Ροή Ειδήσεων

Το επικρατέστερο όνομα για Πρωθυπουργός της χώρας


O εκλογικός «πυρετός» συνεχώς ανεβαίνει όσο πλησιάζει η 21η Μαΐου, όταν και θα στηθούν οι πρώτες κάλπες για την ανάδειξη της επόμενης κυβέρνησης. Με τα σενάρια για ενδεχόμενες συνεργασίες μεταξύ των κομμάτων μετά το πέρας της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης δίνουν και παίρνουν, θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι θα υπάρξει και δεύτερος γύρος εκλογών τον Ιούλιο. Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν θα υπάρξει υπηρεσιακός πρωθυπουργός, ο οποίος θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας κατά το συγκεκριμένο μεσοδιάστημα. Όπως έγινε άλλωστε το 2012 με τον σημερινό αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένο αλλά και το 2015 όταν ανέλαβε χρέη πρωθυπουργού της χώρας η τότε πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου.

Το πρόσωπο λοιπόν που θα αναλάβει τη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού κατά την περίοδο των φετινών εκλογών φαίνεται ότι έχει «κλειδώσει». 

Πρόκειται λοιπόν για τον αρχαιότερο (ως είθισται) πρόεδρο από τα τρία ανώτατα δικαστήρια της χώρας, δηλαδή εν προκειμένω τον πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Σαρμάς.

Στην παρουσίαση βιβλίου του κ. Ευ. Βενιζέλου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας»
ομιλητής εκτός του πρώην υπουργού κ. Αλέκου Παπαδόπουλου, ήταν ο κ. Ιωάννης Σαρμάς, ενώ τον συντονισμό της κουβέντας είχε αναλάβει ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας.

Ιωάννης Σαρμάς, ποιός είναι:

Γεννήθηκε στην Κω στις 21 Μαρτίου 1957.

Νομικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1975-1979), ολοκλήρωσε τις σπουδές του πρώτος στη σειρά του.

Υποτροφίες από τη Γαλλική Κυβέρνηση (1980-1984) και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (1980-1983 μη χρησιμοποιηθείσα).

Διπλώματα μεταπτυχιακών σπουδών (DEA) από το Πανεπιστήμιο Παρίσι ΙΙ Σορβόννη στο ποινικό δίκαιο (1980-1981), στο δημόσιο δίκαιο (1982-1983) και στα δημόσια οικονομικά (1983-1985). Διδακτορική διατριβή στο δίκαιο (1981-1985, βαθμός très honorable).

Στρατιωτική θητεία στην ελληνική πολεμική αεροπορία ως δόκιμος αξιωματικός (1984-1986).

Συμμετοχή στους διαγωνισμούς επιλογής του Συμβουλίου της Επικρατείας και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης (υψηλότερη βαθμολογία και στους δύο διαγωνισμούς).

Δικαστής του Ελληνικού Συμβουλίου της Επικρατείας (1987-1993).

Δικαστής του Ελληνικού Ελεγκτικού Συνεδρίου (1993). Έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του οποίου σήμερα προεδρεύει.

Μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (2002). Ανανέωση θητείας (2008). Πρόεδρος του 1ου τμήματος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (γεωργία και αγροτική ανάπτυξη). Ως μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου ήταν αρμόδιος για τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και των δαπανών λειτουργίας των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των οργανισμών της Ένωσης και των Ευρωπαϊκών Σχολείων. Ήταν επίσης το αρμόδιο μέλος του Συνεδρίου για την ανάπτυξη της μεθοδολογίας του Συνεδρίου και για τον τομέα της έρευνας και επίσης πρόεδρος της επιτροπής ελέγχου του Συνεδρίου για τις εξωτερικές δραστηριότητες των μελών του. Διετέλεσε επίσης μέλος και πρόεδρος της επιτροπής ελέγχου της EUROPOL.

Δίδαξε στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, Μεθοδολογία του Δικαίου και Δημοσιονομικά (1989-1999) και στην Εθνική Σχολή Δικαστών την νομολογία του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (1997-2001).

Σημειώνεται ότι ως πρόεδρος του ΙΙΙου Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου (αγωγές και προσφυγές συνταξιούχων στρατιωτικών), παρέλαβε το Τμήμα στις 2.1.2014 με εκκρεμότητα άνω των 30.000 υποθέσεων, από τις οποίες περί τις 7.000 εκκρεμούσαν από το 2006 και περί τις 10.000 από το 2007. Σε αυτές προστέθηκαν και άλλες 6.000 περίπου στα μεσολαβήσαντα έτη. Κατηγοριοποιώντας και συνεκδικάζοντας τις όμοιες υποθέσεις, και χρησιμοποιώντας τη διαδικασία εν συμβουλίω και την “πιλοτική” δίκη, οι εκκρεμούσες δικογραφίες έχουν περιορισθεί σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γραμματείας, σε λιγότερες από 8.500.