Ροή Ειδήσεων

Με δόλωμα θράψαλο και σαφρίδι γέμισε εκκλησιαστικά σκάνδαλα ο Θερμαϊκός. Μετά την πανθομολογούμενη εκλογή του στην Ι. Μ. Θεσσαλονίκης ο Δημητριάδος Ιγνάτιος θα ξυρίσει τους εμπλεκόμενους μπροστά στόν Λευκό Πύργο

Η Ι. Μητρόπολη Θεσσαλονίκης μετά την δημοσιότητα που πήρε το θέμα εξέδωσε το παρακάτω ανακοινωθέν το οποίο προτάσσουμε του εκτενούς ρεπορτάζ. Με το ανακοινωθέν αυτό η Ι. Μητρόπολη Θεσσαλονίκης  ενώ αποδέχεται το πρόβλημα κρατά σε προστατευτική κάλυψη τον εμπλεκόμενο επίορκο κληρικό τον οποίο δεν κατονομάζει καθώς  και τους συνεργάτες του. Μάλιστα όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν οι κανονικές εκκλησιαστικές διαδικασίες (προκειμένου να διαπιστωθεί η ενοχή του) μόλις… εκκινούνται!! 

Προφανώς θα περιμένουμε ακόμη για πολύ για να ακούσουμε επισήμως το όνομα του σύγχρονου Ρασπούτιν.  Για άλλη μία φορά η Εκκλησία έρχεται ως ουραγός σε θέματα ηθικής τάξεως δίνοντας με τέτοια συμβάντα  λαβές στους επικριτές της για  να σούρνουν αυτά που σούρνουν εναντίον της και εναντίον, δυστυχώς, των εντίμων και αφοσιωμένων κληρικών μας. 

Το ανακοινωθέν της Ι. Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης

«Κατόπιν δημοσιευμάτων που είδαν το φως της δημοσιότητας και αναφέρονται σε «σκανδαλώδη δραστηριότητα» κληρικού της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, επιθυμούμε να ενημερώσουμε, ότι για το συγκεκριμένο θέμα και μετά την ενημέρωση για την διενέργεια προανάκρισης, υπάρχει άμεση συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία και τις εισαγγελικές αρχές, ενώ παράλληλα εκκινούνται πλέον και οι αντίστοιχες κανονικές εκκλησιαστικές διαδικασίες σύμφωνα με όσα προβλέπονται από τα σχετικά Νομοθετήματα». 

 Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης

🔺Το ιστορικό του σκανδάλου

Την περασμένη εβδομάδα είδε το φως της δημοσιότητας από την ΕφΣυν, την εφημερίδα των Συντακτών, ένα σκάνδαλο που αφορά έργα και ημέρες ενός επίορκου κληρικού της Ι. Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης ο οποίος υπηρετεί στον νευραλγικό ιερό ναό των Αγίων Μεθοδίου και Κυρίλλου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Στο μικροσκόπιο των διωκτικών αρχών έχουν μπει από καιρό καταγγελίες για εξαπάτηση δωρητών επιχειρηματιών.

Τα στοιχεία τα οποία έχουν διερευνηθεί εξονυχιστικά δείχνουν ότι τα χρήματα που προσφέρθηκαν στο ναό για δωρεές και αγαθοεργίες υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο ευρώ και καθώς αποδεικνύεται από την πορεία τους διοχετεύτηκαν σε κύκλωμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης νεαρών ατόμων.

Κέντρο των αποφάσεων όλης αυτής της επιχείρησης φέρεται αρχιμανδρίτης εκ Κύπρου ο οποίος υπηρετεί στην Θεσσαλονίκη.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που ασχολούνται με την υπόθεση, πριν κάνουν οποιαδήποτε άλλη κίνηση, ζήτησαν τη συνδρομή της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες κι εκεί η έρευνα οδήγησε σε σοκαριστικά αποτελέσματα που κάθε άλλο παρά σε εκκλησιαστικό οργανισμό παραπέμπουν!

Η κακοσμία σκανδάλου που αφορά έναν από τους πιο λαμπερούς ναούς της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης έρχεται σε μια δύσκολη εποχή για την παραπάνω Μητρόπολη δεδομένου ότι ο Ποιμενάρχης της, ο εμβληματικός Γέρων Μητροπολίτης Άνθιμος έχει προβλήματα υγείας και γήρατος και το σύστημα διοίκησης υπολειτουργεί αφού οι πατέρες συνεργάτες του οι οποίοι τον βοηθούν και τον βγάζουν ασπροπρόσωπο στις διοικητικές υποχρεώσεις του δεν έχουν ελευθερία κινήσεων και αποφάσεων. Ο ίδιος ο Μητροπολίτης, παρά το γήρας του και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην επικοινωνία και στην άσκηση των καθηκόντων του έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Ως εκ τούτου πολλά πράγματα υπολειτουργούν και άλλα κωλυσιεργούν.

Στο μεταξύ στο μικροσκόπιο των διωκτικών αρχών βρίσκονται από καιρό επώνυμες καταγγελίες για υφαρπαγή αμύθητων ποσών από δωρητές επιχειρηματίες, ενώ προκύπτουν υπόνοιες και για κύκλωμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης νεαρών ατόμων. Στο επίκεντρο των αποφάσεων αλλά και ιθύνων νους της όλης κατάστασης  σύμφωνα με πληροφορίες ήταν ο αρχιμανδρίτης του ως άνω ναού  ο οποίος ήξερε να αποκοιμίζει και να παραπλανά τους προϊσταμένους του αλλά και να πείθει τους έχοντες και κατέχοντες της ενορίας του οι οποίοι όμως τον κατάλαβαν έστω και αργά.

Ο ιερός ναός Μεθοδίου και Κυρίλλου είναι αναμφίβολα μια από τις πιο λαμπερές εκκλησίες της Θεσσαλονίκης, απέναντι ακριβώς από τη νέα παραλία, περιτριγυρισμένη από ένα καταπράσινο πάρκο και δεσπόζουσα σε μια από τις πλέον «καλές συνοικίες» στην ανατολική πλευρά της πόλης. Θεμελιώθηκε το 1981, επί Παντελεήμονος Χρυσοφάκη και  τα θυρανοίξια έγιναν το 1983 από τον ίδιο , ενώ το 1997 τον ναό επισκέφθηκε  ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. 

Με τον χρυσό του τρούλο να αντανακλά από μακριά το φως του ήλιου, κάθε Κυριακή προσελκύει εκατοντάδες πιστούς, κυρίως περιοίκους, που συρρέουν στις λειτουργίες αλλά και πολλούς επισκέπτες. Παράλληλα λειτουργεί και μια χορωδία με αρκετές διακρίσεις και τουλάχιστον 200 χορωδούς. 

Ο ναός στο δυναμικό του αριθμεί δύο αρχιμανδρίτες, εκ των οποίων ο ένας είναι προϊστάμενος, κι έναν πρωτοπρεσβύτερο, που σύμφωνα με πληροφορίες είναι και οι τρείς επιλογές του Γέροντα  Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθίμου.

Το πόσο σημαντικός είναι ο ναός για την τοπική μητρόπολη το αντιλαμβάνεται κανείς και μόνο από το γεγονός ότι στην ιστοσελίδα της φιγουράρει ανάμεσα στους πρώτους και ισότιμα με εκείνον του πολιούχου Αγίου Δημητρίου ή τους ιστορικούς ναούς της Αγίας Σοφίας, του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά και του Αγίου Γεωργίου!

Οι πληροφορίες θέλουν τα έσοδα του ναού να είναι διόλου ευκαταφρόνητα από γάμους και βαφτίσεις επιφανών Θεσσαλονικέων που πληρώνουν αδρά για λίγη παραπάνω «λάμψη» και περιποίηση, αλλά και από δωρεές πιστών, μεταξύ των οποίων γνωστοί επιχειρηματίες της πόλης.

Και κάπου εδώ, όπως θα ‘λεγε και κάποιος ταπεινός μοναχός του Αγίου Ορους, «μπαίνει στη μέση ο Μαμωνάς» και χάνονται και η ιεροσύνη και η κατάνυξη…

Τουλάχιστον δύο επιχειρηματίες από αυτούς που εισέφεραν σοβαρά χρηματικά ποσά κατ’ επανάληψη στον εν λόγω αρχιμανδρίτη, προκειμένου να τον στηρίξουν για να γίνει «σύντομα» μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, όπως τους έλεγε, κατήγγειλαν πως έπεσαν θύματα εξαπάτησης! Αυτό τουλάχιστον ανέφεραν οι ίδιοι στην ΕΛ.ΑΣ., στη Θεσσαλονίκη, πριν από μερικούς μήνες κι αμέσως ξεκίνησε μια σοβαρή και εις βάθος έρευνα που έφτασε ώς την Αθήνα. Ακόμη χειρότερα, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα χρήματα που προσφέρθηκαν, περισσότερα από 1 εκατομμύριο ευρώ, σχετίζονται με σεξουαλική εκμετάλλευση νεαρών ατόμων!

Για δικούς τους λόγους, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που ασχολούνται με την υπόθεση, πριν κάνουν οποιαδήποτε άλλη κίνηση, ζήτησαν τη συνδρομή της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες κι εκεί η έρευνα οδήγησε σε σοκαριστικά, ομολογουμένως, αποτελέσματα. Ακολουθήθηκαν «οι δρόμοι του χρήματος» και, όπως αναφέρουν πληροφορίες της «Εφ.Συν.», στο επίκεντρο βρέθηκε ο εν λόγω αξιωματούχος της εκκλησίας, ο εν λόγω αρχιμανδρίτης, ο οποίος φέρεται ότι διακινούσε τα ποσά των δωρεών σε δραστηριότητες που καμιά σχέση δεν μπορεί να έχουν με την ιεροσύνη. 

Η «εγκληματική δραστηριότητα» φαίνεται να ξεκινάει το 2018. 

Τα χρήματα, όπως τονίζουν πηγές της «Εφ.Συν.», προσφέρονταν μεν από τους καλόπιστους επιχειρηματίες για τη «στήριξη» και ανέλιξη του αρχιμανδρίτη στον μητροπολιτικό θώκο, όμως κατέληγαν στο στενό του περιβάλλον, σ’ ένα δεύτερο πρόσωπο εμπιστοσύνης του, κάποιον άνεργο (!), όπως περιγράφεται, που φέρεται να διακινεί εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και να διάγει πολυτελή βίο, αν και στην Εφορία χρωστάει 400 χιλιάρικα. Και κάπου εδώ, πάντοτε όπως λένε οι πληροφορίες από την έρευνα, μια φαινομενική ιστορία οικονομικής απάτης παίρνει άλλες διαστάσεις.

Μέσα στις δαπάνες που εντοπίστηκαν συμπεριλαμβάνονται συχνά-πυκνά «καλλιτεχνικές δραστηριότητες» οι οποίες καμιά σχέση δεν έχουν με χορωδίες και εκκλησιαστική μουσική. Αντιθέτως, σχετίζονται με μοντέλα, μανεκέν, νεαρά κορίτσια και αγόρια που συμμετέχουν σε επιδείξεις μόδας, φωτογραφήσεις και «φανταχτερά» πάρτι, ανάμεσα στα οποία κάποια εκτιμάται πως είναι ανήλικα. Υπό αυτές τις συνθήκες, η «οδηγία» της Αρχής προς την ΕΛ.ΑΣ. είναι να εμπλακούν στη διερεύνηση της υπόθεσης και ο ελεγκτικός μηχανισμός της Εφορίας αλλά και η υπηρεσία της Ασφάλειας που ασχολείται με το οργανωμένο έγκλημα.

Η έρευνα της Αρχής κράτησε αρκετούς μήνες κι επιστράφηκε στην Αστυνομία πριν από μερικές ημέρες για τα περαιτέρω, αφού, όπως φαίνεται, θα πάρει τον δρόμο της ποινικής δικαιοσύνης.

Πηγή ,Εξάψαλμος