Ροή Ειδήσεων

Μητροπολίτης τέως Κιτίου Χρυσόστομος, για άσεμνη επίθεση: Ασκεί έφεση κατά της ιστορικής απόφασης του Δικαστηρίου. «Δεν κατάλαβε τίποτα» λέει το θύμα του

Έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας υποβάλλει εντός της ημέρας ο Μητροπολίτης τέως Κιτίου.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, την 1η Ιουνίου, τον καταδίκασε σε 12μηνη φυλάκιση με αναστολή καθώς βρέθηκε ένοχος στην κατηγορία της άσεμνης επίθεσης σε ανήλικη το 1981.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ιεράρχης δεν αποδέχεται την απόφαση και καταθέτει 13 λόγους για τους οποίους προχωρεί σε έφεση.

Ειδικότερα, όπως ενημερώνεται το SigmaLive ο τέως Κιτίου προβάλλει 13 λόγους έφεσης. Οι πλείστοι εξ αυτών αφορούν νομικά σφάλματα του Δικαστηρίου. Μεταξύ άλλων προβάλλεται ότι ο τέως Κιτίου δεν έτυχε δίκαιης δίκης ενόψει του τεράστιου χρονικού διαστήματος των 42 χρόνων από τη ημερομηνία της φερόμενης, όπως ισχυρίζεται, καταγγελίας μέχρι την εκδίκασή της.

Αυτό είχε ως συνέπεια να μην μπορεί το Δικαστήριο να εξετάσει τους ουσιαστικούς μάρτυρες καθότι απεβίωσαν ή δεν θυμούνταν ενώ από την άλλη αδυνατούσε να προσφέρει σημαντικότατους μάρτυρες υπεράσπισης είτε γιατί κι αυτοί είχαν αποβιώσει ενώ άλλοι έπασχαν από διαγνωσμένη άνοια, αναφέρεται στους λόγους έφεσης.  Επίσης, όλοι η πραγματική μαρτυρία, έγγραφα ή και φωτογραφίες καθώς και η διαμόρφωση του χώρου μετά από 42 χρόνια είχαν αλλοιωθεί ή καταστραφεί, όπως επισημαίνεται. 

Σε δηλώσεις του στο SigmaLive ο δικηγόρος Γιάννης Πολυχρόνης του οποίου το δικηγορικό γραφείο θα αναλάβει την έφεση του τέως Μητροπολίτη Κιτίου αναφέρει ότι «η αστυνομία φαίνεται να αρκέστηκε στις θέσεις της παραπονούμενης χωρίς να διερευνήσει ισχυρισμούς σχετικούς που υποστήριζαν την αθωότητα του Μητροπολίτη με αποτέλεσμα η υπεράσπιση να προβεί σε μια τιτάνια προσπάθεια ανεύρεσης μαρτυρίας και μαρτυρικού υλικού, η οποία εν τέλει απορριφθεί ως αναξιόπιστη και/ ή αγνοήθηκε στην ολότητα της από το Δικαστήριο.

Επίσης  δεν αποδείχθηκε βάσιμος λόγος για την καθυστέρηση της παραπονούμενης να προβεί σε σχετική καταγγελία, δεν παρουσιάστηκε σχετική επιστημονική μαρτυρία που να υποστηρίζει αυτή την καθυστέρηση και ως προς τούτο η καθυστέρηση ήταν αδικαιολόγητη και σε κάθε περίπτωση εις βάρος του δικαιώματος δίκαιης δίκης του Μητροπολίτη.

Θύμα τέως Κιτίου: «Τον λυπάμαι, δεν κατάλαβε τίποτα - Ιερέας ψευδομαρτύρησε»

Την έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης σχολίασε η γυναίκα που κατήγγειλε τον τέως Μητροπολίτη Κιτίου για άσεμνη επίθεση.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «γιατί να μην καταθέσει έφεση ο άνθρωπος, αφού το δικαιούται. Δεν μου προκάλεσε καμιά έκπληξη που κατέθεσε την έφεση την τελευταία ημέρα».

Σε ερώτηση εάν πιστεύει ότι κατέθεσε την έφεση για να γλιτώσει την καθαίρεση από την Ιερά Σύνοδο, απάντησε «αυτό είναι αυτονόητο, δεν περίμενα κάτι άλλο. Είναι για να καθυστερήσει την απόφαση της Ιεράς Συνόδου και να τεθεί μόνο σε αργία. Αλλά η Σύνοδος έπρεπε από καιρό να καθαιρέσει αυτό τον άνθρωπο. Εγώ δεν είπα ψέματα αλλά κατέθεσα μία αλήθεια, αλλά προσπαθούν να την κάνουν ψέμα και το ψέμα αλήθεια».

Συμπλήρωσε ότι μετά την καταδικαστική απόφαση για τον τέως Κιτίου, επικοινώνησε με την Αρχιεπισκοπή και ζήτησε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο χωρίς καμιά ανταπόκριση. «Θα ήταν καλό να είχα μια συνάντηση αλλά αφού δεν το θέλει, δεν μπορώ να πιέσω τα πράγματα. Εάν με ακούει κάποιος από τον Αρχιεπισκοπή, έγιναν αυτά τα πράγματα, αποδείχθηκαν στο δικαστήριο, με μάρτυρες».

Επεσήμανε ότι «ο άνθρωπος επιμένει ότι είναι αθώος. Στην πρώτη δίκη με την προηγούμενη γυναίκα, έθεσε το θέμα της άνοιας για να μην γίνουν δικαστήρια. Δεν πέρασε τελικά το θέμα της άνοιας. Τι βλέπουμε από αυτό; Τον χαρακτήρα αυτού του ανθρώπου. Δεν κατέθεσε στην πρώτη δίκη. Την πέρασαν στα μαλακά και αθωώθηκε. Εδώ φώναζε στο δικαστήριο, ειρωνευόταν. Επίπεδο μηδέν».

Ερωτηθείσα εάν της είπε ποτέ συγγνώμη, απάντησε ότι «ποτέ, αφού επιμένει ότι όλα έγιναν στη φαντασία μου. Μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Αλλά αυτός ο άνθρωπος, δυστυχώς, τον λυπάμαι, ήταν και ιερέας, δεν κατάλαβε τίποτα. Είχαν βάλει ένα βίντεο από παλιά που καλούσε τον κόσμο να μετανοήσει. Μα μόνο ο λαός πρέπει να μετανοήσει;».

Αναφορά έκανε μάλιστα σε ιερέα, ο οποίος γνώριζε την αλήθεια από το 1981 αλλά ψευδομαρτύρησε στο δικαστήριο. «Δεν σας λέω ψέματα, μπορείτε να διασταυρώσετε αυτά τα πράγματα».