Ροή Ειδήσεων

Ξεκίνησαν οι διεργασίες για ενοποίηση της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος με την Εκκλησία των Σκοπίων

Την Τρίτη 25 Απριλίου 2023 πραγματοποιήθηκε η συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Σκοπίων, κατά την οποία ανακοινώθηκε η έναρξη της ενοποίησης με την Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αχρίδος του Πατριαρχείου Σερβίας.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας των Σκοπίων, έλαβε διάφορες αποφάσεις σχετικά με την κατάτμηση των υφιστάμενων Μητροπόλεων, ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν μετά την έγκριση από την Εκκλησία της Σερβίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Μητροπολίτης Τιμόθεος της Εκκλησίας Σκοπίων ανέφερε ότι η πλήρης ένταξη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αχρίδος (υπό του Αρχιεπισκόπου Ιωάννη) στην Εκκλησία Σκοπίων θα πραγματοποιηθεί μετά την Ιερά Σύνοδο του Πατριάρχη Σερβίας μεταξύ 14 και 15 Μαΐου 2023.

Nα αναφερθεί ότι το σχίσμα μεταξύ της Εκκλησίας Σκοπίων και της Εκκλησίας Σερβίας, επουλώθηκε τον Μάιο του 2022 με κοινό συλλείτουργο μεταξύ του Πατριάρχη Σερβίας Πορφυρίου και του Αρχιεπισκόπου Στεφάνου.

Τέλος υπενθυμίζεται πως σε προηγούμενη τακτική συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας των Σκοπίων είχε αποφασιστεί να μην υπάρξει κοινωνία με την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας μέχρι να διευθετηθεί το καθεστώς της σε Πανορθόδοξο επίπεδο.

Συγκεκριμένα στις 28 Μαρτίου η Ιερά Σύνοδος, εξέτασε το ενδεχόμενο εάν θα συλλειτουργούν με Ιεράρχες ή Κληρικούς της Αυτοκεφάλου Εκκλησία της Ουκρανίας.

Μετά από μακρά συζήτηση, αποφασίστηκε να μην υπάρχει κοινωνία με την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας μέχρι την οριστική διευθέτηση του προβλήματος.

Να σημειωθεί ότι ο φερόμενος ως σχισματικός Μητροπολίτης Επιφάνιος είχε ευχηθεί στον Αρχιεπίσκοπο Στέφανο να παραλάβει τον Τόμο και να έχει κοινωνία με την Εκκλησία των Σκοπίων.