Ροή Ειδήσεων

Κεφαλονιά: Τιμή στον Πατριάρχη Γρηγόριο Ε’ εκεί που βρίσκεται το διασωθέν φέρετρό του (ΦΩΤΟ)

 

Το πρωί της Νέας Δευτέρας, τελέστηκε Αρχιερατική θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ντομάτων, προς τιμήν του Ιερομάρτυρα Πατριάρχη του Γένους Γρηγορίου Ε’, του οποίου το διασωθέν φέρετρο φυλάσσεται στον εν λόγω ναό.

Την θεία Λειτουργία τέλεσε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας Δημήτριος, μαζί με πλήθος ιερέων απ' όλη την Κεφαλονιά.

Το διασωθέν φέρετρο του Ιερομάρτυρα Πατριάρχη του Γένους Γρηγορίου Ε’, δωρήθηκε στον Ιερό Ναό από τον πλοίαρχο Νικόλαο Σκλάβο, ο οποίος μαζί με τα μέλη του πληρώματός του, ήταν αυτοί που περισυνέλλεξαν το σκήνωμα του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε’ από τα ύδατα του Βοσπόρου,

Ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε, είχε απαγχονιστεί από τους Τούρκους στην Κωνσταντινούπολη στις 10 Απριλίου 1821. 

Ο Σκλάβος μετέφερε το σκήνωμα του Πατριάρχη στην Οδησσό και το παρέδωσε στον Τσάρο, ο οποίος το έθαψε με τιμές. Το δε πρόχειρο φέρετρο το έφερε στην Κεφαλονιά και το τοποθέτησε στην εκκλησία του χωριού του, στα Ντομάτα.

Παρουσία εκκλησιαστικής χορωδίας και πλήθος πιστών ο σημερινός εορτασμός. Ανάμεσά τους και ο Νίκος Σκλάβος, εκ μέρους της οικογένειας Σκλάβου.


Ο ιερέας π. Ιωάννης Μεσολωράς, με τον τεκμηριωμένο λόγο του, ανέλυσε την ιστορία του εντοπισμού της σορού του Πατριάρχου Γρηγορίου του Ε΄και το πως έφτασε το διασωθέν φέρετρο στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ντομάτων, ενώ ο σεβ. Μητροπολίτης Δημήτριος, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Αργοστολίου Θεόφιλο Μιχαλάτο, για την προσφορά και την αδιάλειπτη παρουσία του, αλλά και τις προσπάθειες που κάνει για την διεξαγωγή εκκλησιαστικών εκδηλώσεων.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης προσφέρθηκε κέρασμα, προσφορά του Δήμου Αργοστολίου.

Γιώργος Χαλαβαζής

Παρακάτω εικόνες απο τον εορτασμό