Ροή Ειδήσεων

Καλομελέτα κι έρχεται ο Τόμος Αυτοκεφαλίας. Ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός στο αμερικανοκίνητο Φανάρι για να επισπεύσει το χρόνο, αφού η ευαίσθητη και γεμάτη αγάπη καρδιά του Βαρθολομαίου δεν μπορεί επί μακρών να ακούει «τάς οἰμωγάς, τάς ἰκεσίας καί τάς δεήσεις τῶν [σχισματικών σκοπιανών] τέκνων»

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επισκέφθηκε σήμερα, Σάββατο, 15 Ιουλίου 2023, ο Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Βορείου Μακεδονίας Εξοχ. κ.Dimitar Kovačevski, ο οποίος βρίσκεται στην Πόλη στο πλαίσιο ιδιωτικής επισκέψεως.

Ο Εξοχ. κ. Πρωθυπουργός έγινε δεκτός από την Α.Θ. Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν σε εγκάρδια ατμόσφαιρα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Ειδικότερα τις εξελίξεις γύρω από το ζήτημα της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος που παρασκηνιακά είχαν ρυθμούς λάου λάου! 

Μπορεί από τη μία πλευρά να υπάρχει ικανοποίηση για την αποκατάστασή της στον Πανορθόδοξο κόσμο μετά από 55 χρόνια που παρέμενε εκτός, το ζήτημα της τελικής ονομασίας όμως είναι αυτό που παραμένει το μεγάλο ερωτηματικό.

Η Εκκλησία των Σκοπίων εξακολουθεί να αποκαλείται “Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία -Αρχιεπισκοπή Οχρίδας”, παρά τη ρητή αναφορά του Οικουμενικού Πατριαρχείου ότι η επιστροφή της γίνεται με την ονομασία Αρχιεπισκοπή Αχρίδος αποκλείοντας τη λέξη “Μακεδονική” και κάθε παράγωγό της. 

Αξίζει εδώ να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με την Αρχιεπισκοπή Αχρίδος δεν χορηγήθηκε “Τόμος Αυτοκεφαλίας” από το Πατριαρχείο Σερβίας καθώς αυτό μπορεί να γίνει ισχυρίζονται μόνο από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ωστόσο, το έγγραφο που εγχείρισε στον Αρχιεπίσκοπο κ. Στέφανο ο Πατριάρχης Σερβίας τον περασμένο Ιούνιο ήταν τρόπον τινά πρόταση, με την οποία η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος παρουσιάζεται ως έτοιμη και άξια του αυτοκεφάλου καθεστώτος.

Σε παλαιότερες συνεντεύξεις του ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος είχε ξεκαθαρίσει ότι αυτοκεφαλία η Εκκλησία θα λάβει από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, από την άλλη είχε αναφερθεί και στο πρόβλημα που υπάρχει με τις Ελληνόφωνες Εκκλησίες ως προς την αναφορά της ονομασίας “Μακεδονική”. Προς το παρόν δείχνει να συμβιβάζεται με την παρούσα κατάσταση. Δηλαδή της στάσης αποδοχής που κρατάνε οι κατά Τόπους Εκκλησίες. Αναμένεται να δούμε τι θα πράξει στη συνέχεια καθώς η οριστική επίλυση του εκκλησιαστικού αυτού ζητήματος φαίνεται ότι επισπεύδεται.

Πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα» αναφέρουν ότι υπάρχουν δύο απόψεις και τάσεις ανάμεσα στην ιεραρχία και άλλους αξιωματούχους του Φαναρίου αναφορικά με το θέμα αυτοκεφαλίας των Σκοπίων.

Η μία τάση και συμβουλή είναι να προχωρήσει στην χορήγηση αυτοκεφαλίας, ενώ η άλλη είναι αντίθετη πιστεύοντας ότι θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα παρά θα λύσει. 

Οι εκπρόσωποι της δεύτερης τάσης που αντιτίθενται επικαλούνται την περίπτωση της Ουκρανίας που η πλειάδα των κατά τόπους Πατριαρχείων και Αυτοκεφάλων Εκκλησιών δεν αναγνωρίζει, με αποτέλεσμα να υπάρχει ορατή διαίρεση στην Ορθόδοξη Εκκλησία. 

Επίσης πιστεύεται (το ιστολόγιο μας δεν το βλέπει) ότι θα υπάρξει αντίδραση από τους Μητροπολίτες των Μητροπόλεων της Ελληνικής Μακεδονίας, που ανήκουν στο καθεστώς των Νέων Χωρών.