Ροή Ειδήσεων

Γεμάτο σκουριά κατέπλευσε στο λιμάνι της Ρόδου το καταδρομικό των ΗΠΑ “USS Leyte Gulf” [ΦΩΤΟ]

Μέχρι τις 14 Μαρτίου θα μείνει στη Ρόδο το καταδρομικό πλοίο USS Leyte Gulf που κατέπλευσε στο λιμάνι της Ρόδου.

Το  πλοίο ανήκει στον στόλο των Ηνωμένων Πολιτειών της  Αμερικής και είναι συνοδευτικό του αεροπλανοφόρου USS George Bush που τώρα βρίσκεται στη Σούδα στην Κρήτη.

Το USS Leyte Gulf, είναι μέρος της ομάδας μάχης του αεροπλανοφόρου USS George H.W. Bush Strike group (CSG) και επιχειρεί στην περιοχή επιχειρήσεων του 6ου στόλου των ΗΠΑ ως μέρος μιας προγραμματισμένης ανάπτυξης.

Η ομάδα μάχης (CSG-10) αποτελείται από το αεροπλανοφόρο George H.W. Bush, με την πτέρυγα μάχης (CVW) 7, μοίρα  αντιτορπιλικών (DESRON). Τα πλοία του μοίρας αυτής είναι τα Αντιτορπιλικά USS Nitze (DDG 94), USS Farragut (DDG 99), USS Truxtun (DDG 103) και USS Delbert D. Black (DDG 119).

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο του 2022, ο Αρχηγός των Ναυτικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ (CNO) Ναύαρχος Μάικ Γκίλντεϊ, εξέδωσε μια αυστηρή προειδοποίηση προς τον στόλο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ: τα πλοία χωρίς σκουριά είναι απαραίτητα για την αποτροπή και τη ναυτική ετοιμότητα.

Αρχές του νέου έτους (2023) το Πολεμικό Ναυτικό δημοσίευσε μια συγκλονιστική φωτογραφία από το κατάστρωμα ενός πολεμικού πλοίου, καλυμμένο με σκουριά. Είναι μια έντονη υπενθύμιση ότι το Πολεμικό Ναυτικό πρέπει να λάβει αποφασιστική δράση για να διασφαλίσει ότι τα πλοία του βρίσκονται σε άριστη κατάσταση.

Το μήνυμα του Γκίλντεϊ τον Απρίλιο ήταν ηχηρό και ώθησε τους ναύτες χαμηλότερων βαθμίδων να προσπαθήσουν περισσότερο. 

«Αυτό εξαρτάται από την καμπάνια μας, get real get better για τους ανθρώπους να αυτοαξιολογούνται και να αυτοδιορθώνονται, να σηκώνονται και να αναλαμβάνουν δράση όταν βλέπουν κάτι λάθος και να μην αποδέχονται πράγματα που έχουν χαλάσει», είπε ο Γκίλντεϊ τον Απρίλιο.

Αυτό, ωστόσο, δεν είναι ένα μεμονωμένο πρόβλημα που μπορεί να επιλυθεί από κατώτερους και μεσαίας βαθμίδας αξιωματικούς στη θάλασσα, είναι ένα πρόβλημα σε όλο το Πολεμικό Ναυτικό που εκθέτει τη συνεχιζόμενη έλλειψη ενδιαφέροντος του Πενταγώνου για ναυτικά ζητήματα, ενώ, για δύο δεκαετίες, το έθνος έχει δώσει προτεραιότητα σε χερσαίες και αεροπορικές αποστολές στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

«Έχουμε Υπουργό Άμυνας και Πρόεδρο του Μικτού Επιτελείου Στρατού που είναι και οι δύο Στρατηγοί, και η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ είναι επίσης ισχυρή στους αμυντικούς κύκλους», δήλωσε ένας πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου. «Το Πεντάγωνο είναι ένα μεγάλο πλοίο με πολλή ορμή και, ακόμη και όταν στρέφουμε προς τον Ειρηνικό για να αντιμετωπίσουμε την Κίνα, οι προτεραιότητες χρηματοδότησης συνεχίζουν να ευνοούν τα αεροπορικά και χερσαία μέσα».

Το Πολεμικό Ναυτικό μπορεί να ισχυρίζεται ότι η σκουριά δεν επηρεάζει την επιχειρησιακή ετοιμότητα του στόλου, αλλά ακόμη και οι κορυφαίοι ναύαρχοι δυσκολεύονται να αγνοήσουν το γεγονός ότι οι άνδρες και οι γυναίκες που υπηρετούν στην πρώτη γραμμή είναι το πολυτιμότερο αγαθό της Αμερικής.

Πως θα παρακινηθούν οι καλύτεροι και λαμπρότεροι της Αμερικής να ενταχθούν σε ένα Ναυτικό που είναι καταπονημένο και υποτιμημένο από το Πεντάγωνο; Θα εμπνέονται πολλοί να επιβιβαστούν σε ένα πλοίο που είναι καλυμμένο με σκουριά;

Από την επιβαλλόμενη συντήρηση του USS Leyte Gulf