Ροή Ειδήσεων

Φωτιά στη Βοιωτία - Μονή Οσίου Λουκά: Ανοικτός για τους επισκέπτες ο χώρος

Συνεχίζονται τα έργα αποκατάστασης στο Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO μετά τη μεγάλη πυρκαγιά στη Βοιωτία. Ελεύθεροι και ασφαλείς να επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις της Ιεράς Μονής του Οσίου Λουκά είναι οι επισκέπτες, Έλληνες και ξένοι, δήλωσε ο Ηγούμενος του Βυζαντινού Μοναστηριού πατέρας Σεραφείμ.

Ήδη από τη Δευτέρα είναι καθαρισμένοι όλοι οι χώροι και επισκέψιμοι για όλους, πλην του τμήματος μπροστά στο ημικατεστραμένο κτήριο που ήταν το κελί του αείμνηστου Ηγουμένου Παπα-Ιωάσαφ. Κατά τις πληροφορίες και οι τέσσερις τοίχοι είναι σε καλή κατάσταση και μπορεί εύκολα να αποκατασταθεί και αυτό μετά από μελέτη.

Πολλοί επισκέπτες βρέθηκαν σήμερα σε όλους τους χώρους, κυρίως στο ναό, εκκλησία Παναγίας, Κρύπτη Αγίας Βαρβάρας, αναπαλαιωμένα κελιά και κελάρια, περίβολο με καλντερίμια.

Στον χώρο κάτω από τον γερο-πλάτανο, η θέα από εκεί προς την ελαιόφυτη Λάκα και τον Ελικώνα δεν υπάρχει μετά τις φωτιές. 

Ενημερωτική συνάντηση με τον Ηγούμενο πατέρα Σεραφείμ είχε σήμερα αντιπροσωπεία από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με επικεφαλής τον αναπληρωτή Καθηγητή Αντισεισμικής Χαράλαμπο Μουζάκη, το Εργαστήριο του οποίου έχει εγκαταστήσει προ ετών ειδικό σύστημα διαδικτυακής καταγραφής σεισμικής δραστηριότητας από το Ναό.

Για τους αρμόδιους, πρώτο μέλημα φαίνεται να είναι η αποκατάσταση μικροζημιών σε ένα από τα WC και κάποιων φραχτών, ενώ από τα μεγαλύτερα έργα που αφορούν στον περιβάλλοντα χώρο είναι η ταχεία μελέτη και εκτέλεση έργων για αποφυγή αποσάθρωσης του επικλινούς εδάφους καθώς καήκαν όλα τα ελαιόδεντρα και οι αμυγδαλιές όπως και αυτοφυείς θάμνοι.

Απαραίτητη καθίσταται η χάραξη αντιπυρικών ζωνών και μέτρων σε κεντρικό επίπεδο για αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος για το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.