Νικόλαος Μάντζαρος: Ο συνθέτης του Εθνικού μας Ύμνου
Ο συνθέτης του Εθνικού μας Ύμνου, Νικόλαος Μάντζαρος, έχει μείνει στην ιστορία ως ο επικεφαλής της λεγόμενης Επτανησιακής Σχολής και ως ο μουσικός που «θεμελίωσε» τις δυτικότροπες μελωδίες στην Ελλάδα. Ένας συνθέτης ο οποίος αφιέρωσε ένα μεγάλος μέρος της επαγγελματικής του πορείας στην προσπάθεια να διαδώσει τη μουσική και τις αρχές της στην πατρίδα μας.
Κύρια χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του Νικόλαου Μάντζαρου ήταν το ήθος, η αξιοπρέπεια και η ευγένεια. Ένας συνθέτης ο οποίος στάθηκε στο πλευρό της νέας γενιάς και την ενέπνευσε να ασχοληθεί με τη μουσική.
Δίπλα του μαθήτευσε μία ολόκληρη γενιά συνθετών.
Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1795 και από μικρή ηλικία έδειξε το ταλέντο του στη μουσική, ενώ σπουδές πραγματοποίησε και στην Ιταλία. Σε σύντομο χρονικό διάστημα απέκτησε τη φήμη του σπουδαίου καλλιτέχνη. Μπορεί να δέχθηκε μία άκρως τιμητική πρόταση να αναλάβει την διεύθυνση της Μουσικής Σχολής του Μιλάνου και του Ωδείου της Νάπολης, ωστόσο η αγάπη για την πατρίδα τον ώθησε στην απόφαση να επιστρέψει στην Ελλάδα για να συνδράμει στις προσπάθειες μόρφωσης της νεολαίας, απορρίπτοντας τις παραπάνω προτάσεις από το εξωτερικό.
Τις βασικές μουσικές αρχές ανακάλυψαν δίπλα στο σπουδαίο Νικόλαο Μάντζαρο, ικανότατοι συνθέτες της εποχής όπως ο Ξύνδας και ο Καρρέρ.
Μελοποίησε το ποίημα «Ύμνος εις την Ελευθερίαν»
Από το έργο του σπουδαίου συνθέτη έχει διασωθεί ένα μικρό τμήμα, το οποίο περιλαμβάνει εκκλησιαστική μουσική, ύμνους και μελωδίες για πιάνο. Ο Νικόλαος Μάντζαρος μελοποίησε τον «Ύμνον εις την Ελευθερίαν», το έργο του προσωπικού του φίλου και Εθνικού μας ποιητή, Διονυσίου Σολωμού. Αξίζει να σημειώσουμε ότι μελοποίησε και άλλα ποιήματα του Σολωμού, όπως «Η Φαρμακωμένη», «Ύμνος εις τον Μπάιρον», «Αυγούλα», «Ξανθούλα» κ.α.