Ροή Ειδήσεων

Άσχημο παιχνίδι της μοίρας: Σαν σήμερα η χειροτονία του Μητροπολίτη που δεν πρόλαβε να ενθρονιστεί στον τόπο του

Οκτώ χρόνια συμπληρώθηκαν από την ημέρα που η Ιεραρχία της Ελλάδος εξέλεξε τον αείμνηστο π. Γεράσιμο Φωκά ως νέο Μητροπολίτη Κεφαλληνίας. Ήταν 26 Μαΐου του 2015 όταν ο μέχρι πρότινος αγαπητός σε όλους τους Κεφαλλήνες Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Κεφαλληνίας εξελέγη με το μεγάλο ποσοστό των 69 ψήφων εκ των 76 Ιεραρχών.

Ο 64χρονος τότε ιεράρχης είχε χειροτονηθεί στις 31 Μαΐου και οι πιστοί Κεφαλλονίτες τού ετοίμαζαν θερμή υποδοχή για την τελετή ενθρόνισής του στις 2 Ιουλίου, η οποία όμως δεν έμελλε να πραγματοποιηθεί.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της τοπικής μητρόπολης, ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης κυρός Γεράσιμος εκοιμήθη περίπου στις 03.00 τα ξημερώματα της Δευτέρας 22 Ιουνίου 2015 εξαιτίας καρδιακής προσβολής.

Το θλιβερό γεγονός συνέβη στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χορτιάτη στη Θεσσαλονίκη, όπου ο μακαριστός ιερωμένος είχε μεταβεί για την ενθρόνιση του νέου μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, Ιουστίνου.

Η κοινωνία της Κεφαλλονιάς σοκαρίστηκε από τον θάνατο του μητροπολίτη, καθώς ήταν γέννημα θρέμμα Κεφαλλονίτης και ιδιαίτερα αγαπητός στο νησί, με πολυετή προσφορά στην τοπική μητρόπολη.

Ποιός ήταν ο  Μητροπολίτης Κεφαλληνίας

Ο Αρχιμανδρίτης Γεράσιμος Φωκάς, Πτυχιούχος Θεολογίας, παιδιόθεν εγκατέλειψε τα του κόσμου τούτου και δη τας ξενοδοχειακάς επιχειρήσεις του πατέρα του και ακολούθησεν τον Χριστόν ήταν αδελφός του περίφημου επιστήμονος των μαθηματικών, αναγνωρισμένου παγκοσμίως, κ. Αθανασίου Φωκά.

Ο Εψηφισμένος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ.Γεράσιμος (κατά κόσμον Ευάγγελος-Γεράσιμος Φωκάς), γεννήθηκε στο Αργοστόλι Κεφαλληνίας την 25η Μαρτίου 1951, υιός του Σπυρίδωνος και της Αναστασίας Λαγγούση.

Μετά την εγκύκλια μόρφωσή του στην Κεφαλλονιά, φοίτησε στην Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, απ’ όπου έλαβε το πτυχίο του το 1998.

Μοναχός εκάρη στις 20 Μαρτίου 1988 στην Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους.

Από τον μακαριστό Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ.Σπυρίδωνα (Καλαφατάκη), χειροτονήθηκε αφ’ ενός μεν Διάκονος στις 9 Ιουλίου 1989, στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς, αφ’ ετέρου δε Πρεσβύτερος στις 30 Απριλίου 1998, στην Ιερά Μονή Αγίου Γερασίμου Ομαλών, λαμβάνοντας συνάμα το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη.

Υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Κεφαλληνίας από το έτος 1998 έως και την ημέρα της εκλογής του σε Μητροπολίτη Κεφαλληνίας, στις 26 Μαΐου 2015.