όπως όλα δείχνουν στην Ιεραρχία του Οκτωβρίου 2023 ο Μητροπολίτης Χαλκίδος Χρυσόστομος θα δοκιμάσει τις δικές του προσωπικές δυνάμεις για το πόσο επηρεάζει το εκλογικό σώμα των εκλεκτόρων αφού ακόμη και οι τοίχοι των συνοδικών γραφείων γνωρίζουν ότι μια υπολογίσιμη ομάδα μητροπολιτών τον θέλει για να αναλάβει αυτός ως ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών όταν έρθει εκείνη η ώρα.

Πολλοί Μητροπολίτες πιστεύουν πως θα μπορούσε να είναι στο Τριπρόσωπο μαζί με τον Μητροπολίτη Πατρών και έναν από τους Μητροπολίτες Μεσσηνίας και Σύρου εκτός και αν ο τελευταίος κάνει πίσω όπως φημολογείται υπέρ του Μητροπολίτη Κηφισίας που αυτή τη στιγμή ναι μεν φαίνεται να είναι το αουτσάιντερ των αρχιεπισκοπικών εκλογών από την άλλη τυχόν σοβαρή υπόθεση υποψηφιότητάς του φαίνεται πως διεμβολίζει  όλες τις υπάρχουσες ομάδες συμπεριλαμβανομένης και της ανθεκτικής όσο  ζεί όμως ο Ιερώνυμος ομάδας των τριών (Νέας Ιωνίας -Φθιώτιδος-Ιωαννίνων) που θέλει πρός ώρας μεταβατικό Αρχιεπίσκοπο, δείχνοντας για αυτό τον σκοπό τον Μητροπολίτη Ύδρας. 

Η έκπληξη η μεγάλη σε περίπτωση έκτακτης συσπείρωσης ωστόσο αρκετών Μητροπολιτών ακούει στο όνομα του αθόρυβου και ταπεινού αδελφού τους Μητροπολίτη Ζιχνών κ. Ιεροθέου που ως ο Αντιπρόεδρος της παρούσας ΔΙΣ έδειξε πολλές αρετές και χαρίσματα. 

Για την Ι. Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αρχιεπίσκοπος θέλει αφενός να δώσει το χρίσμα στον Θεοφ. Επίσκοπο Ωρεών Φιλόθεο, Αρχιγραμματέα της Ι. Συνόδου, αφετέρου να βοηθήσει τον Μητροπολίτη Χαλκίδος στη σταυροδοσία του πνευματικού του τέκνου.

Για το λόγο αυτό τις επόμενες ημέρες ο κ. Ιερώνυμος αναζητά πάση θυσία συνάντηση με τον Μητροπολίτη Δημητριάδος (που μέχρι τώρα αποφεύγει) για να εξασφαλίσει πως ο σεβασμιώτατος δεν θα θέσει ζήτημα ψηφοφορίας για μεταθετό. 

Ο κ. Ιγνάτιος φαίνεται να έχει τις ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και το πράσινο φώς από τους Χριστοδουλικούς για να μετακινηθεί στην συμπρωτεύουσα. Την θέση του στον Βόλο φαίνεται πως θα πάρει ο πανοσ. Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Οικονόμου εκ των ικανοτέρων και στενών συνεργατών του κυρού Χριστόδουλου. Το διπλό εγχείρημα στηρίζουν οι Μητροπολίτες Σάμου, Κερκύρας και Σερρών ενώ ο Αρχιεπίσκοπος φέρεται να ζητά την μεσολάβηση του πατέρα Θωμά Συνοδινού και του Μητροπολίτη Καισαριανής (υποσχέσεις για τον πρωτοσύγκελλό του) ώστε να ακυρωθούν τα όποια σχέδια υπάρχουν.

Οι δύο γείτονες

Άγνωστο παραμένει τι θα πράξουν έκαστος οι Μητροπολίτες Βεροίας και Νεαπόλεως που ήθελαν διακαώς να μετατεθούν στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης (ήθελε -δεν ήθελε- ο Άγιος Διδυμοτείχου). Όλοι τους είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους στον Μακαριώτατο πως όταν έρθει η ώρα θα τους βοηθήσει ή τουλάχιστον θα έμενε αμέτοχος για να δώσουν επί ίσοις όροις τον αγώνα τους υπέρ του μεταθετού και κατόπιν της εκλογής τους. Οι προσδοκίες τους διαψεύστηκαν και αυτό είναι αρνητικό για την υποψηφιότητα του Θεοφ. Επισκόπου Ωρεών Φιλόθεου.


Π Α Ρ Α Ι Τ Η Σ Ι Σ

Π Α Ν Α Γ Ι Ω Τ Α Τ Ο Υ  Μ Η Τ Ρ Ο Π Ο Λ Ι Τ Ο Υ

Θ Ε Σ Σ Α Λ Ο Ν Ι Κ Η Σ

κ . Α Ν Θ Ι Μ Ο Υ

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, ἀνακοινοῦται ὅτι, χθές, ἡμέρα Δευτέρα, 7η τοῦ μηνὸς Αὐγούστου ἔτους 2023, ὁ Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Ἄνθιμος, ὑπέβαλε ἁρμοδίως τὴν παραίτησή του καὶ ἔθεσε ἐαυτὸν στὴ διάθεση τοῦ Μακαριωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Ἀθηνῶν & πάσης Ἑλλάδος κ.κ. Ἱερωνύμου καὶ τῆς περὶ Αὐτὸν Διαρκοῦς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος.