Η Κυβέρνηση της Τσεχίας επέβαλε σκληρές κυρώσεις στον Μόσχας Κύριλλο
Η Κυβέρνηση της Τσεχίας επέβαλε σκληρές κυρώσεις, την Τετάρτη, 26 Απριλίου 2023, στον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο, λόγω του πρωταγωνιστικού ρόλου του στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Κατηγορείται, σύμφωνα με την εφημερίδα České noviny, ότι υποστηρίζει τη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας.
Ο Πατριάρχης Κύριλλος έγινε το πρώτο πρόσωπο που η Τσεχική Δημοκρατία έβαλε στον εθνικό της κατάλογο κυρώσεων.
Είναι χαρακτηριστικό πως στη λίστα κυρώσεων ο 76χρονος Κύριλλος αναφέρεται με το κατά κόσμον όνομα του «Βλαντίμιρ Μιχαϊλοβιτς Γκουντιάγιεφ» και όχι με την ιδιότητα του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Τσεχίας Jan Lipavský, προϋπόθεση για την συμπερίληψη κάποιου προσώπου στον κατάλογο κυρώσεων, είναι οι προσεκτικά τεκμηριωμένες δραστηριότητες που παραβιάζουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία ή την ανεξαρτησία.
Σύμφωνα με το έγγραφο του τσεχικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Πατριάρχης Κύριλλος είναι μακροχρόνιος σύμμαχος του Ρώσου δικτάτορα Βλαντιμίρ Πούτιν και υποστηρίζει ενεργά τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία με τις ενέργειές του. Χρησιμοποιεί τη σημαντική θέση του επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και δίνει θρησκευτική αιτιολόγηση και ερμηνεία για τη ρωσική επιθετικότητα με τα κηρύγματα και τις δημόσιες ομιλίες του.
Υπενθυμίζουμε ότι και η Λιθουανία απαγόρευσε στον Πατριάρχη Κύριλλο την είσοδο στη χώρα.
Εκτός, λοιπόν, από κάποιες δυτικές χώρες, όπως η Μ. Βρετανία (επέβαλε κυρώσεις τον Ιούνιο του 2022), τώρα επιβάλλουν κυρώσεις στον Μόσχας Κύριλλο και Δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης ή της Ανατολικής Ευρώπης, που τελούσαν υπό την σοβιετική επιρροή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα που Τσεχική Δημοκρατία επιβάλλει κυρώσεις στον προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ρωσίας, ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Τσεχίας και Σλοβακίας Ραστισλάβ, παραμένει ολοκληρωτικά προσδεδεμένος στο άρμα της Ρωσίας.
Πρόκειται για το παράδοξο που αναδεικνύεται με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: Οι κυβερνήσεις των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων που είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζουν τον Πούτιν και τον Μόσχας Κύριλλο, ενώ οι Ορθόδοξες Εκκλησίες των χωρών αυτών εξακολουθούν να στηρίζουν την Ρωσική Εκκλησία, μη καταδικάζοντας ευθέως την ρωσική εισβολή και μη αναγνωρίζοντας την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας. Αντιθέτως, προβαίνουν σε διαμαρτυρίες για τα μέτρα που πήρε η Κυβέρνηση της Ουκρανίας, τα οποία αποσκοπούν – και σωστά – στην αποπομπή της ρωσόφιλης Ουκρανικής Εκκλησίας, υπό τον μητροπολίτη Ονούφριο, από τη Λαύρα του Κιέβου.
Μπορεί να μην επέβαλε, τελικά, η Ευρωπαϊκή Ένωση τις κυρώσεις που η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της ήθελε για τον Μόσχας Κύριλλο – λόγω της αντίδρασης κυρίως της Ουγγαρίας – αλλά τώρα βλέπουμε ότι τα κράτη μεμονωμένα προχωρούν στην επιβολή κυρώσεων, καταδικάζοντας την απαράδεκτη στάση του ρώσου προκαθημένου κατά την συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.