Του ΦΕΞΕ του ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ: Εγκρίθηκαν οι λεπτομέρειες για τη λειτουργία της νέας Μαρίνας Βουλιαγμένης. Ευκαιρία να προμοτάρει τα ιερά «φιλέτα» της περιοχής
Πράσινο φως άναψε το Υπουργείο Τουρισμού στον Ειδικό Κανονισμό Λειτουργίας του Τουριστικού Λιμένα (Μαρίνα) Βουλιαγμένης.
Σύμφωνα με τον Ειδικό Κανονισμό Λειτουργίας, ως χώρος του Τουριστικού Λιμένα νοείται ο χώρος του Τουριστικού Λιμένα (Μαρίνα) Βουλιαγμένης, ο οποίος αποτελεί χώρο υποδοχής και ελλιμενισμού αποκλειστικά τουριστικών σκαφών αναψυχής (yachts), αποτελείται από θαλάσσιο και χερσαίο χώρο, περιλαμβάνει τα πάσης φύσεως έργα και εγκαταστάσεις αυτού, εντός του οποίου εφαρμόζεται και ο Ειδικός Κανονισμός Λειτουργίας.
Ο τουριστικός λιμένας Βουλιαγμένης βρίσκεται στην περιοχή της Βουλιαγμένης στην περιφέρεια του Δήμου Βουλιαγμένης.
Το γεγονός αποτελεί μοναδική ευκαιρία προβολής και αποδοτικότερης αξιοποίησης των 23 ακινήτων (σχεδόν 200 στρεμμάτων) που φέρεται πως διαθέτει η Εκκλησία της Ελλάδος στο Δήμο Βουλιαγμένης κάποια εκ των οποίων βρίσκονται σε ιδιαίτερα προνομιακές θέσεις και τα οποία είναι πρός εκμετάλλευση μέσω της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών.
Σύμφωνα με τις προκηρύξεις που έχουν γίνει κατά το πολύ πρόσφατο παρελθόν , στη Βουλιαγμένη διατίθενται:
6 οικόπεδα
17 εκτάσεις, πολεοδομικώς ατακτοποίητες.
Κατά καιρούς και με αφορμή τη μεγάλη πώληση – επένδυση του Αστέρα, είχε προκύψει ενδιαφέρον για την συγκεκριμένη εκκλησιαστική περιουσία από όλα τα μήκη και πλάτη της γης (από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία έως τον Αραβικό κόλπο αλλά και την Ελλάδα).
Όσον αφορά τον Φορέα Διαχείρισης Τουριστικού Λιμένα Βουλιαγμένης είναι η «ΑΣΤΗΡ ΜΑΡΙΝΑ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ».
Η Διοίκηση του τουριστικού λιμένα ασκείται από τη Γενική Διεύθυνση και τα ακόλουθα Γραφεία:
Α. Γραφείο Διαχείρισης Λιμένα
Β. Γραφείο Οικονομικής Διαχείρισης
Γ. Γραφείο Τεχνικής Υποστήριξης.
Η Γενική Διεύθυνση έχει όλες τις αρμοδιότητες διοίκησης και εποπτείας του Τουριστικού Λιμένα Βουλιαγμένης, όπως αυτές καθορίζονται στο Γενικό Κανονισμό Λειτουργίας Τουριστικών Λιμένων, όπως εκάστοτε ισχύει, ή/και στο εκάστοτε ισχύον Καταστατικό του φορέα διαχείρισης, ή/και στις εκάστοτε γενικές ή ειδικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του φορέαδιαχείρισης.
Το Γραφείο Διαχείρισης είναι αρμόδιο ιδίως για:
α. Την παραχώρηση δικαιώματος ελλιμενισμού σε σκάφη και εν γένει για κάθε θέμα που έχει σχέση με τον θαλάσσιο χώρο, κρηπιδώματα, προβλήτες του Τουριστικού Λιμένα Βουλιαγμένης.
β. Για την παροχή βοήθειας κατά τον είσπλου, έκπλου και παραμονή των ελλιμενιζομένων σκαφών στο θαλάσσιο χώρο του Τουριστικού Λιμένα Βουλιαγμένης και την εν γένει συνδρομή και εξυπηρέτηση αυτών καθ’ όλη τη διάρκεια του ελλιμενισμού τους.
γ. Κάθε θέμα που αφορά την ασφάλεια, ευταξία, καθαριότητα και προστασία τόσο του θαλάσσιου όσο και του χερσαίου χώρου του Τουριστικού Λιμένα Βουλιαγμένης.
δ. Για την σύναψη πάσης φύσεως συμβάσεων μίσθωσης και για τη διαχείριση και αξιοποίηση του χερσαίου χώρου του Τουριστικού Λιμένα Βουλιαγμένης.
ε. Επίσης είναι αρμόδιο για θέματα που αφορούν το προσωπικό του Τουριστικού Λιμένα Βουλιαγμένης και τους εν γένει ασφαλιστικούς οργανισμούς και λοιπούς φορείς του δημοσίου και οργανισμούς.
Το Γραφείο Οικονομικής Διαχείρισης είναι αρμόδιο ιδίως για την εν γένει οικονομική διαχείριση του Τουριστικού Λιμένα Βουλιαγμένης, τη λογιστική απεικόνιση των πράξεων (π.χ. τήρηση βιβλίων και στοιχείων, έκδοση τιμολογίων και άλλων παραστατικών, είσπραξη δικαιωμάτων και πληρωμών, λοιπά ταμειακά θέματα κοκ).
Το Γραφείο Τεχνικής Υποστήριξης είναι αρμόδιο ιδίως για θέματα που αφορούν εργασίες συντήρησης και επισκευής τόσο των λιμενικών, κτιριακών και ηλεκτρομηχανολογικών (Η/Μ) εγκαταστάσεων και μηχανημάτων του Τουριστικού Λιμένα Βουλιαγμένης όσο και των εν γένει παροχών και συνδέσεων του τουριστικού λιμένα.
Η Γενική Διεύθυνση του Τουριστικού Λιμένα Βουλιαγμένης θα διαθέτει, , 21 άτομα, από τα οποία 18 στο Γραφείο Διαχείρισης, δύο στο Γραφείο Οικονομικής Διαχείρισης και ένα (1) στο Γραφείο Τεχνικής Υποστήριξης. Το προσωπικό του Τουριστικού Λιμένα Βουλιαγμένης είναι κατάλληλο, εξειδικευμένο και επαρκές ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες του Τουριστικού Λιμένα Βουλιαγμένης, ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία αυτού και η εξυπηρέτηση των χρηστών του όλο το 24ωρο. Ο αριθμός των απασχολούμενων θα αυξομειώνεται αναλόγως των αναγκών του Τουριστικού Λιμένα Βουλιαγμένης.
Όλες οι υπηρεσίες και λειτουργίες του Τουριστικού Λιμένα Βουλιαγμένης, ιδίως δε και ενδεικτικώς η φύλαξη, ο καθαρισμός, η συντήρηση ηλεκτρολογικών και κτιριακών εγκαταστάσεων ή και κάθε άλλη υπηρεσία, δύναται να ανατίθενται εν όλω ή εν μέρει, με απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου του φορέα διαχείρισης, σε εξωτερικούς εξειδικευμένους συνεργάτες.
Η Γενική Διεύθυνση του Τουριστικού Λιμένα Βουλιαγμένης μεριμνά για την τακτική και έκτακτη συντήρηση των εγκαταστάσεων του. Προς τούτο εφαρμόζεται ένα σύστημα ελέγχου καλής λειτουργίας και προληπτικής συντήρησης των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού. Όλες οι εργασίες συντήρησης και επισκευής εκτελούνται σύμφωνα με τους κανόνες της επιστήμης και της τέχνης και κατά τρόπο που ελαχιστοποιεί την ενόχληση των χρηστών του λιμένα.
Η Γενική Διεύθυνση του Τουριστικού Λιμένα Βουλιαγμένης μεριμνά για την κατά το δυνατόν συντομότερη αποκατάσταση βλαβών ή δυσλειτουργιών των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού του λιμένα.
Σύμφωνα με τα σχέδια, στους χερσαίους χώρους της μαρίνας Βουλιαγμένης η προβλεπόμενη δόμηση ανέρχεται σε 4.800 τμ. Υποδομές οι οποίες είναι απαραίτητες για τη λειτουργία της μαρίνας, όπως λιμεναρχείο, τελωνείο και αίθουσα διαβατηρίου θα καταλάβουν περίπου τη μισή έκταση των χερσαίων χώρων, ενώ περισσότερα από 15 εμπορικά καταστήματα θα κατασκευαστούν σε έκταση περίπου 1.000 τμ.
Η μελέτη προβλέπει επίσης την κατασκευή περίπου 300 υπογείων θέσεων στάθμευσης και τη δημιουργία ειδικού χώρου για την εξυπηρέτηση αλιευτικών.
Επιπλέον προβλέπεται κατεδάφιση των υφιστάμενων κτηρίων στην έκταση του ΑΣΤΕΡΑ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ, δηλαδή το κτίριο αποθήκης/αντλιοστασίου καυσίμων, το υπόγειο αντλιοστάσιο πυρόσβεσης, κτίρια υποσταθμού & εγκαταστάσεων Δ.Ε.Η., το κτίριο αποθηκών, τεχνικού προσωπικού, Λιμεναρχείου, καθώς και ισογείου τμήματος του εστιατορίου moorings.
Παρεχόμενες Υπηρεσίες – Εξυπηρετήσεις
Στον Τουριστικό Λιμένα Βουλιαγμένης λειτουργούν, ενδεικτικώς, οι πιο κάτω υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση των Σκαφών και την διευκόλυνση των πελατών του ως εξής:
• Ελλιμενισμός των σκαφών με πρυμνοδέτηση ή πλαγιοδέτηση (παραβολή)
• Ύδρευση
• Ηλεκτροδότηση
• Τηλεφωνική Σύνδεση-Διαδίκτυο (Ίντερνετ)
• Δυνατότητα αποστολής-λήψης τηλεομοιότυπων από τα γραφεία του λιμένα
• Δυνατότητα παράδοσης-παραλαβής ταχυδρομείου από τα γραφεία του λιμένα
• Επικοινωνία με VHF
• Φύλαξη (security)
• Παρακολούθηση με κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης (CCTV)
• Δίκτυο Πυρόσβεσης
• Συλλογή απορριμμάτων-αποβλήτων
• Χώροι αποθήκευσης
• Χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων (υπόγειοι, υπαίθριοι, υπόσκαφοι)
• Ελικοδρόμιο (πεδίο προσγείωσης/απογείωσης ελικοπτέρου).
• Κοινόχρηστοι χώροι υγιεινής (W.C. – showers, πλυντήρια)
• Παροχή χώρου σε προβλήτα αποκλειστικά για ανέλκυση και καθέλκυση σκάφους
• Εφοδιασμός με καύσιμα
• Εξυπηρετήσεις για ΑΜΕΑ
• Λοιπές χερσαίες Εγκαταστάσεις (λιμεναρχείο, τελωνείο, καταστήματα, γραφεία, χώροι υγειονομικού ενδιαφέροντος κλπ.)
Χερσαίες Εγκαταστάσεις
Ειδικότερα στους κοινόχρηστους χώρους των χερσαίων εγκαταστάσεων και στη θαλάσσια ζώνη του Τουριστικού Λιμένα Βουλιαγμένης δύνανται να αναπτύσσονται διάφορες δραστηριότητες (εμπορικές, τουριστικές, πολιτιστικές, ψυχαγωγικές, εκπαιδευτικές, εμπορικά καταστήματα, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος πάσης φύσεως, καταστήματα παροχής υπηρεσιών, πρατήρια υγρών καυσίμων κλπ.) είτε από τον Φορέα Διαχείρισης του Τουριστικού Λιμένα Βουλιαγμένης είτε από τρίτους στους οποίους ο Φορέας Διαχείρισης δύναται να παραχωρεί, με ή χωρίς αντάλλαγμα, χώρους για την άσκηση των δραστηριοτήτων τους, στο πλαίσιο των κείμενων διατάξεων. Η καθ΄ οιονδήποτε τρόπο παραχώρηση χώρου σε τρίτους για τους προαναφερόμενους σκοπούς, γίνεται μετά από έγγραφη έγκριση του Φορέα Διαχείρισης, ενώ την ευθύνη διοργάνωσης έχει ο διοργανωτής.
Ο Τουριστικός Λιμένας Βουλιαγμένης διαθέτει αποθηκευτικούς χώρους, η χρήση των οποίων γίνεται μετά από συνεννόηση με την Γενική Διεύθυνση, σύμφωνα με το εκάστοτε καθοριζόμενο τιμολόγιο. Γίνονται δεκτά προς αποθήκευση μόνο αντικείμενα που δεν αλλοιώνονται, κατάλληλα συσκευασμένα σε ξύλινα ή μεταλλικά κιβώτια ή άλλη κατάλληλη και ειδική συσκευασία, μη εύφλεκτα και γενικότερα υλικά που δεν είναι επικίνδυνα για την δημόσια υγεία και ασφάλεια. O φορέας διαχείρισης δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν κλοπή ή απώλεια των πραγμάτων που έχουν δοθεί προς αποθήκευση. Ο πελάτης οφείλει να ασφαλίζει αντικείμενα μεγάλης αξίας. Ειδικότερα ζητήματα δύναται να ρυθμίζονται στις επιμέρους συμβάσεις (υπό)μίσθωσης ή (υπό)παραχώρησης χρήσης εκάστης αποθήκης.
Εφοδιασμός με καύσιμα σκάφους ελλιμενιζόμενου στον Τουριστικό Λιμένα Βουλιαγμένης, μπορεί να γίνει είτε από τις τυχόν διαθέσιμες εγκαταστάσεις παροχής καυσίμων του λιμένα και από το αρμόδιο προσωπικό είτε με βυτιοφόρα οχήματα, εφόσον αυτό είναι σύμφωνο με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία, τα οποία θα πρέπει να διαθέτουν τις απαραίτητες άδειες και να τηρούν αυστηρά όλες τις προδιαγραφές λειτουργίας, ασφάλειας και αποφυγής ρύπανσης του θαλάσσιου και χερσαίου χώρου, όπως αυτές εκάστοτε καθορίζονται από την ισχύουσα νομοθεσία και τους αντίστοιχους εθνικούς και διεθνείς κανονισμούς, καθώς και τα ποιοτικά κριτήρια λειτουργίας του Τουριστικού Λιμένα Βουλιαγμένης, όπως αυτά καθορίζονται από την Γενική Διεύθυνση και πάντα σε κατάλληλο χώρο, που καθορίζεται από την τελευταία. Κάθε προμηθευτής καυσίμων οφείλει να λάβει σχετική έγκριση του Φορέα Διαχείρισης για να δραστηριοποιείται εντός του χώρου του Τουριστικού Λιμένα.
Οι υπομισθωτές των χερσαίων χώρων του Τουριστικού Λιμένα Βουλιαγμένης έχουν υποχρέωση να διαθέτουν όλες τις απαιτούμενες άδειες για την κατάλληλη λειτουργία και εκμετάλλευση του χώρου τους και να συμμορφώνονται απόλυτα με όλες τις σχετικές αγορανομικές, αστυνομικές κ.λ.π. διατάξεις και ιδιαίτερα σ’ αυτές που προβλέπουν την καθαριότητα των χώρων, την αποφυγή θορύβων, την ασφάλεια του κοινού και των εργαζομένων κ.λ.π.
Οι υπομισθωτές των χερσαίων χώρων του Τουριστικού Λιμένα Βουλιαγμένης έχουν υποχρέωση να λαμβάνουν την προηγούμενη έγγραφη έγκριση της Διεύθυνσης του λιμένα για ότι αφορά στην μεταβολή της εξωτερικής εμφάνισης του χώρου τους (αλλαγή χρωμάτων, τοποθέτηση πινακίδων, διαφημιστικών σημάτων, σημαιών, τεντών κ.λπ.).
Ο Φορέας Διαχείρισης δύναται να συνάπτει συμφωνίες με τρίτους για την παραχώρηση χώρων του Τουριστικού Λιμένα για διαφημιστικούς λόγους. Η διαφημιστική προβολή τρίτων ή η διεξαγωγή ιδιωτικών εκδηλώσεων στους χερσαίους χώρους και στους προβλήτες του Τουριστικού Λιμένα, δεν επιτρέπεται χωρίς την προηγούμενη έγκριση του Φορέα Διαχείρισης και τη σύναψη σχετικής συμφωνίας.