Ροή Ειδήσεων

Βόστρων Τιμόθεος: «Ο κατ' οίκον περιορισμός του Μητροπολίτη Παύλου, ηγούμενου της Λαύρας Κιέβου-Πετσέρσκ, προκαλεί ανησυχητική εντύπωση και θλίψη»!!! Ευτυχώς είναι μικρή η Ελλάδα και όλοι γνωριζόμαστε καλά Σεβασμιώτατε...


Σύμφωνα με το site spzh (14/4/2023) και σε ελεύθερη μετάφραση από το ίντερνετ, ιεράρχης του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων δήλωσε ότι «κατόπιν εντολής του Προέδρου Zelenskyy και σωμάτων που μοιάζουν με το δικαστήριο του Sanhedrin, η UOC σταυρώνεται».

«ΜΕ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΣ...»

Ο Μητροπολίτης Τιμόθεος, Έξαρχος του Παναγίου Τάφου Κύπρου (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων), έστειλε συγχαρητήρια για το Πάσχα στον ηγούμενο της Λαύρας Κιέβου-Πετσέρσκ, Μητροπολίτη Πάβελ , με τα οποία εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον Ουκρανό επίσκοπο, τους κατοίκους της Λαύρας και ολόκληρο το UOC. εν όψει της δίωξης που βιώνουν.

«Φέτος, η Μεγάλη Εβδομάδα ήρθε νωρίτερα στην πολύπαθη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας», αναφέρει το μήνυμα. 

«Με μεγάλη λύπη μαθαίνουμε ότι κάθε χωριό και κάθε ενορία της Ουκρανίας, που παραμένει ακλόνητη στην παραδοσιακή ευσέβεια και αντιτίθεται στα επιβεβλημένα νεοσύστατα εκκλησιαστικά τάγματα, έχει μετατραπεί σε Γολγοθά. Στήθηκαν μαρτυρικοί σταυροί για τους αδελφούς μας ιεράρχες, κληρικούς και πιστούς που έμειναν πιστοί στη Μητέρα τους Εκκλησία, στους κόλπους της οποίας βαπτίστηκαν και ανατράφηκαν. Μας πονάει που οι αδελφοί μας επίσκοποι υποβλήθηκαν σε εξευτελιστικούς ελέγχους και στερήθηκαν την ουκρανική υπηκοότητα, ότι ιερείς και πιστοί ξυλοκοπούνται και κακοποιούνται, καθώς και βίαια εκδιώκονται από ιερούς ναούς, όπου προσεύχονταν για δεκαετίες, ενώ τα παιδιά τους υπερασπίζονται την πατρίδα τους και πεθαίνουν τα πεδία των μαχών».

Ο έξαρχος τόνισε ότι «ο ιερός χώρος της Λαύρας Κιέβου-Πετσέρσκ μετατράπηκε σε νέο Γολγοθά μετά τον τερματισμό της συμφωνίας (μίσθωσης – Εκδ.) με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, κατόπιν εντολής του Προέδρου Volodymyr Zelenskyy και των αρμόδιων αρχών, που θυμίζουν δικαστήριο του Σανχεντρίν, και η UOC σταυρώνεται».

Ο Μητροπολίτης σημειώνει ότι οι αρχές αποφάσισαν να εκδιώξουν τους κληρικούς και τους ιεροδιδασκάλους από τη Λαύρα για να περάσουν το μοναστήρι στον έλεγχο της νεοσύστατης OCU και πολλοί μοναχοί της Λαύρας αναγκάζονται να αναγνωρίσουν τη νέα ηγεσία.

Σύμφωνα με τον έξαρχο, ο κατ' οίκον περιορισμός του Μητροπολίτη Παύλου, ο οποίος «για πολλά χρόνια κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποκαταστήσει τη Λαύρα από τις στάχτες», προκαλεί «ανησυχητική εντύπωση και θλίψη». Ο ιεράρχης σημείωσε ότι η μεταχείριση του ηγουμένου της Λαύρας ως εγκληματία «προκαλεί αγανάκτηση και αναφέρεται στο απόφθεγμα του Ευαγγελίου: «Θα χτυπήσω τον ποιμένα και τα πρόβατα του ποιμνίου θα σκορπιστούν» (Ματθ. 26:31).

«Σε σχέση με τα προαναφερθέντα γεγονότα και με την επερχόμενη Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών του Κυρίου, εκφράζω στον Σεβασμιώτατο τη μεγάλη μου συμπόνια και την ειλικρινή συμπαράστασή μου. Θεωρώ σκόπιμο να σας υπενθυμίσω τη στίχη των αγίων σαράντα μαρτύρων: «βαρύς ο χειμώνας» από τον οποίο περνάτε, «αλλά γλυκός ο Παράδεισος» που ετοίμασε ο Θεός για την αγαπημένη Του. Είθε ο Κύριος να σας χαρίσει υπομονή, πνευματική δύναμη, σωματική δύναμη και σταθερότητα στην πίστη πριν από τα παθήματα, για τα οποία ο Κύριός μας προειδοποίησε: «Εάν με καταδίωξαν, θα διώξουν και εσάς» (Ιωάν. 15:20). «Σε αυτόν τον κόσμο θα έχεις πρόβλημα. Αλλά πάρτε καρδιά! Νίκησα τον κόσμο» (Ιωάννης 16:33). Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου ο Σεβασμιώτατος να ανέβει επάξια τον Γολγοθά με την ελπίδα της Ανάστασης», έγραψε ο Μητροπολίτης Τιμόθεος.