Ροή Ειδήσεων

Αιτωλίας: «Σήμερα η Παναγία μας ενώνει όλους κάτω από την Θεομητορική της Σκέπη» (ΦΩΤΟ)

Ευλάβεια και βαθιά πίστη για την Παναγία Λεσινιώτισσα

Στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγίας Λεσινιωτίσσης) που βρίσκεται στο Λεσίνι Μεσολογγίου χοροστάτησε στην ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού της Αποδόσεως της Θεομητορικής Εορτής της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, το απόγευμα της Τρίτης 22ας Αυγούστου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός.

Ο Σεβασμιώτατος, αμέσως μετά την πανηγυρική υποδοχή στον προαύλιο χώρο της Μονής από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Μεσολογγίου, Αρχιμ. Αναστάσιο Καντάνη, τον Πρόεδρο της Διαχειριστική Επιτροπής, Διάκονο Αμβρόσιο Καλλιάφα και άλλους Κληρικούς από την ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου, μετέφερε λιτανευτικά τον Επιτάφιο της Παναγίας από το Καθολικό της Μονής και τον εναπέθεσε στο ευπρεπισμένο Κουβούκλιο στον προαύλιο χώρο.

Ακολούθησε ο πανηγυρικός Εσπερινός και η ακολουθία των Εγκωμίων της Παναγίας, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Ποιμενάρχου μας κ. Δαμασκηνού, με τη συμμετοχή πλήθους πιστών που κατέκλεισαν κυριολεκτικά κάθε χώρο της ιστορικής αυτής Ιεράς Μονής.

Ο Σεβασμιώτατος κηρύσσοντας τον θείο λόγο υπογράμμισε ότι εορτάζουμε την Απόδοση της Εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου με τον νου μας και την εγκάρδια προσευχή μας στραμμένα σε όλες εκείνες τις περιοχές της πατρίδος μας που δοκιμάζονται από την πύρινη λαίλαπα. Προσευχόμαστε για όλα τα μέλη του Πυροσβεστικού Σώματος, τους εθελοντές πυροσβέστες και όλους εκείνους που ρίχνονται στη μάχη για την κατάσβεση των πυρκαγιών, ακόμα και με απειλή της ίδιας της ζωής τους. Όλως ιδιαιτέρως προσευχόμαστε για τους αδελφούς μας που δοκιμάζονται και εγκαταλείπουν τα σπίτια τους με την ευχή να τα αντικρίσουν και πάλι όρθια και παρακαλούμε την Παναγία να μην υπάρξουν άλλα θύματα από την πύρινη αυτή καταστροφή.

Αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Παναγίας και στην θεομητορική σκέπη και προστασία της στον Ελληνικό λαό, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η παρουσία σας σήμερα εδώ υποδηλώνει με τον πλέον εμφαντικό τρόπο, ότι εμείς, το βασανισμένο, αλλά ένδοξο γένος των Ελλήνων, έχουμε μία ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μας για την Υπεραγία Θεοτόκο. Δεν την τιμούμε από ανάγκη, αλλά από σεβασμό. Δεν την αγαπούμε υποχρεωτικά, άλλα καρδιακά. Ολόκληρη η ζωή μας είναι άμεσα συνυφασμένη με την Θεομητορική της παρουσία, γιατί Εκείνη ως Μητέρα σκέπει την ζωή μας και ως Υπέρμαχος Στρατηγός σκέπει την ιστορική διαδρομή του ταπεινού, αλλά ταυτόχρονα ένδοξου Ελληνικού γένους».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε ότι: «αυτή η ενότητα που σήμερα αποδεικνύεται περίτρανα στο όνομα της Παναγίας μας είναι η πεμπτουσία όχι μονάχα της εκκλησιαστικής μας εμπειρίας, αλλά και της εθνικής μας συνείδησης.

Σήμερα η Παναγία μάς ενώνει όλους. Σήμερα η Παναγία καταργεί κάθε διαφορά που μπορεί να μας διχάζει. Όλοι είμαστε παιδιά της και όλοι είμαστε αφιερωμένοι στη χάρη της».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος προέτρεψε τους πιστούς να είναι βέβαιοι για την Θεομητορική σκέπη και προστασία, λέγοντας ότι: «όσο έχουμε την Παναγία μας να πρεσβεύει για εμάς, τίποτα δεν μπορεί να μας φοβίσει, τίποτα δεν μπορεί να μας λυγίσει, να αφαιρέσει την πνευματική χαρά από τη ζωή μας». Στη συνέχεια ευχαρίστησε και συνεχάρη τον π. Αναστάσιο Καντάνη για την μέχρι σήμερα συμβολή του στην ανασύσταση και την διαφύλαξη της Ιεράς Μονής, καθώς και τον νέο Πρόεδρο της Διαχειριστικής Επιτροπής, Διάκονο Αμβρόσιο Καλλιάφα για την αγάπη του, την αφοσίωσή του και την κοπιώδη εργασία που καταβάλλει μαζί με τους καλούς συνεργάτες του και τους εθελοντές που τον περιβάλλουν για την ανακαίνιση, την προβολή και την ανάδειξη της ιστορική αυτής Ιεράς Μονής της Παναγίας της Λεσινιωτίσσης.

Το πρωί της Τετάρτης 23ης Αυγούστου 2023 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου που δεσπόζει στην ακρόπολη του Βλοχού στην βόρεια πλευρά της Τριχωνίδος.

Συλλειτούργησαν μαζί του ο Καθηγούμενος της Μονής, αρχιμ. Ιερόθεος Σκιαδάς, ο Πρωτοπρ. Κωνσταντίνος Κατσιμάρδος, ο Πρωτοπρ. Φραγκίσκος Λάβδας, Κληρικός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο Αρχιδιάκονος Στέφανος Καππές και ο Διάκονος Δημήτριος Λαγούδης.

Το ιερό Αναλόγιο διακόνησε θαυμάσια ο Πρωτοψάλτης της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας, κ. Ηλίας Φραγκάκης, μαζί με ιεροψάλτες της περιοχής.

Κατά το κήρυγμά του αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Παναγίας μας και ερμήνευσε τα γεγονότα της Εορτής της Κοιμήσεώς της, αναλύοντας τον Ειρμό της θ’ ωδής του κανόνος της εορτής: «Νενίκηνται τῆς φύσεως οἱ ὅροι, ἐν σοὶ Παρθένε ἄχραντε· παρθενεύει γὰρ τόκος, καὶ ζωὴν προμνηστεύεται θάνατος. Ἡ μετὰ τὸκον Παρθένος, καὶ μετὰ θάνατον ζῶσα, σῴζοις ἀεί, Θεοτόκε, τὴν κληρονομίαν σου».

Τόνισε, ότι στο πρόσωπο της Παναγίας και στα σημαντικότερα γεγονότα της επιγείου ζωής της συναντάμε την νίκη και την υπέρβαση των ορίων της φύσεως. Στο πρόσωπό της τελεσιουργήθηκαν τα μεγαλύτερα θαύματα, γιατί εκείνη ξεπέρασε όλους τους ανθρώπους στην ποιότητα και στην ποσότητα των αρετών.

Υπογράμμισε επίσης ότι η Παναγία από τον ουρανό πρεσβεύει και από τη γη προστατεύει τους ανθρώπους. Ο καθένας από εμάς στο διάβα της ζωής του έχει διαπιστώσει, ότι με την επίκληση του παναγίου ονόματός της έχει βιώσει θαυματουργικές υπερβάσεις. Με την μητρική της παρουσία, με την θεομητορική της παρρησία, με την ακαταίσχυντη προστασία και την αμετάθετη μεσιτεία της πολλές φορές συμβαίνουν στη ζωή μας θαύματα μεγάλα που ξεπερνούν τους όρους της φύσεως, τους νόμους τους επίγειους και την ανθρώπινη λογική.

Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής, π. Ιερόθεο για την διακονία του και γιατί έχει αναδείξει αυτό το μοναστήρι ένα πνευματικό καταφύγιο για αναρίθμητους πιστούς, που μέσα σε αυτό και ασπαζόμενοι το θαυματουργό Εικόνισμα της Παναγίας μας αντλούν δύναμη, κουράγιο και απαντοχή και ευχήθηκε σε όλους του προσκυνητές η Θεομητορική παρουσία της Υπεραγίας Θεοτόκου να είναι μόνιμος συνοδοιπόρος και βεβαιωμένη εμπειρία στη ζωή τους.




Το μοναστήρι της Παναγίας της Λεσινιώτισσας 

Βρίσκεται στον κάμπο του Λεσινίου σε μια κατάφυτη τοποθεσία και κάθε χρόνο πλήθος πιστών συρρέουν για να την τιμήσουν.

Πρόκειται για ένα μοναστήρι που βρίσκεται στον νοτιοδυτικά του Λεσινίου εκεί που στην αρχαιότητα ήταν η λίμνη Κυνία. Σε παλαιότερους χρόνους ο τόπος ήταν πλημμυρισμένος από έλη και οι προσβάσεις προς το χώρο του μοναστηριού ήταν ελάχιστες. Τον καιρό του μεγάλου ξεσηκωμού η επικοινωνία με το μοναστήρι γινόταν με πλοιάριο σε τεχνητό αύλακα, που έφτανε ως τη θάλασσα.

Υπήρχε, δηλαδή, ένα νησάκι συνολικής έκτασης 600 στρεμμάτων και με υψόμετρο 50 μέτρων όπου στην αρχαιότητα φέρεται ότι ήταν ο προμαχώνας των Οινιάδων, ήταν οχυρωμένο και γνωστό ως Νάσος που στην Δωρική γλωσσά σημαίνει Νήσος. Σ’ αυτό το νησάκι έβρισκαν καταφύγιο κάθε είδους κατατρεγμένοι την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Χτίστηκε στις 11 Οκτωβρίου του 1595 και είναι ρυθμού βασιλικής και διαιρείται σε ιερό, κυρίως ναό και νάρθηκα. Η νότια πλευρά και το νότιο μέρος της τρίπλευρης αψίδας ανήκουν στην οικοδομική φάση του 1781, ίσως όμως και σε παλαιότερη. Αυτό φανερώνει η διακοσμητική ταινία που επεκτείνεται στο μήκος της νότιας πλευράς και στο νότιο τμήμα της ανατολικής. Πάνω από τα τρία παράθυρα του τοίχου η ταινία διαγράφει τόξο και ακόμη μεγαλύτερο και μάλιστα οξυκόρυφο πάνω από τη νότια τοξωτή θύρα. Της ίδιας εποχής είναι και το διακοσμητικό σκάλισμα στο υπέρθυρο της ίδιας θύρας σταυρός, που στηρίζεται στο κεφάλι χερουβείμ, πλαισιώνεται από δυο σχηματοποιημένους κλάδους με άνθη. Στο εσωτερικό ο ναός είναι μονόχωρη μακρόστενη αίθουσα, που χωρίζεται στο ιερό, στον κύριο ναό και στο νάρθηκα. Στεγάζεται με δίρριχτη στέγη. 

Σύμφωνα με παλιές μαρτυρίες, οι χριστιανοί χωρικοί βρήκαν την εικόνα της Θεοτόκου στην αιωνόβια ελιά του μοναστηρίου και τη μεταφέρουν στην εκκλησία του χωριού τους «Εισόδια της Θεοτόκου» που εκείνη την εποχή ήταν μετόχι του Πανάγιου Τάφου και σώζεται έως σήμερα ως βυζαντινό μνημείο απείρου κάλους. Μάταια όμως διότι με το ξημέρωμα η εικόνα εμφανιζόταν στο νησάκι που είχε διαλέξει ως κατοικία της. Έτσι, οι κάτοικοι του χωριού έφτιαξαν στην αρχή ένα εικονοστάσι και αργότερα έχτισαν στη θέση της αγριελιάς την πρώτη εκκλησία.