Υπό καταρρακτώδη βροχή η παρέλαση της Ομογένειας στη Νέα Υόρκη – Αμερικής Ελπιδοφόρος: Έκκληση να μην ξεχάσουμε το παρελθόν μας
Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες δεν έκαμψαν το φρόνημα των Ομογενών από το να συμμετάσχουν και να παρακολουθήσουν την τρίωρη παρέλαση για την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης της 25ης Μαρτίου του 1821, στην η 5η λεωφόρο στο Μανχάταν, την Κυριακή των Μυροφόρων. Η παρουσία των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς της Ελληνικής Δηµοκρατίας συγκίνησε μικρούς και μεγάλους.
Η προσέλευση βέβαια του κόσμου δεν ήταν η αναμενόμενη, και όσοι παρέστησαν κατέφυγαν στις ομπρέλες τους για να προστατευθούν από τη βροχή. “Θα παρελάσουμε με υπερηφάνια και πατριωτισμό προς τιμήν της Ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Για εμάς η παρέλαση αποτελεί μία μορφή Ανάστασης, Αναγέννησης του Ελληνικού Γένους. Όμως, όπως εκείνοι οι Άγιες Μυροφόρες που δεν μπόρεσαν να ξεχάσουν τα δεινά που προηγήθηκαν του θριάμβου της Ανάστασης, κάνω έκκληση να θυμηθούμε και τον αγώνα – τον ιδρώτα, το αίμα και τα δάκρυα που έριξαν από το Έθνος μας, για να πετύχουμε την απελευθέρωση των εδαφών των πατέρων και των μητέρων μας“, είπε στην αρχή της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Επλπιδοφόρος μετά την τέλεση Δοξολογίας στον Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδας στη Νέα Υόρκη.
Διαβάστε μερικά αποσπάσματα από την ομιλία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής
“Έχουμε σήμερα, τους ευγενείς Πολεμιστές της Ελλάδος που στέκονται ανάμεσά μας – τους πανίσχυρους Εύζωνες. Η ίδια η εμφάνισή τους, οι στολές τους, η σιωπή τους – μαρτυρούν τους αγώνες πριν από πάνω από διακόσια χρόνια. Για μερικούς από τους Νησιώτες Αδελφούς μας, οι νίκες τους για να επανενταχθούν με τον Ελληνισμό δεν ολοκληρώθηκαν παρά μόνο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο τον περασμένο αιώνα – ακόμη και με τη ζωή ορισμένων που στέκονται εδώ σήμερα”, υπογράμμισε.
“Δεν αρκεί να υμνούμε την Αναγέννηση του Ελληνικού Λαού και να χαιρόμαστε την παρούσα στιγμή. Πρέπει να θυμόμαστε το παρελθόν μας. Πρέπει κυριολεκτικά να «αναθυμηθούμε», να επανασυνδεθούμε με την ιστορία από την οποία προερχόμαστε και την οποία γιορτάζουμε σήμερα. Η εικοστή πέμπτη Μαρτίου δεν είναι φαινόμενο που συμβαίνει μια φορά το χρόνο, όσο όμορφη κι αν είναι αυτή η μέρα. Είναι η ουσία της κληρονομιάς μας, αυτού που έχουμε κληρονομήσει από εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους, ώστε εμείς να απολαμβάνουμε την Ελευθερία”, επεσήμανε.
Εύζωνες οι Φύλακες της αξιοπρέπειας των ιερών νεκρών μας
“Βλέπετε, αγαπητοί μου χριστιανοί, η παρουσία των Ευζώνων είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα στολίδι στις γιορτές μας. Είναι – κυρίως – Οπλίτες της Επανάστασης, Φύλακες της αξιοπρέπειας των ιερών νεκρών μας. Η καθημερινή τους πορεία είναι στον Τάφο του Άγνωστου Στρατιώτη – το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη – όπου στέκονται με απόλυτη προσοχή, ακούγοντας τους απόηχους των Ελλήνων Ηρώων από περασμένες εποχές. Γνωρίζουν καλά την ιστορία των δεινών αιώνων που οδήγησαν στην Ανάσταση του Γένους μας”, είπε χαρακτηριστικά.
Η Ελευθερία ανοίγει το δρόμο προς την αληθινή ευτυχία
“Η σημερινή μας πορεία στην πιο διάσημη λεωφόρο της Νέας Υόρκης είναι εμπνευσμένη από την ίδια αγάπη για την Ελλάδα. Θα υπάρχουν επευφημίες, χειροκροτήματα και μουσική. Ας ακούσουμε όμως προσεκτικά και ας πιούμε στην αλήθεια της Ελληνικής μας ψυχής –ό,τι είπε ο Περικλής πεντακόσια χρόνια πριν από τη Γέννηση του Σωτήρος μας– ότι η Ελευθερία ήταν ευτυχία και το θάρρος ήταν Ελευθερία. [1]”, τόνισε και συμπλήρωσε:
“Ας δεσμευτούμε ξανά αυτή τη μέρα –σε αυτή τη Δοξολογία– παρουσία Θεού και με το παράδειγμα αυτών των ηρωικών Ευζώνων– ότι θα βρούμε το θάρρος να υπερασπιστούμε την Ελευθερία μας και την ουσία της Δημοκρατίας μας. Γιατί μια τέτοια Ελευθερία ανοίγει το δρόμο προς την αληθινή ευτυχία – την ευτυχία που έχουμε την ευκαιρία να επιδιώξουμε εδώ στην Αμερική, το Έθνος που πήρε κάθε δημοκρατικό ιδανικό της Ελλάδας και προσπάθησε να το πραγματοποιήσει για κάθε πολίτη”.
“Σήμερα είναι ημέρα γιορτής και χαράς, αλλά ας μην ξεχνάμε τις θυσίες του παρελθόντος. Σήμερα, καθώς βαδίζετε στην Παρέλαση, σκεφτείτε τους αγαπημένους μας Εύζωνες και την καθημερινή τους επισημότητα προς το άλλο κενοτάφιο. Γνωρίζουν ότι η Ανάσταση της Ελλάδας έχει ολοκληρωθεί. Αλλά πρέπει να τιμάται και να προστατεύεται για τις επόμενες γενεές.
Ακολουθήστε λοιπόν το ευγενές τους παράδειγμα και ας δεσμευτούμε όλοι για την υγεία, τη δύναμη και το μέλλον του Ελληνισμού στη ζωή μας. Ζήτω τὸ Εἰκοσιένα! Ζήτω ἡ Ἑλλάς. Ζήτω τὸ Ἑλληνικὸ Ἔθνος”, κατέληξε.