Ροή Ειδήσεων

«Σε άλλο επίπεδο η μυστική διπλωματία με τον Αδριανουπόλεως» λένε στο Φανάρι. Πήγε ο Γέρων Χαλκηδόνος στον Πατριάρχη Βουλγαρίας Νεόφυτο και όλη η Ιερά Σύνοδος των σχισματικών Σκοπιανών γνώριζε ότι κομίζει την ειλημμένη απόφαση του Βαρθολομαίου να τούς δώσει Τόμο Αυτοκεφαλίας

Στις 14 Ιουλίου ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Βουλγαρίας και Μητροπολίτης Σόφιας Νεόφυτος υποδέχθηκε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκηδόνος Εμμανουήλ στο κτίριο της Ιεράς Μητροπόλεως Σόφιας.

Συζητήθηκαν σημαντικά και επίκαιρα θέματα που αφορούν τις καλές σχέσεις των δύο Ορθοδόξων Εκκλησιών. Κυρίως η εξέλιξη του διαλόγου για την ''Μακεδονική'' Εκκλησία των Σκοπίων» και τα αποτελέσματα της Επιτροπής της Ιεράς Συνόδου για το θέμα υπό την προεδρία του Μητροπολίτη Στάρα Ζαγόρα Κυπριανού.

Κατόπιν στη συνάντηση συμμετείχαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλιππούπολης Νικολάι, ο Επίσκοπος Μπελογκραντσικ Πολύκαρπος, Μητροπολίτης Σόφιας, ο Επίσκοπος Ισαάκ Βελμπαζντ, Β’ Εφημέριος Μητροπολίτης Σόφιας Αρχιμανδρίτης Ευθύμιος, Πνευματικός Επόπτης της Μητροπόλεως Σοφίας κ.κ. Teodor Atanasov, Προϊστάμενος του Πατριαρχικού Γραφείου, κ. κ. Angel Mladenov, γραμματέας της Ιεράς Μητροπόλεως Σοφίας, κ. Boris Gyurov, άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και η σύζυγός του.

Ο Μητροπολίτης Χαλκηδόνας διαβεβαίωσε τους παρισταμένους ότι η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία, η πρώτη κόρη της Οικουμενικής Εκκλησίας, βρίσκεται στην καρδιά του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Υπενθυμίζεται πως τον Δεκέμβριο του 2022 το Πατριαρχείο Βουλγαρίας κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ιεράς Συνόδου, αποφάσισε να δεχθεί σε ευχαριστιακή κοινωνία την Εκκλησία των Σκοπίων.

Επίσης αποφάσιστηκε να συμπεριληφθεί στα Δίπτυχα ο επικεφαλής Αρχιεπίσκοπος Στέφανος, με τον τίτλο: “Αρχιεπίσκοπος Σκοπίων και Δημοκρατίας της Β. Μακεδονίας”.

Όπως φάνηκε οι Ιεράρχες της Βουλγαρίας αφαίρεσαν τον τίτλο “Αχρίδος” , τονίζοντας ότι για το θέμα της ονομασίας πρέπει να υπάρξει Πανορθόδοξη.

“Η επίσημη ονομασία θα πρέπει να επιλυθεί σε αδελφικό διάλογο με τις ελληνόφωνες και άλλες Τοπικές Εκκλησίες” - επέμεινε στον κ. Εμμανουήλ ο Πατριάρχης Βουλγαρίας.

Το πρόβλημα είναι ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναγνώρισε τη νέα εκκλησία υπό το όνομα «Αρχιεπισκοπή Αχρίδος», για να αποφύγει τη λέξη «μακεδονική».