Ροή Ειδήσεων

Ο Αντιπρόεδρος της ΔΙΣ, Μητροπολίτης Ζιχνών καί Νευροκοπίου κ.κ. Ιερόθεος στα εγκαίνια του Οχυρού Λίσσε, το καμάρι της «Γραμμής Μεταξά» που δεν έπεσε από τις ναζιστικές δυνάμεις

 

Παρουσία του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, κ. Χαρδαλιά, του επίτιμου αρχηγού ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφανή, των βουλευτών Δράμας, κ.κ. Κ. Μπλούχου, Θεοφ. Ξανθόπουλου και Χαράς Κεφαλίδου, του αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ και εκπροσώπων των τοπικών αρχών, τελέστηκαν χτές το πρωί τα εγκαίνια του Μουσείου Πάρκου Οχυρού Λίσσε.

Ο Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου, κ. Κυριακίδης επέλεξε τη σημερινή ημέρα να τελεστούν τα επίσημα εγκαίνια, ημέρα που εορτάζεται η μεγάλη μάχη των Οχυρών. Άλλωστε, ο Απρίλιος για το Οχυρό Λίσσε, είναι από τους  πλέον σημαντικούς μήνες, καθώς από τις 6 ως και 9 Απριλίου 1941 έγινε η μεγάλη μάχη των Οχυρών εναντίον των γερμανικών και βουλγαρικών μεραρχιών και παρά τις σφοδρές επιθέσεις των εισβολέως, τα οχυρά δεν καταλήφθηκαν και παραδόθηκαν μετά την Συνθηκολόγηση της Ελλάδας (το Λίσσε, όπως και τα υπόλοιπα οχυρά του Κάτω Νευροκοπίου, παραδόθηκε στους Γερμανούς στις 10/4/1941).

Μετά από μια μεγάλη προσπάθεια, το καλοκαίρι του 2022, ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου κατάφερε να του παραχωρηθεί του και για 12 χρόνια από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας το Λίσσε, ώστε να το αξιοποιήσει και να το λειτουργήσει για τουριστικούς και εκπαιδευτικούς λόγους.

Από εκεί πέρα, ο χώρος μετονομάστηκε σε Μουσείο Πάρκο Οχυρού Λίσσε και πλέον από τον περασμένο Αύγουστο έχει ανοίξει τις πύλες του για το κοινό και τα σχολεία, με ξενάγηση στους εσωτερικούς του χώρους.

Παράλληλα, μέσα από ένα σχετικό πρόγραμμα, ο Δήμος ετοίμασε και ολοκλήρωσε, μια αίθουσα εικονικής πραγματικότητας (VR ROOM)ׄ μια αίθουσα στο Οχυρό, όπου ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει ένα δεκάλεπτο video, με επαυξημένη πραγματικότητα, το πώς ήταν το Οχυρό την εποχή του πολέμου, μερικές εικόνες από τις μάχες και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Στην εκδήλωση των εγκαινίων, ο Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου τίμησε και βράβευσε τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Ν. Χαρδαλιά και τον επίτιμο αρχηγό του ΓΕΣ, Αλκ. Στεφανή, τους δύο άνδρες που αγκάλιασαν και στήριξαν αυτή την προσπάθεια.

Την εκδήλωση παρουσίασε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Ιφόγλου, ο οποίος ανέλαβε να φέρει εις πέραν αυτό το δύσκολο εγχείρημα. Αρχικά ο κ. Ιφόγλου κάλεσε στο βήμα την κα. Βουρνιά ως εκπρόσωπο των συντελεστών του έργου.

Χαιρετισμό απηύθυναν η επιστημονική υπεύθυνη του γραφείου Europe Direct ΑΜΘ, Μ. Μιχαλοπούλου, ενώ ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η ομιλία του ιστορικού ερευνητή, Νίκου Γκιρμπάτση, αλλά και του Δρ. Βαλεντίν Σνάιντερ από το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, ο οποίος μάλιστα παρέδωσε ιστορικό υλικό στον Δήμαρχο Κ. Νευροκοπίου, κ. Κυριακίδη.

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο Μουσείο του Οχυρού, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ζιχνών-Νευροκοπίου κ.κ. Ιερόθεου και ακολούθησε ιστορική ομιλία από την κα. Πατρωνίδου Δήμητρα Δρ. Ιστορίας. Κατόπιν, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ακούστηκε ο Εθνικός Ύμνος.

Μοναδικός εκπαιδευτικός προορισμός

Ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου, φιλοδοξεί να αναδείξει το Οχυρό Λίσσε σε ένα σημαντικό τουριστικό και εκπαιδευτικό προορισμό για όλη την περιοχή και όχι μόνο για το λεκανοπέδιο Νευροκοπίου.

Το Οχυρό Λίσσε στο Νευροκόπι, ανήκει στο σύνολο της Γραμμής Μεταξά, μια σειρά από οχυρά που είχε σχεδιαστεί ως αμυντικό μέτρο κατά της Βουλγαρίας το 1934 και έπειτα.

Η Γραμμή Μεταξά ήταν σειρά από ανεξάρτητα οχυρά κατά μήκος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων, τα οποία χτίστηκαν πάνω στις πιθανές διόδους εισβολής. Κάθε φρούριο ανήκε στη μεραρχία ή ταξιαρχία που έλεγχε τον αντίστοιχο τομέα των συνόρων. Οι οχυρώσεις χτίστηκαν με τα πενιχρά μέσα που μπορούσε να συγκεντρώσει η Ελλάδα, και αξιοποιούσαν στο έπακρο τη μορφολογία του εδάφους και τον υπάρχοντα οπλισμό: στα πολυβολεία και πυροβολεία προσαρμοζόταν κάθε διαθέσιμο είδος πολυβόλου και πυροβόλου πεδινού ή ορειβατικού αντίστοιχα.