Ροή Ειδήσεων

ΤΟΥ ΕΚΟΨΕ ΤΟΝ ΒΗΧΑ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ: Ο "άγουρος" αρχιμανδρίτης Αγαθάγγελος Σίσκος είχε φτάσει στο σημείο να πάει αντ' αυτού (Βαρθολομαίου) στην επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη!!!

Την επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, συντοπίτισσά του, Μαρία Αντωνίου επισκέφθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020 ο Αρχιμανδρίτης και Αρχειοφύλακας του Οικουμενικού Πατριαρχείου Αγαθάγγελος Σίσκος.

Στο επίκεντρο της συνάντησής με τη Μαρία Αντωνίου βρέθηκαν οι δράσεις του σωματείου «ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΗΣ», παράρτημα του οποίου λειτουργούσε και στην Καστοριά, με σκοπό την έρευνα και προβολή των Βυζαντινών Μνημείων και της πολιτιστικής κληρονομιάς της ακριτικής μας περιοχής.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν, η Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, αρχαιολόγος  Φλώρα Καραγιάννη και ο Αναστάσιος Ντούρος, Διευθυντής Αγιορειτικής Εστίας , οι οποίοι μετέφεραν το όραμα για τη δημιουργία ενός βυζαντινολογικού κέντρου διεθνούς εμβέλειας στη Θεσσαλονίκη, μία από τις σημαντικότερες πόλεις του Βυζαντίου για σχεδόν 11 αιώνες.


Ο Αρχιμανδρίτης είχε την ευκαιρία να συζητήσει μαζί με την κυρία Αντωνίου θέματα μελλοντικής συνεργασίας μεταξύ των οποίων και τη σκέψη του Πατριαρχείου για την πραγματοποίηση ενός συνεδρίου με διάφορες θεματικές ενότητες, στοχεύοντας στην περεταίρω ανάδειξη θρησκευτικών στοιχείων της Καστοριάς.

Το εγχείρημα αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, που στηρίζει το νέο φορέα σε κάθε του βήμα. Άλλωστε η απόφαση για την ίδρυση του παραρτήματος στην Καστοριά είναι του Οικουμενικού Πατριάρχη και λήφθηκε το 2017.

Η πρώτη δράση της Βυζαντινής Οικουμένης στην Καστοριά πραγματοποιήθηκε στο αρχοντικό Μπασάρα στις 8-13 Ιουλίου 2018 σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Παρισιού. Σε αυτό συμμετείχαν 42 μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες από 18 χώρες του εξωτερικού. Παράλληλα λειτούργησε στο χώρο έκθεση φωτογραφίας «Άγιον Όρος: κατ’ εικόνα του φωτογραφικού βλέμματος»

Σχετικά σε ανάρτηση του στο Facebook ο Αρχιμανδρίτης, και Αρχειοφύλακας των Πατριαρχείων Πατέρας Αγαθάγγελος Σίσκος σημειώνει:


Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος την Παρασκευή, 27 Μαΐου, 3η ημέρα της επισκέψεώς του στην Ελλάδα, κατά τα εγκαίνια στο ανακαινισμένο κτήριο του ΚΕΔΑΚ, που στεγάζει μόνιμα το σωματείο «Βυζαντινή Οικουμένη».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης με την βουλευτή Καστοριάς κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου την οποία μνημονεύει στο fb o  Αρχιμανδρίτης (βλέπε άνω).