«Τρελά» λεφτά στα γήπεδα μετά την πανδημία
Οι ισχυροί του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου ανακάμπτουν οικονομικά από τον αντίκτυπο της πανδημίας καταγράφοντας έσοδα ρεκόρ τη σεζόν 2021/22.
Σύμφωνα με την ετήσια επισκόπηση των οικονομικών του ποδοσφαίρου της Deloitte, τα πέντε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα της Ευρώπης κατέγραψαν συνδυασμένη αύξηση των εσόδων τους κατά 10% η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στην επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα. Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση παρουσίασε η Λιγκ 1, κατά 26%, στα δύο δισ. ευρώ.
Τα έσοδα της Πρέμιερ Λιγκ αυξήθηκαν κατά 12%, στα 6,4 δισ. ευρώ, της ισπανικής Λα Λίγκα κατά 11%, στα 3,3 δισ. ευρώ και της Μπουντεσλίγκα κατά 5,2%, στα 3,1 δισ. ευρώ. Το μοναδικό πρωτάθλημα από το Big 5 που είχε τα έσοδά του να συρρικνώνονται (μείωση 7%, στα 2,4 δισ. ευρώ) ήταν η Serie A.
Στην Πρέμιερ Λιγκ μετά το άνοιγμα των γηπέδων τον Αύγουστο του 2021, σημειώθηκε νέο ρεκόρ στο μέσο όρο προσέλευσης των θεατών (39.950) που με τη σειρά του αύξησε τα έσοδα από τους αγώνες στα 891 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας και τα προ-πανδημίας επίπεδα των 799 εκατ. ευρώ.
Παρά την αύξηση των εσόδων, τα λειτουργικά κέρδη του Big 5 μειώθηκαν κατά 1,8 δισ. ευρώ από τα προ-πανδημικά επίπεδα, λόγω της αύξησης κατά 15% του μισθολογικού κόστους.
Τα κλαμπ θα πρέπει να προσαρμόσουν το κόστος των μισθών για να συμμορφωθούν με τους νέους «κανονισμούς βιωσιμότητας» της UEFA που ψηφίστηκαν το 2022 και θέτουν ως όριο δαπανών το 70% των εσόδων των ομάδων. Οι κανονισμοί τέθηκαν σε ισχύ το 2022 και το συγκεκριμένο ποσοστό θα επιτευχθεί μετά από τριετή μεταβατική περίοδο.
Στην Αγγλία, το συνδυασμένο καθαρό χρέος στην κορυφαία κατηγορία μειώθηκε κατά 34% στα 2,7 δισ. στερλίνες (περίπου 3,16 δισ. ευρώ) για τη σεζόν 2021/22, μετά τις εξαγορές της Τσέλσι και της Νιουκάστλ.