Ροή Ειδήσεων

Ο εντυπωσιακός Μακεδονικός τάφος του Αγίου Αθανασίου. Το «μυστικό» αξιοθέατο της Θεσσαλονίκης

Στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης υπάρχει ένα «μυστικό» αξιοθέατο, που λίγοι γνωρίζουν και το επισκέπτονται: ο εντυπωσιακός μακεδονικός τάφος του Αγίου Αθανασίου, έργο του τελευταίου τετάρτου του 4ου π.Χ. αιώνα.

Στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου 25 χλμ. δυτικά της Θεσσαλονίκης βρίσκεται ο μεγαλοπρεπής και άριστα διατηρημένος τύμβος ενός επιφανούς Μακεδόνα στρατιωτικού Εταίρου – δηλαδή Στρατηγού του Μεγάλου Αλεξάνδρου που είχε την τύχη να επιστρέψει από την εκστρατεία στην Ασία.

Το μνημείο αποκαλύφθηκε το καλοκαίρι του 1994 από την αρχαιολόγο κ. Μαρία Τσιμπίδου-Αυλωνίτη και τους συνεργάτες της, και κυριολεκτικά καθήλωσε με την ομορφιά του και τη σημασία των παραστάσεων.

Ο μικρός, μονοθάλαμος μακεδονικός τάφος βρέθηκε συλημένος αλλά κατάκοσμος από τοιχογραφίες, με εκπληκτικά χρώματα και σε πολύ καλή κατάσταση διατήρησης.

Στις τοιχογραφίες απεικονίζονται στρατιώτες οπλίτες , σκηνές συμποσίου και πεζοί και έφιπποι άνδρες με πυρσούς ενώ το αέτωμα του τάφου κοσμούν μυθικοί γρύπες με ολόχρυσα φτερά.

Eντυπωσιακοί είναι οι αιώνιοι φρουροί του νεκρού –  δύο νέοι Μακεδόνες, σε μέγεθος σχεδόν φυσικό – που στέκουν σιωπηλά στην είσοδο του τάφου.

Από πάνω τους υπάχρουν ζωγραφισμένες 2 ασπίδες με απεικονίσεις Μέδουσας και κεραυνού.

Ο μακεδονικός τάφος του Αγίου Αθανασίου μαζί τον Μακεδονικό τάφο του Δερβενίου («Τάφος του Μακρίδη Μπέη»), είναι οι καλύτερα διατηρημένοι Μακεδονικοί τάφοι στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.