Έλευση τιμίας χειρός της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος από το Άγιον Όρος στην Κύπρο
Ο Ιερός Ναός των Αγίων Θεοστέπτων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης Τσερίου, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 10 χρόνων από τα Εγκαίνια του Ιερού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ανακοινώνει την έλευση της Τιμίας Χειρός της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, από την Ιερά Μονή Παντοκράτορος Αγίου Όρους, προς προσκύνηση και αγιασμό του Χριστεπωνύμου πληρώματος.
Η επίσημη υποδοχή της Τιμίας Χειρός της Αγίας Φωτεινής θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο, 13 Μαΐου 2023 και ώρα 6.00 μ.μ., μπροστά από το μνημείο πεσόντων και αγνοουμένων του Δημου Τσερίου στη συμβολή των οδών Λεωφόρου Στροβόλου και Κώστα Μισιαούλη, από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα.
Στη συνέχεια, εν πομπή, θα μεταφερθεί στον ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Το ιερό κειμήλιο θα παραμείνει για προσκύνηση έως και την Κυριακή, 21 Μαΐου 2023 στο ναό, ο οποίος θα παραμένει ανοικτός καθημερινά από τις 6.00 το πρωί μέχρι και τις 12.00 το μεσημέρι και από τις 04.00 το απόγευμα μέχρι τις 9.00 το βράδυ, ενώ τα Σαββατοκυρίακα θα είναι όλη μέρα ανοικτός ο ναός.
Που βρίσκονται σήμερα η τίμια κάρα της και τα Λείψανα Της;
H Αγία Φωτεινή, είναι η Σαμαρείτιδα που συνομίλησε με τον Χριστό στο λεγόμενο πηγάδι του Ιακώβ και που η συνάντηση και η συνομιλία τους αναφέρεται με σαφήνεια και κάθε λεπτομέρεια στο κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο (4, 5 - 42).
Μετά την εις ουρανούς Ανάληψη του Κυρίου και την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος στους Αγίους Αποστόλους κατά την ευφρόσυνο ημέρα της Πεντηκοστής, η Σαμαρείτιδα εκ της πόλεως Συχάρ έχοντας ως ξεχωριστό βίωμα την προσωπική της συνάντηση με τον Κύριο, βαπτίσθηκε χριστιανή από τους Αγίους Αποστόλους μαζί με τους δύο γιους και τις πέντε αδελφές της και ονομάσθηκε Φωτεινή. Από εκείνη τη στιγμή αφιέρωσε όλη τη ζωή της στη διάδοση του Ευαγγελίου του Χριστού, περιοδεύοντας σε διάφορες πόλεις και καταλήγοντας στη Ρώμη επί των ημερών του αιμοβόρου και παρανοϊκού βασιλέως Νέρωνα (54 – 68 μ.Χ). Πιστοί συναθλητές και φλογεροί συνοδοιπόροι της υπήρξαν οι πέντε αδελφές της, η Ανατολή, η Φωτώ, η Φωτίδα, η Παρασκευή και η Κυριακή, καθώς και οι δύο γιοι της, ο Βίκτωρας που μετονομάσθηκε Φωτεινός και ο Ιωσής.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία ονόμασε την Αγία Φωτεινή μεγαλομάρτυρα και ισαπόστολο και καθιέρωσε να εορτάζει τη μνήμη της στις 26 Φεβρουαρίου, ενώ της έχει αφιερώσει και την Ε΄ Κυριακή του Πάσχα, τη γνωστή ως «Κυριακή της Σαμαρείτιδος», κατά την οποία τιμούμε τον διάλογο του Ιησού Χριστού με την αμαρτωλή Σαμαρείτιδα, τη μετέπειτα μεγαλομάρτυρα και ισαπόστολο Αγία Φωτεινή.
Από τα ιερά λείψανα της Αγίας Φωτεινής σώζονται σε Μονές του Αγίου Όρους, τμήμα της τιμίας κάρας της στην Ιερά Μονή Γρηγορίου, μία ωλένη με άφθαρτη σάρκα στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος, μία ωμοπλάτη και ένας εκ των ποδών της στην Ιερά Μονή Ιβήρων, ενώ αποτμήματα λειψάνων της φυλάσσονται στις Μονές Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων, Κοιμήσεως Θεοτόκου Γηρομερίου Θεσπρωτίας και Κύκκου Κύπρου. Επίσης τμήμα της τιμίας κάρας της φυλάσσεται και στην παλαιοχριστιανική βασιλική του Αγίου Παύλου στη Ρώμη.