Ο Μητροπολίτης Ιερισσού στον Ι. Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Τρίπολης
Πανηγύρισε με κάθε λαμπρότητα, την Κυριακή του Τυφλού 21 Μαΐου 2023, ο ενοριακός Ιερός Ναός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Τρίπολη.
Του Όρθρου και της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, έπειτα από ευλογία του οικείου Μητροπολίτη και Γέροντά του Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλεξάνδρου, συμπαραστατούμενος από τον Πανοσιολ. Αρχιμ. Βενέδικτο Καρύδη και τον Εφημέριο του Ναού π. Λάζαρο Γούνη.
Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης κ. Θεόκλητος αναφέρθηκε στα συμπεράσματα που βγαίνουν από την βιοτή του Αγίου Κωνσταντίνου του Μεγάλου, Αυτοκράτορος της Μεγάλης Ρωμαϊκής και ιδρυτού της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Πρώτα απ΄ όλα αναφέρθηκε στην καταγωγή του, ότι ήταν από τη Ναϊσό (Νις) της σημερινής Σερβίας και δεύτερον από την μητέρα του από την Μικρά Ασία, η Αγία Ελένη, δηλαδή ήταν Μικρασιάτης. Το δεύτερο στο οποίο αναφέρθηκε ήταν το σύστημα της τετραρχίας, της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, το οποίο μετέβαλε σε μοναρχία, επιτιθέμενος στο Μαξέντιο στην Μουλβία γέφυρα, δίπλα στον Τίβερη ποταμό το 312 μ.Χ., και γενόμενος έτσι κύριος της δυτικής και ανατολικής Αυτοκρατορίας έγινε Μονοκράτωρ. Το 313 μ.Χ. προσυπέγραψε με το Λικίνιο το Διάταγμα των Μεδιολάνων περί Ανεξιθρησκείας και στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο το 325 μ.Χ. αγωνίσθηκε για την καθαρότητα της Ορθοδόξου πίστεως. Αυτά συνιστούν πρώτον, ότι ο Κωνσταντίνος ήταν ο πρώτος Χριστιανός Αυτοκράτορας των Ρωμαίων, αλλά και των Ρωμιών, δηλαδή των Ελλήνων μέχρι σήμερα και δεύτερον απέβη Pontifex Maximus, δηλαδή ο πρώτος εκ των Επισκόπων στην Μεγάλη Σύνοδο, την Α΄ Αυτοκρατορική Σύνοδο της Νίκαιας που συνεκάλεσε. Κλείνοντας ευχήθηκε έτη πολλά σε όλους.
Πλειάδα πιστών προσήλθε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό για να συμμετάσχει στην Θεία Λειτουργία και να λάβει την χάρη κι ευλογία των εορταζόντων Αγίων.