Μυτιλήνη: Στο εδώλιο 22 άτομα από το Μητροπολίτη μέχρι… μαρμαράδες, για την επιβολή πλαφόν στις τιμές κατασκευής τάφων!
Οι παραπάνω, 22 συνολικά άτομα, κατηγορούνται γιατί κατά συναυτουργία επέβαλαν καθεστώς που είναι αντίθετο στον ελεύθερο ανταγωνισμό στην κατασκευή μαρμάρινων τάφων στα δυο νεκροταφεία της Μυτιλήνης που λειτουργούν τα Φιλανθρωπικά καταστήματα Μυτιλήνης και συγκεκριμένα στα νεκροταφεία του Αγίου Παντελεήμονος και της Αγίας Κυριακής. Το ίδιο αδίκημα οι κατηγορούμενοι φέρονται ότι τέλεσαν από το 2007 και μέχρι το 2015 πλην όμως έχει παραγραφεί.
Όπως είχε καταγγελθεί, με την προτροπή των Φιλανθρωπικών Καταστημάτων Μυτιλήνης, μαρμαράδες μοιράζονταν μεταξύ τους υποχρεωτικά το σύνολο του έργου της κατασκευής τάφων στα νεκροταφεία του Αγίου Παντελεήμονος και της Αγίας Κυριακής. Έχοντας επιβάλει μάλιστα και τιμοκατάλογο υψηλών τιμών, τα δε Φιλανθρωπικά Καταστήματα απαγόρευαν σε κάθε άλλον να φτιάξει τάφους με χαμηλότερες τιμές!
Σύμφωνα με παλαιότερα δημοσιεύματα, το Μάρτιο του 2007 διαπιστώθηκαν δοσοληψίες μεταξύ νεκροθαφτών και μαρμαράδων. Όπως χαρακτηριστικά λεγόταν τότε, χωρίς όμως ποτέ οι καταγγελίες να ελεγχθούν όπως θα έπρεπε, στα νεκροταφεία είχε στηθεί ένας «χορός» δοσοληψιών. Συγκεκριμένα, κάποιοι επαγγελματίες κατά περίεργο τρόπο έπαιρναν όλες τις δουλειές, κάποιοι νεκροθάφτες αναλάμβαναν μόνοι τους να κάνουν τάφους, ενώ τέλος υπήρχαν δουλειές και από κάποιους «ερασιτέχνες» μαρμαράδες.
Τότε και σύμφωνα με τη δικογραφία, επιχειρήσεις μαρμάρου με κοινή τους επιστολή ζήτησαν την προστασία του επαγγέλματος... κατασκευαστή τάφων!
Πρότειναν δηλαδή στα Φιλανθρωπικά Καταστήματα να λειτουργήσει ένα σύστημα εκ περιτροπής κατασκευής τάφων έναντι από τον κάθε μαρμαρά, με βάση συγκεκριμένο προσυμφωνημένο τιμοκατάλογο. Επίσης επέβαλαν κοινό τιμοκατάλογο για κάθε τάφο, ενώ σε αντιστάθμισμα αυτής της συμφωνίας, οι μαρμαράδες θα κατέβαλλαν χρηματικό ποσό από 100 έως 300 ευρώ στους κοιμητηριακούς ναούς. Εδώ ας σημειωθεί ότι όπως οι επαγγελματίες υποστηρίζουν, η επιστολή αυτή συνετάγη με την προτροπή μελών της Διοίκησης των Φιλανθρωπικών καταστημάτων.
Στη συνέχεια, την πρόταση των μαρμαράδων το διοικητικό συμβούλιο των Φιλανθρωπικών το Μάιο του 2007 την αποδέχθηκε, ως μη όφειλε, στο πλαίσιο της… ισομερούς ανάθεσης έργου στους επαγγελματίες! Τούτο σήμανε και την επικράτηση κατώτερων τιμών στην κατασκευή τάφων και την εκ περιτροπής ανάθεση του έργου σε συγκεκριμένο επιχειρηματία της λίστας θέλει δε θέλει η οικογένεια του νεκρού.
Όπως χαρακτηριστικά είχε γραφεί τότε, τάφος με μάρμαρο Καβάλας κόστιζε έκτοτε τουλάχιστον 650 ευρώ, με λευκό μάρμαρο 1.250 ευρώ και οικογενειακός τάφος 4.500 ευρώ. Τιμές που, σύμφωνα με γνωρίζοντες, συγκαταλέγονταν στις πλέον υψηλές, όχι για τάφο, αλλά σε αξία τετραγωνικού μέτρου για μεζονέτες με όλες τις προδιαγραφές!
Το καθεστώς αυτό προστασίας του επαγγέλματος.... κατασκευαστή τάφων ανανεώθηκε το 2016 από τα Φιλανθρωπικά Καταστήματα Μυτιλήνης αντίθετα πλέον στη βούληση των επιχειρηματιών!
Όλα τα παραπάνω σήμαιναν ότι κάθε οικογένεια που έχει την ατυχία να θρηνήσει ένα δικό της άνθρωπο, υποχρεωνόταν να ζήσει και τη διαδικασία του μαρμαρά που έχει σειρά, να μην έχει δηλαδή το δικαίωμα της επιλογής. Υποχρεωνόταν δηλαδή σε συνθήκες κρίσης να πληρώσει το ποσό που η συμφωνία μαρμαράδων - Φιλανθρωπικών Καταστημάτων επέβαλε. Συμπεριλαμβανομένου του ποσού που βέβαια καταβάλλεται στους ναούς, πέραν αυτού για το δικαίωμα ταφής. Κοινώς, τα Φιλανθρωπικά Καταστήματα εισέπραταν χρήματα για την ταφή, πλην όμως και χρήματα για την κατασκευή τάφου από συνεργαζόμενους… μαρμαράδες! Τα τελευταία εισπράττονταν εν είδει δωρεάς από τους μαρμαράδες στα Φιλανθρωπικά Καταστήματα Μυτιλήνης ως δωρεά για.... την αγιογράφηση του Ναού!
Ας σημειωθεί εδώ ότι σε όλη την άλλη Ελλάδα τα νεκροταφεία και η διαχείριση τους δεν ανήκουν σε Εκκλησιαστικά ιδρύματα αλλά σε φορείς της Αυτοδιοίκησης.
Και πρόστιμα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού
Στο μεταξύ και πέραν των παραπάνω, το Σεπτέμβριο του 2022 η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε για την ίδια υπόθεση, στα Φιλανθρωπικά Καταστήματα Μυτιλήνης και σε 14 μαρμαροτεχνίτες πρόστιμα που ξεπερνάνε, συνολικά, τις 16.000 ευρώ, για σύμπραξη σχετικά με την κατασκευή μαρμάρινων μνημείων εντός του Α΄ και Β΄ Κοιμητηρίου Μυτιλήνης.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, κατά πλειοψηφία έκρινε ότι στο διάστημα Μάρτιος 2007 – Ιανουάριος 2021 προέκυψε σύμπραξη μεταξύ των 15 μαρμαροτεχνιτών και των Φιλανθρωπικών καταστημάτων Μυτιλήνης με αντικείμενο τον καθορισμό τιμών και την κατανομή αγορών (πελατείας) για την ανάληψη έργων και την κατασκευή ταφικών μνημείων.
Η εν λόγω σύμπραξη εφαρμόστηκε και μέσω του μηχανισμού της είσπραξης ποσών δωρεών άρρηκτα συνδεδεμένων με την έκδοση αδειών κατασκευής ταφικών μνημείων στα Α' και Β' Κοιμητήρια Μυτιλήνης, που διαχειρίζονται τα Φιλανθρωπικά Καταστήματα Μυτιλήνης.
Από όλα τα ανωτέρω στοιχεία βγήκε το συμπέρασμα ότι τα μέρη συνεννοήθηκαν και συμφώνησαν να ακολουθήσουν συγκεκριμένη συμπεριφορά στη σχετική αγορά, ενέργεια, η οποία από μόνη της συνιστά παράβαση της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού στη βάση της απόφασης της επέβαλε πρόστιμα και συγκεκριμένα το συμβολικό ποσό των 50 ευρώ σε κάθε μια από τις επιχειρήσεις μαρμάρου και πρόστιμο ύψους 15.612 ευρώ στα Φιλανθρωπικά Καταστήματα Μυτιλήνης.