Ροή Ειδήσεων

“Σπάτουλα” η γλώσσα υποτακτικών παπάδων για μια μίτρα ότι νάναι. Ο Βαρθολομαίος είπε «ΝΑΙ» στην εκλογή Βοηθών Επισκόπων για τις Μητροπόλεις των Νέων Χωρών


Βρέθηκε η νομική φόρμουλα για να εκλέξει άμεσα κυρίως "νέο μητροπολίτη Θεσσαλονίκης" ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εφόσον νομικό πρόβλημα που δημιούργησε η προηγούμενη συνταγματική αναθεώρηση έχει αφήσει την Εκκλησία της Ελλάδος νομικά ανοχύρωτη απέναντι στο φαινόμενο των γηραιών μητροπολιτών που αρνούνται να εγκαταλείψουν τους θρόνους τους. 

Έτσι ένα παλαιό αίτημα  της Εκκλησίας της Ελλάδος για τις Μητροπόλεις των Νέων Χωρών,  να μπορούν να εκλέγουν βοηθούς Επισκόπους όταν αυτό καθίσταται απαραίτητο αλλά και όταν οι Μητροπολίτες θέλουν να επιβραβεύουν τα πνευματικά παιδιά τους που εργάζονται με αυταπάρνηση και τους βοηθούν στο έργο τους, βρήκε σήμερα  την πλήρη ικανοποίηση του  με απόφαση της Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και προσωπικά του Οικουμενικού Πατριάρχη μας κ. Βαρθολομαίου ο οποίος μέχρι τώρα ήταν αρνητικός. 

Το θέμα της εκλογής βοηθών Επισκόπων για τις Μητροπόλεις των Νέων Χωρών, απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια την Εκκλησία της Ελλάδος και ο Πατριάρχης αποφάσισε να το φέρει  στη Σύνοδο προς συζήτηση και λήψη αποφάσεως . Και δόθηκε επιτέλους η πολυπόθητη λύση.

Οι πληροφορίες μας λένε ότι ο Πατριάρχης δεχόταν μέχρι σήμερα πολλά αιτήματα και παρακλήσεις εκ μέρους των Μητροπολιτών  των Νέων Χωρών για το θέμα αυτό.

Μάλιστα εσχάτως αρκετοί ενδιαφερόμενοι Ιεράρχες είχαν αποστείλει και επιστολές προς το Φανάρι, υποβάλλοντας γραπτώς το αίτημά τους, μεταξύ των οποίων  οι Μητροπολίτες Ξάνθης Παντελεήμων και Κοζάνης Παύλος.

Η σημερινή απόφαση της Συνόδου του Θρόνου  ανοίγει πλέον τις διαδικασίες και η Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος πιθανόν να εκλέξει στην προσεχή Σύνοδο του Οκτωβρίου τους πρώτους Βοηθούς Επισκόπους για Μητροπόλεις των Νέων Χωρών, εκτός από τις προγραμματισμένες εκλογές Βοηθών για  την Αρχιεπισκοπή Αθηνών  και τις Μητροπόλεις των Παλαιών Χωρών.

Οι Βοηθοί Επίσκοποι των Μητροπόλεων των Νέων Χωρών θα υπάγονται στους Μητροπολίτες τους και θα λογίζονται ως Επίσκοποι του Οικουμενικού Θρόνου.