Ροή Ειδήσεων

"Θέλει ο Μητσοτάκης να κρυφτεί μα η χαρά δεν τον αφήνει". Παρουσία του συλλέκτη Πρωθυπουργού τα εγκαίνια του Μουσείου Μεσαράς. «Και γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε;»

 

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα καθώς οι προετοιμασίες για τα επίσημα εγκαίνια του Μουσείου Μεσαράς στον Αμπελούζο του Δήμου Γόρτυνας έχουν μπει στην τελική ευθεία. Ένα αίτημα δεκαετιών αποτελεί πλέον πραγματικότητα και έρχεται να αναδείξει τον μακραίωνο πολιτισμό και τον αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσαράς θα εγκαινιαστεί με κάθε επισημότητα το Σάββατο 22 Απριλίου στις 7 το απόγευμα,  από τον  πρωθυπουργό Κυριάκο  Μητσοτάκη, ενώ θα παραστούν η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Αρναουτάκης και θεσμικοί παράγοντες της Μεσαράς.

Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο πολιτισμού προϋπολογισμού 11.154.060,00 ευρώ το  οποίο φιλοξενείται σε ένα χώρο 30 στρεμμάτων που οριοθετείται από την αρχαία Γόρτυνα και το Ληθαίο ποταμό.

Είναι κατασκευασμένο από φυσικά υλικά που στόχο έχουν να εντάξουν δυναμικά το κτίριο στο οικιστικό και φυσικό περιβάλλον της νότιας Κρήτης. Φυσική πέτρα, ξύλο, εμφανές σκυρόδεμα και οξειδωμένος χαλκός. Το κτιριακό συγκρότημα είναι ενός ορόφου με επιφάνεια 2907 τετραγωνικά μέτρα και ύψος 7,50 μέτρα, για την ευκολότερη θέαση των εκθεμάτων.

Για τη στελέχωσή του έχουν υπογραφεί όλες οι απαραίτητες συμβάσεις, το προσωπικό που χρειάζεται έχει ήδη προσληφθεί, ενώ έχουν προχωρήσει οι ψηφιακές εφαρμογές, με ένα ξεχωριστό κονδύλι από το ΠΕΠ Κρήτης 2014-2020 με προϋπολογισμό 290.000 Ευρώ.

Το Μουσείο χωρίζεται σε τρεις επιμέρους ζώνες λειτουργίας:

H πρώτη αφορά χώρους υποδοχής και έκδοσης εισιτηρίων, αναψυκτηρίων, χώρους εκπαιδευτικών, καλλιτεχνικών και επιστημονικών δραστηριοτήτων, χώρους υγιεινής, κτλ.

H δεύτερη αφορά αίθουσες μόνιμων εκθέσεων.

Ο εκθεσιακός χώρος του Μουσείου θα περιλαμβάνει τρεις κύριες ενότητες οι οποίες θα αντιστοιχούν σε τρεις μεγάλες φάσεις του πολιτισμού της περιοχής:

Η 1η Αίθουσα θα φιλοξενεί την ενότητα της προϊστορικής κατοίκησης

Η 2η Αίθουσα θα είναι αφιερωμένη στις ελληνορωμαϊκές πόλεις και

Η 3η Αίθουσα θα αφορά την Χριστιανική Γόρτυνα.

Επίσης υπάρχουν γραφεία διοίκησης, χώροι εργαστηρίων συντήρησης και βοηθητικοί χώροι.

Η μουσειολογική μελέτη

Το μουσείο θα στεγάσει αρχαιολογικά εκθέματα από τις περιοχές της Φαιστού, της Γορτύνας καθώς και της ευρύτερης περιοχής της νότιας και κεντρικής Κρήτης.

Η  μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη προβλέπει την έκθεση 829 αντικειμένων. Το μουσείο βρίσκεται υπό την εποπτεία της Εφορίας Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Ηρακλείου και διαθέτει όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και τους κανόνες ασφαλείας.

Σ‘ αυτά τα 829 αντικείμενα, τα οποία εγκρίθηκαν, στη μουσειολογική μελέτη το 2017 συμπεριλαμβάνονται και 21 αντικείμενα από τον Άγιο Τίτο Γόρτυνας, τα οποία σήμερα είναι εκτεθειμένα στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης.

Αυτά τα 21 αντικείμενα, θα επιστρέψουν κανονικά και θα συμπεριληφθούν στην μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσαράς.


Δίσκος Φαιστού: απών… αλλά παρών «τρισδιάστατος»

«Ο φημισμένος πήλινος Δίσκος της Φαιστού», όπως ανέφερε η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, «αν και δεν θα εκτίθεται στο Μουσείο Μεσαράς ως φυσικό αντικείμενο θα κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας. 

Πιο συγκεκριμένα, έχει σχεδιαστεί η χρήση μιας υπερσύγχρονης διάφανης οθόνης αφής πάνω στην οποία θα προβάλλεται σε τρισδιάστατη απεικόνιση το μοναδικό αυτό αντικείμενο. 
Αλληλεπιδρώντας ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να το περιστρέψει ή να το μεγεθύνει κατά βούληση, να λάβει επαυξημένη πληροφόρηση για τις συνθήκες εύρεσης του, την ερμηνεία των συμβόλων του και τις επικρατέστερες προτάσεις ερμηνείας του περιεχομένου του. 

Παράλληλα, τόσο ο απλός επισκέπτης, όσο και ο επισκέπτης με προβλήματα όρασης, θα έχει τη δυνατότητα να ψηλαφίσει τα ανάγλυφα σύμβολα του αποτυπωμένα στην επιφάνεια του πλεξιγκλάς της κατασκευής. Έτσι ενώ το πραγματικό αντικείμενο θα απουσιάζει ο μύθος που το περιβάλλει θα κυριαρχεί στην εκθεσιακή αφήγηση, όπως ακριβώς του αξίζει…». 

Όπως ανέφερε η κα Συθιακάκη  «καθώς το μοναδικό αυτό αντικείμενο εξακολουθεί να εμπνέει την καλλιτεχνική δημιουργία, η Εφορεία αποφάσισε να αξιοποιήσει τις πρωτότυπες σχεδιαστικές ιδέες που παρουσίασαν τα Τμήματα Γραφιστικής & Διακοσμητικής του Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών του 5ου ΕΠΑΛ Ηρακλείου, δουλεύοντας πάνω στο θέμα Εφαρμοσμένες Τέχνες και Μινωϊκός Πολιτισμός παίρνοντας το παράδειγμα του Δίσκου της Φαιστού ως πηγή έμπνευσης. 

Η πρωτότυπη γραμματοσειρά που δημιούργησαν αφαιρετικά από τα σχήματα του Δίσκου θα αξιοποιηθεί για τις έντυπες παραγωγές του Μουσείου Μεσαράς, ενώ κάποιες από τις προτάσεις για τη σχεδίαση επίπλων θα χρησιμοποιηθούν για να εξοπλίσουν τους χώρους του».