Ροή Ειδήσεων

Εξοργιστική ανακοίνωση της ανύπαρκτης ψευδομακεδονικής εκκλησίας των Σκοπίων για το όνομα. Ιερώνυμε πώς κόβεται η μαγκιά από τα θρασίμια;;;


Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της η Ιερά Σύνοδος της Τοπικής Εκκλησίας των Σκοπίων (21-2-2022) υπό την Προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος κ. Στεφάνου εξέτασε αρκετά θέματα εκκλησιαστικής ζωής και σχέσεων με τις Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες και χαιρέτισε τις αποφάσεις ως Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία (!!!) όσων αναγνώρισαν την αρχιεπισκοπή ως αυτοκέφαλη Εκκλησία ή την έλαβαν σε ευχαριστιακή και κανονική κοινωνία.

Εντός του επίσημου ανακοινωθέντος διατυπώνεται επίσης ξεκάθαρα όσα ο Αρχιεπίσκοπος Στέφανος ευθαρσώς δήλωσε τον Ιούλιο του 2022, ότι δηλαδή ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΈΣ ΕΚΚΛΗΣΊΕΣ ΜΠΟΡΟΎΝ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΟΚΑΛΟΎΝ «ΟΧΡΊΔΑ», ΑΛΛΆ ΕΜΕΊΣ ΘΑ ΑΠΟΚΑΛΟΎΜΕ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΎΣ ΜΑΣ «ΜΑΚΕΔΌΝΕΣ».

Σε ελεύθερη μετάφραση στο κείμενο που εκδόθηκε αναφέρονται τα εξής:

Η πλειονότητα των Τοπικών Εκκλησιών έχουν επισήμως συνάψει κοινωνία με τη Μακεδονική Εκκλησία από τότε που της παραχωρήθηκε το αυτοκέφαλο από τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία τον περασμένο Ιούνιο , αν και δεν έχουν αναγνωρίσει όλες το αυτοκέφαλό της καθεστώς.

Πιο πρόσφατα, οι Εκκλησίες της Ρουμανίας και της Τσεχίας και της Σλοβακίας αναγνώρισαν ρητά το μακεδονικό αυτοκέφαλο, ενώ η Ιερά Σύνοδος της Γεωργιανής Εκκλησίας επέλεξε απλώς να συνάψει κοινωνία μαζί της, χωρίς να αναγνωρίσει ρητά την αυτοκεφαλία της.

Επιπλέον, το όνομα της Μακεδονικής Εκκλησίας παραμένει επίμαχο ζήτημα, αλλά η Ιερά Σύνοδος της δηλώνει ξεκάθαρα: Η Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία-Αρχιεπισκοπή Οχρίδας είναι ο θεματοφύλακας της καταστατικής τάξης και των κανόνων που αναφέρονται στο καταστατικό της όνομα MOC-OA και το αυτοκέφαλο καθεστώς της και καθοδηγείται από τους ιερούς κανόνες, τα δόγματα, τις Ιερές Γραφές και την Ιερά Παράδοση. Ο προκαθήμενος και οι επίσκοποι - τα μέλη της Συνόδου της Αγίας Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας το διατηρούν κατηγορηματικά, και δεν το απαρνιούνται.

Γενικά, οι Ελληνόφωνες Εκκλησίες απορρίπτουν τη χρήση του τίτλου «Μακεδονία» από τη Μακεδονική Εκκλησία, καθώς αυτό είναι και το όνομα της παραμεθόριας περιοχής στην Ελλάδα, ενώ η Βουλγαρική Εκκλησία αντιτίθεται στη χρήση του τίτλου «Οχρίδα», όπως καταλαβαίνει. η ίδια ως η ιστορική συνέχεια της αρχαίας Αρχιεπισκοπής Αχρίδας.

Ο τόμος αυτοκεφαλίας που χορηγήθηκε από τη Σερβική Εκκλησία αναφέρεται ρητά στην «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία-Αρχιεπισκοπή Οχριδας», ενώ καλεί το MOC να επεξεργαστεί το όνομά του σε αδελφικό διάλογο.

Εν τω μεταξύ, το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως ανακοίνωσε τον Μάιο ότι αποδέχεται τη Μακεδονική Εκκλησία σε κοινωνία μόνο με το όνομα «Οχρίδα» - η λέξη «Μακεδονία» ή οποιαδήποτε παραλλαγή της δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται στο όνομα της Εκκλησίας κατά την άποψη της Κωνσταντινούπολης. Ομοίως, η Εκκλησία της Ελλάδος δέχεται τη Μακεδονική Εκκλησία σε κοινωνία, ενώ απορρίπτει την αυτοκεφαλία και το όνομά της.

Σε πνεύμα συμβιβασμού και συμφιλίωσης, ο Μακεδόνας προκαθήμενος, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος της Αχρίδας Στέφανος, είπε σε συνέντευξή του τον Ιούλιο ότι οι ελληνόφωνες Εκκλησίες είναι ευπρόσδεκτες να τις αναφέρουν ως Εκκλησία της Οχρίδας, αλλά (σ.σ. οι Σκοπιανοί) θα συνεχίσουν να αναφέρουν/θεωρούν τους εαυτούς τους ως Μακεδόνες.

Η Βουλγαρική Εκκλησία αποδέχτηκε το MOC ως κανονικό ήδη τον Ιούνιο , αλλά έκανε το περαιτέρω βήμα αποδοχής της αυτοκεφαλίας του τον Δεκέμβριο , αν και όρισε ότι ο προκαθήμενός της θα τιμάται ως «Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Βόρειας Μακεδονίας Στέφανος», μέχρι να γίνει πανορθόδοξος ώστε να επιτευχθεί συναίνεση για το όνομά του.

Ομοίως, το Πατριαρχείο Αντιοχείας έχει συνάψει κοινωνία με το MOC, αν και με τη «φιλοδοξία ότι η γενική Ορθόδοξη συναίνεση για το όνομα και το νομικό καθεστώς αυτής της Εκκλησίας θα επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό».

Οι ανακοινώσεις της Εκκλησίας της Πολωνίας , της Εκκλησίας της Τσεχίας και της Σλοβακίας και της Γεωργιανής Εκκλησίας αναφέρονται μόνο στην «Ορθόδοξη Εκκλησία στη Βόρεια Μακεδονία», αν και δεν διευκρινίζουν πώς ο Aρχιεπίσκοπος Στέφανος θα προσφωνείται στις Θείες ακολουθίες.

Η Ρουμανική Εκκλησία αποδέχεται την αυτοκεφαλία του MOC με την ονομασία «Αρχιεπισκοπή Αχρίδας και Βόρειας Μακεδονίας, με έδρα τα Σκόπια».

Η Ρωσική Εκκλησία αναφέρεται ρητά στο MOC ως «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία-Αρχιεπισκοπή Οχρίδας» στην ανακοίνωσή της, ενώ η ανακοίνωση της Εκκλησίας της Ουκρανίας αναφέρεται στη «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία» και διευκρινίζει ότι ο προκαθήμενός της θα τιμάται ως «ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Στέφανος Οχρίδας και Μακεδονίας».