Ροή Ειδήσεων

Η πανδημία μας έκανε να ξεχάσουμε το περπάτημα – Τι έδειξε νέα έρευνα

Η πανδημία φαίνεται να έχει διαρκή αντίκτυπο στις επιλογές των ανθρώπων σχετικά με τη σωματική δραστηριότητά τους.

Αν έχετε προγραμματίσει στο smartphone ή στο ρολόι σας ημερήσιο στόχο άθλησης και πλέον δεν μπορείτεμ ή απλώς δεν σας νοιάζειμ να τον φτάσετε, τότε δεν είστε μια ξεχωριστή περίπτωση.

Από τότε που ξέσπασε η πανδημία, φαίνεται πως όχι μόνο δεν έχουμε βρει τη φόρμα μας, αλλά περπατάμε λιγότερο.

Σύμφωνα, μάλιστα, με μία νέα έρευνα, οι Αμερικανοί έκαναν λιγότερα βήματα κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας Covid-19, και ακόμα δεν έχουν ξαναβρεί τον ρυθμό τους.

600 βήματα λιγότερο από την έναρξη της πανδημίας

«Κατά μέσον όρο, οι άνθρωποι κάνουν περίπου 600 βήματα λιγότερα την ημέρα απ’ ό,τι πριν από την έναρξη της πανδημίας», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Εβαν Μπρίττεν, αναπληρωτής καθηγητής Καρδιαγγειακής Ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ στο Νάσβιλ.

Ο συγγραφέας της μελέτης αναφέρει πως η πανδημία φαίνεται να έχει διαρκή αντίκτυπο στις επιλογές των ανθρώπων σχετικά με τη σωματική δραστηριότητά τους.

Ποιος περπάτησε λιγότερο

Για την παραπάνω μελέτη χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από το ερευνητικό πρόγραμμα «Ολοι μας», των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, το οποίο επικεντρώνεται στον εντοπισμό τρόπων ανάπτυξης εξατομικευμένης υγειονομικής περίθαλψης.

Πολλοί από τους 6.000 συμμετέχοντες στο πρόγραμμα φορούσαν επί χρόνια ανιχνευτές δραστηριότητας για τουλάχιστον 10 ώρες την ημέρα.

Με αυτόν τον τρόπο επέτρεψαν στους ερευνητές να έχουν πρόσβαση στα ηλεκτρονικά αρχεία υγείας τους.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, εκείνοι που επηρεάστηκαν περισσότεροι ήταν οι νέοι ηλικίας 18-30 ετών.

«Αν ο άνθρωποι εξακολουθήσουν να περπατούν όλο και λιγότερο, τότε ενδεχομένως να είχαμε αύξηση του κινδύνου των καρδιαγγειακών παθήσεων, της παχυσαρκίας, της υπέρτασης, του διαβήτη και άλλων παθήσεων που συνδέονται στενά με την καθιστική ζωή», δήλωσε ο Μπρίττεν, τονίζοντας όμως πως είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε αν αυτή η τάση θα διαρκέσει.

Γιατί οι νεότερες γενιές δεν περπατούν;

«Νομίζω ότι είναι δύσκολο να ερμηνευτεί, επειδή πρόκειται μόνο για 600 βήματα, τα οποία θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι κάποιοι άνθρωποι θα έκαναν απλώς περπατώντας μέσα στον εργασιακό τους χώρο», δήλωσε ο Δρ Αντριου Φρίμαν, διευθυντής Καρδιαγγειακής Πρόληψης και ευεξίας στο National Jewish Health.

Ο Φρίμαν επισήμανε, ωστόσο, πως αυτό που πρέπει να εξετάσουμε είναι ποιοι εργάζονται ακόμη από το σπίτι τους.

«Οι νεότερες γενιές αποτελούν την πλειονότητα των εργαζομένων που κάνουν τηλεργασία, ενώ οι ηλικιωμένοι δύσκολα θα μπουν σε αυτό το καθεστώς εργασιακής απασχόλησης», τόνισε.

Οποιος και αν είναι ο λόγος, τα στοιχεία της μελέτης δείχνουν ότι οι άνθρωποι δεν μετακινούνταν όσο συνήθιζαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας κι αυτό σύμφωνα με τους ειδικούς είναι ανησυχητικό.

«Ο επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να αρχίσουν να μιλούν και να ασχολούνται με την αθλητική δραστηριότητα των ασθενών τους», κατέληξε ο Μπρίττεν.

ΠΗΓΗ: CNN