Την ώρα που κυοφορούνται σενάρια διαδοχής στίς δύο Ιερές Μητροπόλεις της νήσου, οι ιεράρχες Μηθύμνης, Μυτιλήνης , Λήμνου, και Σερρών στον εορτασμό των διαλαμψάντων Αγίων της Λέσβου
Στην αγιοτόκο νήσο Λέσβο μετέβη ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, προσκεκλημένος του Σεβ. Μητροπολίτου Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου κ. Ιακώβου και συμμετείχε στις λατρευτικές ακολουθίες που τελέσθηκαν κατά το διήμερο 17 και 18 Ιουνίου 2023, με αφορμή τον πάνδημο λειτουργικό εορτασμό πάντων των εν Λέσβω διαλαμψάντων αγίων.
Αφ’ εσπέρας της μεγάλης αυτής εορτής στον ιερό Ναό Αγ. Θεράποντος Μυτιλήνης τελέσθηκε ο μέγας πανηγυρικός πολυαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου κ. Ιεροθέου, συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Μηθύμνης κ. Χρυσοστόμου, Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου και του Ποιμενάρχου Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου κ. Ιακώβου.
Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή του κλήρου των δύο Ιερών Μητροπόλεων της νήσου, των τοπικών αρχόντων και μεγάλου πλήθους λαού η ιερά λιτάνευση της ιεράς εικόνος και των χαριτοβρύτων λειψάνων των 40 συνολικώς τιμωμένων αγίων της νήσου.
Ακολούθως, τελέσθηκε στον λιμένα της Μυτιλήνης η ιερά αρτοκλασία στο τέλος της οποίας μίλησε με θεολογικό λόγο ο Σεβ. Μητροπολίτης Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου κ. Ιερόθεος για την προσφορά των αγίων στη ζωή μας.
Νωρίτερα μέσα στον εορτάζοντα ιερό Ναό του Αγ. Θεράποντος, μίλησε, με την ευλογία του Ποιμενάρχου της Εκκλησίας της Μυτιλήνης κ. Ιακώβου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων και τα εξής:
«Στον απόηχο της ευφρόσυνης περίοδο του αγίου Πεντηκοσταρίου, η αγιοτόκος και μαρτυρική νήσος Λέσβος εορτάζει σήμερον, δοξάζουσα τον θαυμαστώς και πλουσίως αντιδοξάζοντα τους πιστούς αγίους θεραποντές του, εν Τριάδι Πανάγιον Θεόν.
Οι ουρανοπολίτες άγιοι των δύο τοπικών Εκκλησιών της μυροβόλου αυτής νήσου προσεύχονται για ολόκληρο τον κόσμο, αλλά όλως ιδιαιτέρως και για την επίγεια πατρίδα τους, την οποία ευεργετούν συνεχώς και στην οποία αγωνίσθηκαν σθεναρώς και από την οποία μετέβησαν στην άληκτη χαρά της Βασιλείας του Θεού.
Οι άγιοί μας, παλαιότεροι και νεότεροι, καρποί γλυκύτατοι της παντοδυνάμου χάριτος του Παναγίου Πνεύματος, αναστήματα και γεννήματα της αγίας Εκκλησίας μας, εκλεκτοί φίλοι του Θεού, ως νέφος, μας προστατεύουν από τους ποικίλους πειρασμούς, αλλά και ως ολόφωτες λαμπάδες ουρανίου φωτός μας καθοδηγούν με ασφάλεια προς την ευλογημένη και τρισευδαίμονα Βασιλεία του Θεού.
Τα ιερά λείψανά τους, γεμάτα φως, χάρη και αγιοσύνη, είναι δεκτικά αλλά και μεταδοτικά της χάριτος του Θεού, παρέχουν ιάσεις, στηριγμό και ευλογία σε όσους προστρέχουν με πίστη θερμή στην χάρη τους. Οι άγιοί μας αποτελούν τους ευλογημένους καρπούς της γενεθλίου ημέρας της Εκκλησίας μας, της Αγίας Πεντηκοστής.
Εκείνοι είναι τα ευλογημένα πρωτογεννήματα, εμείς η συγκομιδή. Έχουμε λοιπόν μεσίτες ενδύναμους και φιλόστοργους προς τον Θεόν, οι οποίοι απολαμβάνουν της ανεσπέρου δόξης Του, απαστράπτοντες ως αστέρες ολόφωτοι και ακοιμήτως πρεσβεύοντες υπέρ όλων των ανθρώπων.
Η αγιότητα ως κλήσις Θεού στον άνθρωπο, ως έργον της ζειδώρου πνοής του Παρακλήτου Πνεύματος στην αγία του Χριστού Εκκλησία, δεν περιορίζεται σε μία μόνο εποχή. Το άγιο Πνεύμα, ο Άλλος Παράκλητος ενεργεί πάντοτε μέσα την Εκκλησία, κτίζει αποστολικές καρδιές, αναδεικνύει το φωτόμορφα τέκνα Της, πλουτίζει τον ουρανό, περιτειχίζει την γη.
Η αγιότητα δεν είναι ένα ξεχασμένο όραμα, δεν είναι το χθες, αλλά το αεί της Εκκλησίας, η μόνη πραγματικότητα της ζωής μας, ο καθημερινός μας αγώνας και τούτο αποδεικνύεται από τους αγίους μας, όπως και οι σήμερον τιμώμενοι, τους οποίους φανερώνει στο διάβα της ιστορικής μας πορείας ο Θεός, ως διδασκάλους, προστάτες και φίλους αληθινούς. Η αγιότητα είναι μία συνεχής πρόσκληση του Θεού προς όλους τους ανθρώπους, είναι το κατεξοχήν έργο της Εκκλησίας έως της συντελείας των αιώνων.
Η Εκκλησία είναι το εργαστήριο και το διδασκαλείο της αγιότητος μέσα στον κόσμο. Οι άγιοι μας απέδειξαν περίτρανα ότι η αγιότης είναι απολύτως εφικτή για εκείνους που με θερμή καρδιά αγαπούν τον Κύριο».
Την Κυριακή 18 Ιουνίου, στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Αθανασίου Μυτιλήνης, τελέσθηκε πανηγυρικό Αρχιερατικό συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, και συνιερουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου κ. Ιεροθέου και του οικείου Ποιμενάρχου Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου κ. Ιακώβου.
Η θ. Μυσταγωγία τελέσθηκε επί της ιεράς λάρνακος της φιλοξενούσης το θαυματόβρυτο και αδιάφθορο λείψανο του αγίου ενδόξου νεομάρτυρος Θεοδώρου του Βυζαντίου, το οποίο ευρίσκεται αποθησαυρισμένο στον σολέα του ως είρηται ιερού Μητροπολιτικού Ναού. Την διακονία του ιερού κηρύγματος διηκόνησε με θεολογική ενάργεια ο πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης π. Νικόδημος Κουτσαμπάσης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Μηθύμνης.
Προ της απολύσεως της θ. Ιερουργίας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου κ. Ιάκωβος, αφού ευχαρίστησε με βαθειά ευγνωμοσύνη τους Σεβ. Αρχιερείς για την συλλειτουργική τους παρουσία στις εφετεινές λατρευτικές ακολουθίες προς τιμήν των τιμωμένων τοπικών αγίων, εδώρισε στον Σεβ. Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο τεμάχια εκ των ιερών λειψάνων των αγίων νεοφανών μαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, των εν Θέρμη της Λέσβου μαρτυρησάντων κατά τους χρόνους της φρικτής τουρκοκρατίας.
Ο Σεβ. κ. Θεολόγος, ευχαριστήσας διά θερμών λόγων ευγνωμοσύνης τον Σεβ. Ποιμενάρχη κ. Ιάκωβο τόσο για την ευγενική του πρόσκληση στην λαμπροτάτη αυτή τοπική πανήγυρη, όσο και για το πνευματικώς πολυτιμότατο ιερό θησαύρισμα των αγίων λειψάνων, υπεγράμμισε ότι η ευλογητή, φιλάδελφος και λίαν συγκινητική αυτή χειρονομία, η παραχώρηση δηλαδή των ιερών λειψάνων των μεγάλων αυτών θαυματουργών αγίων στην Εκκλησία των Σερρών αποτελεί μία ακόμη επιβεβαίωση των ακαταλύτων πνευματικών και ιστορικών δεσμών που συνδέουν διαχρονικώς τις δύο Ιερές Μητροπόλεις Μυτιλήνης και Σερρών, καθώς ως ιστορικώς μαρτυρείται ο άγιος Ραφαήλ, ο ποτέ γενναιόφρων στρατηλάτης της Βυζαντινής αυτοκρατορίας Γεώργιος Λασκαρίδης, άλλαξε πορεία ζωής, έλαβε το αγγελικό μοναχικό σχήμα και τον πρώτο βαθμό της ιερωσύνης στις Σέρρες, συγκαταλεγόμενος κατ’ αυτόν τον τρόπο στην χρυσή αλυσίδα των αγίων μορφών της αμωμήτου πίστεώς μας που αγιάζουν με την χριστοειδή παρουσία τους την Σερραϊκή Εκκλησία.
«Το όνομά σας, Σεβασμιώτατε σεπτέ Ποιμενάρχα της αγιοτόκου Εκκλησίας της Μυτιλήνης, θα αναγράφεται πλέον πάνυ δικαίως χρυσέοις γράμμασι στις δέλτους των μεγάλων ευεργετών της τοπικής μας Εκκλησίας», τόνισε συγκινημένος ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος.