Ροή Ειδήσεων

Έπιασαν τόπο οι προσευχές του Πατριάρχη Πορφύριου υπέρ του λαού του Κοσσυφοπεδίου. Τέλος εποχής για τον Τζουκάνοβιτς, κέρδισε τις Προεδρικές Εκλογές ο φίλος της Σερβίας, Μιλάτοβιτς

 

Κατά τον 2ο γύρο των προεδρικών εκλογών στο Μαυροβούνιο ο μέχρι τώρα πρόεδρος Μίλο Τζουκάνοβιτς έλαβε το 40 τοις εκατό των ψήφων ενώ ο αντίπαλός του Γιάκοβ Μιλάτοβιτς με 60 τοις εκατό των ψήφων.

Ποιός είναι ο Μιλάτοβιτς;

Ο Γιάκοβ Μιλάτοβιτς είναι ένας νεαρός 36χρονος πολιτικός από την Ποντγκόριτσα που μπήκε στην πολιτική μόλις πριν από τρία χρόνια όταν έγινε υπουργός Οικονομίας και Οικονομικής Ανάπτυξης στο υπουργικό συμβούλιο του Ζντράβκο Κριβοκάπιτς, του περιγραφόμενου ως φιλοσέρβου πρωθυπουργού του Μαυροβουνίου.

Ο νεαρός Μαυροβούνιος πολιτικός που κέρδισε την προεδρία έχει υποστηρίξει ανοιχτά για ισχυρότερους δεσμούς μεταξύ Μαυροβουνίου και Σερβίας.

«Το Μαυροβούνιο και η Σερβία συνδέονται με κοινή ιστορία, καλές σχέσεις και φιλία, αλλά και η οικονομία... θα πρέπει να δοθεί έμφαση στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μιλάτοβιτς.

Ωστόσο, υποστηρίζει επίσης την ένταξη του Μαυροβουνίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το 2006 ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας στο δημοψήφισμα.

Μαζί με τον Μιλόϊκο Σπάγιτς ίδρυσε το κόμμα «“Europe Now!» και όπως γράφει το Radio Free Europe, είχαν επιδείξει ταλέντο στις «λαϊκιστικές απλουστεύσεις».

Ο Σπάγιτς και ο Μιλάτοβιτς είχαν κερδίσει μεγάλη δημοτικότητα λόγω ενός μεταρρυθμιστικού καθεστώτος που διπλασίασε τον κατώτατο μισθό από 222 σε 450 ευρώ, αυξάνοντας έτσι τον μέσο μισθό από 530 σε 670 ευρώ.

Και ήταν ο Σπάγιτς, όχι ο Μιλάτοβιτς, που αρχικά σχεδίαζε να είναι υποψήφιος εναντίον του Τζουκάνοβιτς στις προεδρικές εκλογές. Ωστόσο, η υποψηφιότητά του απορρίφθηκε επειδή ζούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα στη Σερβία και λόγω υποψιών ότι είχε διπλή υπηκοότητα.


Milatović: Βάφτισα τα παιδιά μου στο SPC

Ο Jakov Milatović, δήλωσε ότι θέλει να έχει τις καλύτερες σχέσεις με τη Σερβία και άλλες γειτονικές χώρες και ότι βαφτίστηκε στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, αλλά και ότι σέβεται όλες τις θρησκευτικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων των Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου (CPC).
- Νομίζω ότι πρέπει να είμαι πρόεδρος αυτών που πιστεύουν, που δεν πιστεύουν, που είναι αγνωστικιστές, και θα είμαι αυτός. Σέβομαι και θα σέβομαι ως νομικός όλες τις θρησκευτικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Ορθόδοξης Εκκλησίας του Μαυροβουνίου και όλων εκείνων που είναι εγγεγραμμένοι στο Μαυροβούνιο σύμφωνα με τους νόμους. Όσο για τη θρησκευτική μου σχέση, είναι εσωτερική μου υπόθεση ως Jakov Milatović. Βαπτίστηκα στη Μητρόπολη της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Μαυροβουνίου και της Παράκτιας Εκκλησίας, βαπτίστηκα υπό τον Όστρογκ. Βάπτισα τα παιδιά μου με τη σύζυγό μου στη Μητρόπολη του Μαυροβουνίου και της Παράκτιας, και αυτή είναι η στάση μου απέναντι στη θρησκεία - είπε ο Milatović σε συνέντευξή του στο TV Vijesti.

Πρόσθεσε ότι ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς είναι ο δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος μιας γειτονικής χώρας που είναι πολύ κοντά μας.

- Θέλω να δημιουργήσω τις καλύτερες σχέσεις με τη Σερβία και άλλες γειτονικές χώρες, όχι για χάρη μου, αλλά για χάρη των πολιτών του Μαυροβουνίου, ώστε να μπορούμε να ωφεληθούμε όλοι. Δεν είναι φυσιολογικό ότι είμαστε η μόνη περιοχή στην Ευρώπη όπου όταν επιβιβάζεσαι στο τρένο στην Ποντγκόριτσα και θέλεις να μπεις στο Βελιγράδι, πρώτα σε σταματά η αστυνομία και το τρένο σταματά στα σύνορα του Μαυροβουνίου, χάνεις μισή ώρα, 40 λεπτά , και στη συνέχεια γίνεται το ίδιο στα σερβικά σύνορα. Ήμασταν το μόνο μέρος της Ευρώπης πριν από 50 χρόνια χωρίς σύνορα, και τώρα είμαστε το μόνο μέρος της Ευρώπης με σύνορα. Η βελτίωση της περιφερειακής οικονομικής ολοκλήρωσης είναι πολύ σημαντική για μένα, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να ανθίσουν, γιατί κατευθυνόμαστε ο ένας προς τον άλλον - επεσήμανε ο Milatović.